Kotimaa

”Teknologia kuuluu ihan meille kaikille” – Tekniikan alan naiset pyrkivät innostamaan tyttöjä tekniikan alalle

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Kolmessa tekniikan alan yliopistossa houkuteltiin tyttöjä lukiolaistapahtumassa tekniikan alalle.

Teknologia kuuluu ihan meille kaikille, ei vain partasuisille miehille tai huppariin pukeutuneille pojille, vaan myös kaikille meille naisille, totesi lastenkirjailija Linda Liukas avatessaan lukiolaistytöille suunnatun Shaking up Tech -tapahtuman.

Tapahtuman tarkoituksena on innostaa tyttöjä ja naisia tekniikan alalle. Liukkaan mukaan teknologiasta annetaan nuorille synkkä kuva. Se on täynnä uhkakuvia ja ilmastokriisiä. Hän muistutti kuitenkin, että teknologialla voi muuttaa maailmaa.

”Me halutaan teknologiaa, joka ei tuhoa työpaikkoja tai tuhoa maailmaa, vaan teknologiaa, joka antaa uusia tapoja katsoja maailmaa.”

Liukas veti puheenvuorossaan yhteyden teknologian ja tarinankerronnan välille:

”Teknologia on työkalu, joka kertoo yhtä maailman kiinnostavimmista ja kimaltavimmista tarinoista.”

Liukkaan puheenvuoro vetosi lukioikäiseen yleisöön.

”Tosi inspiroivaa. En ollut ajatellut, että teknologiaa voisi ajatella myös tästä näkökulmasta”, totesivat Anniina Kauko ja Viivi Partinen vantaalaisesta Martinlaakson lukiosta.


Alun perin Aalto-yliopistossa järjestetty tapahtuma laajeni tänä vuonna myös Lappeenrantaan LUT-yliopistoon ja Tampereen yliopistoon. Tapahtuma keräsi kolmella kampuksella yhteensä yli 450 lukiolaista.

Kutsuja tapahtumaan lähettiin jokaiseen Suomen lukioon. Kaukaisin osallistuja saapui tapahtumaan Ivalosta asti.

”Opettajia pyydettiin esittämään kutsu myös sellaisille, jotka eivät välttämättä ole parhaita matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa, mutta joilla voisi olla myös muuta kiinnostusta tai potentiaalia alalle”, kertoo Aalto-yliopiston kehityspäällikkö Marja Niemi.

Tapahtuman kantavana ajatuksena on antaa esimerkkejä myös tekniikan alalla työskentelevistä naisista. Tapahtuman puheenvuoroissa menestyneet naiset kertoivat urastaan.


Radioastronomian professori Anne Lähteenmäki kertoi muun muassa rakkaudestaan tähtiin ja Kovabetonin toimitusjohtaja Marjet Mäkinen työstään nuorena naisena rakennusalalla.

Suomalaiset tytöt ovat PISA-tutkimuksen mukaan maailman toiseksi parhaita matematiikassa ja luonnontieteissä. Tästä huolimatta tyttöjen ja poikien koulutuspolut alkavat lukiossa etääntyä vahvasti, mikä johtaa siihen, että tytöt valitsevat matemaattisia aineita vähemmän. Tapahtuman tavoitteena onkin muuttaa asenteita tekniikan aloja kohtaan.

”Älkää antako kenenkään uskotella, että ette voi tehdä jotain, mihin tunnette intohimoa, vain koska olette tyttöjä”, sanoi kvanttifysiikan professori Sabrina Maniscalco Aalto yliopistosta.

Vaikka yksi tapahtuma ei yksin voi kaikkea muuttaa, se voi kuitenkin tarjota inspiraatiota, Niemi sanoo. Viime vuonna saadun palautteen perusteella osallistujien kiinnostus tekniikan aloja kohtaan kasvoi hänen mukaansa huomattavasti.

”Niiden osuus, jotka voisivat ajatella alaa uravaihtoehtona kaksin- ja jopa kolminkertaistui tapahtuman myötä”, Niemi kertoo.

Tapahtumasta halutaan jatkossakin järjestää vuosittain. Pitkäjänteisen toiminnan kautta halutaan tasapainottaa sekä tekniikan alalle hakevien että sieltä valmistuvien sukupuolijakaumaa.

”Norjassa vastaavia on järjestetty yli kymmenen vuotta. Siellä tapahtumat ovat keskittyneet ICT-aloihin, mutta niillä on ollut vaikutusta ja naisten osuus on tapahtumien myötä kasvanut jo 30–40 prosentin tuntumaan.”

Työpajoissa osallistujat saivat perehtyä muun muassa aivoihin, avaruustekniikkaan, hämähäkkisilkkiin, elektronimikroskooppiin ja kosmetiikan kemiaan.

Seela Saartoala ja Sini Mattila olivat saapuneet Aalto yliopistoon Limingan lukiosta. Saartoala kertoi, että ennen tapahtumaa tekniikan alat olivat näyttäytyneet hänelle hieman jähmeinä.

”En tiedä, mutta kun opo ehdotti tekniikanaloja, niin tuli mieleen jotkut rasvaiset koneet”

Aamupäivän puheenvuorot onnistuivat häivyttämään näitä ennakkoluuloja, hän sanoo. Erityisesti Maniscalcon puheenvuoro jäi hänen mieleensä. ”Hän vaikutti niin huipputyypiltä, ja olisihan se nyt hienoa olla kvanttifysiikan professori.”

Työpajoissa Saartoala ja Mattila perehtyivät aivotutkimukseen, jossa perehdyttiin siihen, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen kuulee sanoja.

”Se oli tosi mielenkiintoinen, että pääsi katsomaan eri kuvantamistapoja. Oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten ne toimivat.”

Saartoala kertoi vielä yläasteella olleensa kiinnostunut myös lääketieteestä. ”Ehkä kuitenkin mielenkiintoni on tätä nykyä enemmän suuntautunut matematiikkaan ja fysiikkaan ja erityisesti teoriaan.”

Sibelius-lukiota käyvät Aino Raula ja Petra Johansson puolestaan tutustuivat työpajoissa akustiikan mittaamiseen.

”Olen miettinyt jatko-opintoja muusikon ja tekniikan alan välillä, joten mietin, että tässä yhdistyisi molemmat”, Raula kertoi.

Myös Petra Johanssonille Aalto yliopisto on yksi mahdollinen vaihtoehto jatko-opinnoille.

”Kyllä sitä haluaa myös näyttää, että naisetkin pystyvät toimimaan tekniikanaloilla”, Johansson sanoi.

Oikaisu 11.10. kello 10. Korjattu kuvatekstiin, että Petra Johansson puhui Sibelius-talon sijaan Finlandia-talosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miksi republikaanit pysyvät silti presidentti Trumpin rinnalla?

  3. 3

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tämän hetken suurimman hitin takana on australialainen nuori, joka muistuttaa hyvin paljon suomalaispoppari Almaa

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  8. 8

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa mennä

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  7. 7

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  8. 8

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää