Kotimaa

Migri: Turkin hyökkäys Syyriaan ei todennäköisesti vaikuta Suomen pakolaistilanteeseen

Ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan Suomella on kuitenkin nyt huonommat valmiudet selvitä yllättävistä pakolaismääristä kuin vuonna 2015: ”Resursseja ei olisi.”

Turkin sotatoimilla Syyriassa ei todennäköisesti ole välitöntä vaikutusta Suomeen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrään. Näin arvioi Maahanmuuttoviraston (Migri) ylijohtaja Jaana Vuorio.

”Emme katso, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrään tulisi välittömästi suurta nousua, mutta seuraamme tilannetta ja pyrimme jatkuvasti kehittämään varautumistamme”, Vuorio kertoi torstaina.

”Kuten ulkoministeri Pekka Haavistokin (vihr) on todennut, tilanne on omiaan aiheuttamaan pakolaisuutta. Jää tietysti nähtäväksi, mihin mahdolliset pakolaiset pääsevät. Jos rintama on [Syyrian ja Turkin] rajalla, siirtyminen Turkkiin ei varmaan ole kauhean helppoa.”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi torstaina lähettää Syyrian pakolaisia Eurooppaan, mikäli EU määrittelee hyökkäyksen miehitykseksi.

Vuonna 2015 Eurooppaan saapui paljon syyrialaisia turvapaikanhakijoita etenkin Turkista, mutta suoraan Suomeen heitä ei tullut kovin suurta joukkoa. Vuorion mukaan suurin osa vuosina 2016–17 käsitellyistä syyrialaisten turvapaikkahakemuksista saatiin sellaisilta hakijoilta, jotka olivat tulleet Suomeen EU:n sisäisten siirtojen kautta.

Sen jälkeen matka Etelä-Euroopasta Suomeen on vaikeutunut, koska rajatarkastuksia on tehostettu eri puolilla Eurooppaa.

”Koskaanhan ei tiedä, mitä tapahtuu, mutta Suomi on aika kaukana. Jos rajatarkastukset pysyvät voimassa, emme arvioi, että Suomeen kohdistuisi välitöntä vaikutusta”, Vuorio sanoo.

Jos Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa, asia vaikuttanee silti Suomeenkin EU-maiden taakanjakomekanismin kautta.

Tällä hetkellä mekanismi on työstövaiheessa ja ankaran kiistelyn kohteena. Suomi otti kesällä vastaan muutamia Välimereltä pelastettuja siirtolaisia, mutta hallituksen mukaan enempää ei aiota ottaa vastaan, ennen kuin EU:ssa saadaan ”jonkinlainen ratkaisu” tilanteeseen.

Vuorion mukaan Migrillä olisi nyt huonommat valmiudet selviytyä yllättävistä pakolaismääristä kuin vuonna 2015.

Syynä on se, että pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton määräraha on muutettu niin sanotusta arviomäärärahasta siirtomäärärahaksi. Arviomääräraha voidaan ylittää tietyillä laissa määritellyillä perusteilla, kuten ennakoimattomalla ja välttämättömällä tarpeella, mutta siirtomäärärahaa ei.

Tämä tarkoittaa Vuorion mukaan sitä, että jos Suomeen tulisi yllättäen suuri joukko turvapaikanhakijoita, eduskunnalta pitäisi pyytää ja saada välittömästi lisärahoitusta tulijoiden majoittamiseen.

”Siinä mielessä olemme huonommin valmistautuneita kuin silloin. Olemme tehneet SPR:n ja muiden vastaanoton palveluntarjoajien kanssa suunnitelmia, miten lisätä tarvittaessa vastaanottokapasiteettia, mutta resursseja ei tällaisessa tilanteessa olisi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää