Kotimaa

”Teknologia kuuluu ihan meille kaikille” – Tekniikan alan naiset pyrkivät innostamaan tyttöjä tekniikan alalle

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Kolmessa tekniikan alan yliopistossa houkuteltiin tyttöjä lukiolaistapahtumassa tekniikan alalle.

Teknologia kuuluu ihan meille kaikille, ei vain partasuisille miehille tai huppariin pukeutuneille pojille, vaan myös kaikille meille naisille, totesi lastenkirjailija Linda Liukas avatessaan lukiolaistytöille suunnatun Shaking up Tech -tapahtuman.

Tapahtuman tarkoituksena on innostaa tyttöjä ja naisia tekniikan alalle. Liukkaan mukaan teknologiasta annetaan nuorille synkkä kuva. Se on täynnä uhkakuvia ja ilmastokriisiä. Hän muistutti kuitenkin, että teknologialla voi muuttaa maailmaa.

”Me halutaan teknologiaa, joka ei tuhoa työpaikkoja tai tuhoa maailmaa, vaan teknologiaa, joka antaa uusia tapoja katsoja maailmaa.”

Liukas veti puheenvuorossaan yhteyden teknologian ja tarinankerronnan välille:

”Teknologia on työkalu, joka kertoo yhtä maailman kiinnostavimmista ja kimaltavimmista tarinoista.”

Liukkaan puheenvuoro vetosi lukioikäiseen yleisöön.

”Tosi inspiroivaa. En ollut ajatellut, että teknologiaa voisi ajatella myös tästä näkökulmasta”, totesivat Anniina Kauko ja Viivi Partinen vantaalaisesta Martinlaakson lukiosta.


Alun perin Aalto-yliopistossa järjestetty tapahtuma laajeni tänä vuonna myös Lappeenrantaan LUT-yliopistoon ja Tampereen yliopistoon. Tapahtuma keräsi kolmella kampuksella yhteensä yli 450 lukiolaista.

Kutsuja tapahtumaan lähettiin jokaiseen Suomen lukioon. Kaukaisin osallistuja saapui tapahtumaan Ivalosta asti.

”Opettajia pyydettiin esittämään kutsu myös sellaisille, jotka eivät välttämättä ole parhaita matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa, mutta joilla voisi olla myös muuta kiinnostusta tai potentiaalia alalle”, kertoo Aalto-yliopiston kehityspäällikkö Marja Niemi.

Tapahtuman kantavana ajatuksena on antaa esimerkkejä myös tekniikan alalla työskentelevistä naisista. Tapahtuman puheenvuoroissa menestyneet naiset kertoivat urastaan.


Radioastronomian professori Anne Lähteenmäki kertoi muun muassa rakkaudestaan tähtiin ja Kovabetonin toimitusjohtaja Marjet Mäkinen työstään nuorena naisena rakennusalalla.

Suomalaiset tytöt ovat PISA-tutkimuksen mukaan maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä. Tästä huolimatta tyttöjen ja poikien koulutuspolut alkavat lukiossa etääntyä vahvasti, mikä johtaa siihen, että tytöt valitsevat matemaattisia aineita vähemmän. Tapahtuman tavoitteena onkin muuttaa asenteita tekniikan aloja kohtaan.

”Älkää antako kenenkään uskotella, että ette voi tehdä jotain, mihin tunnette intohimoa, vain koska olette tyttöjä”, sanoi kvanttifysiikan professori Sabrina Maniscalco Aalto yliopistosta.

Vaikka yksi tapahtuma ei yksin voi kaikkea muuttaa, se voi kuitenkin tarjota inspiraatiota, Niemi sanoo. Viime vuonna saadun palautteen perusteella osallistujien kiinnostus tekniikan aloja kohtaan kasvoi hänen mukaansa huomattavasti.

”Niiden osuus, jotka voisivat ajatella alaa uravaihtoehtona kaksin- ja jopa kolminkertaistui tapahtuman myötä”, Niemi kertoo.

Tapahtumasta halutaan jatkossakin järjestää vuosittain. Pitkäjänteisen toiminnan kautta halutaan tasapainottaa sekä tekniikan alalle hakevien että sieltä valmistuvien sukupuolijakaumaa.

”Norjassa vastaavia on järjestetty yli kymmenen vuotta. Siellä tapahtumat ovat keskittyneet ICT-aloihin, mutta niillä on ollut vaikutusta ja naisten osuus on tapahtumien myötä kasvanut jo 30–40 prosentin tuntumaan.”

Työpajoissa osallistujat saivat perehtyä muun muassa aivoihin, avaruustekniikkaan, hämähäkkisilkkiin, elektronimikroskooppiin ja kosmetiikan kemiaan.

Seela Saartoala ja Sini Mattila olivat saapuneet Aalto yliopistoon Limingan lukiosta. Saartoala kertoi, että ennen tapahtumaa tekniikan alat olivat näyttäytyneet hänelle hieman jähmeinä.

”En tiedä, mutta kun opo ehdotti tekniikanaloja, niin tuli mieleen jotkut rasvaiset koneet”

Aamupäivän puheenvuorot onnistuivat häivyttämään näitä ennakkoluuloja, hän sanoo. Erityisesti Maniscalcon puheenvuoro jäi hänen mieleensä. ”Hän vaikutti niin huipputyypiltä, ja olisihan se nyt hienoa olla kvanttifysiikan professori.”

Työpajoissa Saartoala ja Mattila perehtyivät aivotutkimukseen, jossa perehdyttiin siihen, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen kuulee sanoja.

”Se oli tosi mielenkiintoinen, että pääsi katsomaan eri kuvantamistapoja. Oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten ne toimivat.”

Saartoala kertoi vielä yläasteella olleensa kiinnostunut myös lääketieteestä. ”Ehkä kuitenkin mielenkiintoni on tätä nykyä enemmän suuntautunut matematiikkaan ja fysiikkaan ja erityisesti teoriaan.”

Sibelius-lukiota käyvät Aino Raula ja Petra Johansson puolestaan tutustuivat työpajoissa akustiikan mittaamiseen.

”Olen miettinyt jatko-opintoja muusikon ja tekniikan alan välillä, joten mietin, että tässä yhdistyisi molemmat”, Raula kertoi.

Myös Petra Johanssonille Aalto yliopisto on yksi mahdollinen vaihtoehto jatko-opinnoille.

”Kyllä sitä haluaa myös näyttää, että naisetkin pystyvät toimimaan tekniikanaloilla”, Johansson sanoi.

Oikaisu 11.10. kello 10. Korjattu kuvatekstiin, että Petra Johansson puhui Sibelius-talon sijaan Finlandia-talosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää