Kotimaa

”Teknologia kuuluu ihan meille kaikille” – Tekniikan alan naiset pyrkivät innostamaan tyttöjä tekniikan alalle

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Kolmessa tekniikan alan yliopistossa houkuteltiin tyttöjä lukiolaistapahtumassa tekniikan alalle.

Teknologia kuuluu ihan meille kaikille, ei vain partasuisille miehille tai huppariin pukeutuneille pojille, vaan myös kaikille meille naisille, totesi lastenkirjailija Linda Liukas avatessaan lukiolaistytöille suunnatun Shaking up Tech -tapahtuman.

Tapahtuman tarkoituksena on innostaa tyttöjä ja naisia tekniikan alalle. Liukkaan mukaan teknologiasta annetaan nuorille synkkä kuva. Se on täynnä uhkakuvia ja ilmastokriisiä. Hän muistutti kuitenkin, että teknologialla voi muuttaa maailmaa.

”Me halutaan teknologiaa, joka ei tuhoa työpaikkoja tai tuhoa maailmaa, vaan teknologiaa, joka antaa uusia tapoja katsoja maailmaa.”

Liukas veti puheenvuorossaan yhteyden teknologian ja tarinankerronnan välille:

”Teknologia on työkalu, joka kertoo yhtä maailman kiinnostavimmista ja kimaltavimmista tarinoista.”

Liukkaan puheenvuoro vetosi lukioikäiseen yleisöön.

”Tosi inspiroivaa. En ollut ajatellut, että teknologiaa voisi ajatella myös tästä näkökulmasta”, totesivat Anniina Kauko ja Viivi Partinen vantaalaisesta Martinlaakson lukiosta.


Alun perin Aalto-yliopistossa järjestetty tapahtuma laajeni tänä vuonna myös Lappeenrantaan LUT-yliopistoon ja Tampereen yliopistoon. Tapahtuma keräsi kolmella kampuksella yhteensä yli 450 lukiolaista.

Kutsuja tapahtumaan lähettiin jokaiseen Suomen lukioon. Kaukaisin osallistuja saapui tapahtumaan Ivalosta asti.

”Opettajia pyydettiin esittämään kutsu myös sellaisille, jotka eivät välttämättä ole parhaita matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa, mutta joilla voisi olla myös muuta kiinnostusta tai potentiaalia alalle”, kertoo Aalto-yliopiston kehityspäällikkö Marja Niemi.

Tapahtuman kantavana ajatuksena on antaa esimerkkejä myös tekniikan alalla työskentelevistä naisista. Tapahtuman puheenvuoroissa menestyneet naiset kertoivat urastaan.


Radioastronomian professori Anne Lähteenmäki kertoi muun muassa rakkaudestaan tähtiin ja Kovabetonin toimitusjohtaja Marjet Mäkinen työstään nuorena naisena rakennusalalla.

Suomalaiset tytöt ovat PISA-tutkimuksen mukaan maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä. Tästä huolimatta tyttöjen ja poikien koulutuspolut alkavat lukiossa etääntyä vahvasti, mikä johtaa siihen, että tytöt valitsevat matemaattisia aineita vähemmän. Tapahtuman tavoitteena onkin muuttaa asenteita tekniikan aloja kohtaan.

”Älkää antako kenenkään uskotella, että ette voi tehdä jotain, mihin tunnette intohimoa, vain koska olette tyttöjä”, sanoi kvanttifysiikan professori Sabrina Maniscalco Aalto yliopistosta.

Vaikka yksi tapahtuma ei yksin voi kaikkea muuttaa, se voi kuitenkin tarjota inspiraatiota, Niemi sanoo. Viime vuonna saadun palautteen perusteella osallistujien kiinnostus tekniikan aloja kohtaan kasvoi hänen mukaansa huomattavasti.

”Niiden osuus, jotka voisivat ajatella alaa uravaihtoehtona kaksin- ja jopa kolminkertaistui tapahtuman myötä”, Niemi kertoo.

Tapahtumasta halutaan jatkossakin järjestää vuosittain. Pitkäjänteisen toiminnan kautta halutaan tasapainottaa sekä tekniikan alalle hakevien että sieltä valmistuvien sukupuolijakaumaa.

”Norjassa vastaavia on järjestetty yli kymmenen vuotta. Siellä tapahtumat ovat keskittyneet ICT-aloihin, mutta niillä on ollut vaikutusta ja naisten osuus on tapahtumien myötä kasvanut jo 30–40 prosentin tuntumaan.”

Työpajoissa osallistujat saivat perehtyä muun muassa aivoihin, avaruustekniikkaan, hämähäkkisilkkiin, elektronimikroskooppiin ja kosmetiikan kemiaan.

Seela Saartoala ja Sini Mattila olivat saapuneet Aalto yliopistoon Limingan lukiosta. Saartoala kertoi, että ennen tapahtumaa tekniikan alat olivat näyttäytyneet hänelle hieman jähmeinä.

”En tiedä, mutta kun opo ehdotti tekniikanaloja, niin tuli mieleen jotkut rasvaiset koneet”

Aamupäivän puheenvuorot onnistuivat häivyttämään näitä ennakkoluuloja, hän sanoo. Erityisesti Maniscalcon puheenvuoro jäi hänen mieleensä. ”Hän vaikutti niin huipputyypiltä, ja olisihan se nyt hienoa olla kvanttifysiikan professori.”

Työpajoissa Saartoala ja Mattila perehtyivät aivotutkimukseen, jossa perehdyttiin siihen, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen kuulee sanoja.

”Se oli tosi mielenkiintoinen, että pääsi katsomaan eri kuvantamistapoja. Oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten ne toimivat.”

Saartoala kertoi vielä yläasteella olleensa kiinnostunut myös lääketieteestä. ”Ehkä kuitenkin mielenkiintoni on tätä nykyä enemmän suuntautunut matematiikkaan ja fysiikkaan ja erityisesti teoriaan.”

Sibelius-lukiota käyvät Aino Raula ja Petra Johansson puolestaan tutustuivat työpajoissa akustiikan mittaamiseen.

”Olen miettinyt jatko-opintoja muusikon ja tekniikan alan välillä, joten mietin, että tässä yhdistyisi molemmat”, Raula kertoi.

Myös Petra Johanssonille Aalto yliopisto on yksi mahdollinen vaihtoehto jatko-opinnoille.

”Kyllä sitä haluaa myös näyttää, että naisetkin pystyvät toimimaan tekniikanaloilla”, Johansson sanoi.

Oikaisu 11.10. kello 10. Korjattu kuvatekstiin, että Petra Johansson puhui Sibelius-talon sijaan Finlandia-talosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää