Kotimaa

Syyttäjät ja tuomarit joutuvat suojelemaan yksityis­elämäänsä uhkailun vuoksi: ”Kansalainen ei voi määritellä, kuka hänen asiaansa käsittelee”

Oikeudenhoidon ammattilaiset vaativat valtiota puuttumaan tiukemmin uhkailuun ja maalittamiseen, koska sillä pyritään vaikuttamaan viranomaisten päätöksiin.

Sähköposti- ja puhelupommitusta. Netissä julkaistuja etsintäkuulutuksia, joilla virkamiehestä etsitään törkyä. Puhelimitse tullut tappouhkaus ja virkapaikalle toimitettu hautajaiskimppu.

Tällaista palautetta saavat lisääntyvällä tahdilla oikeudenhoidon ammattilaiset eli esimerkiksi syyttäjät, tuomarit ja voudit.

”Ilmiö on tullut ja se pysyy. Sille pitäisi tehdä jotain. Jokainen uhkaava ja epäasiallinen yhteydenotto viranomaiseen on vaikuttamista oikeusjärjestelmään ja lainkäyttöön.”

Näin sanoo käräjätuomari Paula Virrankoski Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta.

Painostamisen, uhkailun ja maalittamisen takana ovat joskus jutun asianosaiset, toisinaan suuri yleisö.

Asianosaisilta tulee eniten palautetta jutuista, joissa ovat mukana tunteet, Virrankoski kuvailee. Lähestymiskiellot ja perheasiat ovat tyypillisiä juttuja, joissa tuomari saa varautua epäasiallisiin ja jopa uhkaaviin yhteydenottoihin.

Sen sijaan vakavaan rikollisuuteen uhkailut eivät liity.

”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet käyttäytyvät yleensä oikeudenkäynneissä hyvin ja asiallisesti”, Virrankoski kertoo.

Suurta yleisöä kuohuttavat usein seksuaalirikoksiin liittyvät jutut, varsinkin jos niihin liittyy maahanmuuttajia. Virrankosken havaintojen mukaan mielenkiinto seksuaalirikoksiin alkoi kasvaa viitisen vuotta sitten.

”Kun istuu sellaisen jutun, voi melkein varautua siihen, että sen jälkeen tulee epäasiallisia yhteydenottoja. Osa yleisöstä kokee tuomiot vääriksi, yleensä liian lieviksi”, Virrankoski sanoo.

Palautetulvaa ei ole hillinnyt sekään, että rangaistuskäytäntö seksuaalirikoksissa on parin viime vuosikymmenen ajan ankaroitunut muun muassa useiden lainmuutosten takia.

Painostaminen ja maalittaminen ovat tuttuja myös syyttäjälaitokselle. Aluesyyttäjä Heikki Steniuksella on omakohtaista kokemusta, mutta hän on seurannut ilmiötä myös toisessa roolissa. Hän työskentelee valtakunnansyyttäjän toimistossa syyttäjätutkinnanjohtajana eli hän käsittelee poliiseista tehtyjä rikosilmoituksia.

”Poliisista tehdään paljon rikosilmoituksia maalittamistarkoituksessa”, Stenius kertoo. Pyrkimys on aiheuttaa jollekulle poliisille mahdollisimman paljon ongelmia ja haitata hänen urakehitystään.

Stenius on havainnut, että joissain tapauksissa toiminta vaikuttaa koordinoidulta ja suunnitelmalliselta. Tämä erottaa sen normaalista tyytymättömyydestä viranomaistoimintaan.

Kun Stenius ratkoo tapauksia, hän joutuu helposti itsekin maalitetuksi.

Hänestä on kirjoitettu nettiin halventavia tekstejä ja tehty perusteettomia rikosilmoituksia. Hänen kanssaan on yritetty puhelinkeskustelussa haastaa riitaa kertomatta, että puhelu menee suoraan Youtubeen.

Tämä on Steniuksen mielestä sietokyvyn rajoilla. Sietokyvyn ylitti se, kun hänestä yritettiin netissä tehdyllä etsintäkuulutuksella kerätä kaikki mahdollinen loka, jotta sitä voitaisiin käyttää häntä vastaan.

”Virkamiehen pitää sietää arvostelua, mutta tässä menee minun mielestäni raja.”

Sekä Stenius että Virrankoski ovat joutuneet rajoittamaan sosiaalisen median käyttöään suojellakseen yksityiselämäänsä. Virrankoski joutui saamansa tappouhkauksen takia miettimään, missä voi liikkua törmäämättä uhkailijaan.

Molemmat kokevat, että painostamisen, uhkailun ja maalittamisen tarkoituksena on vaikuttaa virkamiehen virkatoimiin. He eivät usko, että siinä olisi vielä onnistuttu, mutta riski on olemassa.

Virrankoski esimerkiksi kertoo kirjoittavansa normaalia huolellisemmin päätöksen, johon hän tietää liittyvän riskiä ikävästä palautteesta.

”Silloin joudun hienosäätämään ja lukemaan ratkaisua sillä silmällä, voiko se herättää vääriä mielikuvia.”

Virrankoski korostaa, että on vaikea sanoa, milloin kyse on todellisesta uhasta. Esimerkiksi vuosia sitten eräs asiakas yritti onkia käräjäoikeuden kansliasta hänen kotiosoitettaan. Tapausta pidettiin harmittomana, kunnes mies parin vuoden päästä ampui poliisin kuoliaaksi.

Virrankoski ja Stenius arvioivat, että nykyiset keinot eivät välttämättä riitä uhkausten ja maalittamisen torjumiseen. Ongelma on otettu niin vakavasti tuomioistuimissa, syyttäjälaitoksessa ja poliisissa, että ne tekivät kesällä oikeusministeriölle yhteisen aloitteen lain tarkistamisesta.

Virkamieheen kohdistettujen uhkausten pitäisi ensinnäkin olla virallisen syytteen alaisia. Nykyisin esimerkiksi laiton uhkaus ja kunnianloukkaus ovat asianomistajarikoksia eli syytettä ei voida nostaa, ellei uhri sitä itse vaadi.

Virrankoski kertoo, että hän ei olisi tehnyt rikosilmoitusta itseensä kohdistuneesta tappouhkauksesta ilman esimiehen kehotusta. Asia eteni käräjille, ja uhkailija tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Virrankosken lisäksi pariin muuhun virkamieheen kohdistuneista uhkauksista.

Stenius korostaa, että virkamiehen rikosilmoitushaluja hillitsee tieto siitä, että hänestä tulee sen jälkeen esteellinen käsittelemään kyseisen ihmisen asioita.

”Osittain maalittajien pyrkimyksenä voi olla se, että minusta tulisi esteellinen ja asia siirtyisi toiselle virkamiehelle. Näinhän se ei kuitenkaan mene. Kansalainen ei voi määritellä, kuka hänen asiaansa käsittelee.”

Oikeudenhoidon ammattilaiset ovat myös esittäneet, että maalittamisesta tehtäisiin oma rikosnimike. Maalittaminen on uusi ilmiö, jota nykyinen laki ei tunnista. Maalittamisessa on kyse siitä, että suuri joukko ihmisiä yllytetään hyökkäämään yhtä ihmistä vastaan.

Oikeusministeriö ei toistaiseksi ole lämmennyt oikeudenhoidon ammattilaisten aloitteelle.

Virrankoski ja Stenius toivovat, että asiaa tutkittaisiin perusteellisesti.

”On tärkeää, että asiasta käydään yhteiskunnallista keskustelua. Virkamiehelläkin on oikeus elää rauhassa”, Stenius sanoo.

Lakimiesliiton puheenjohtajan Antero Rytkölän mielestä kyse on isosta asiasta. Oikeudenhoidon ammattilaisiin kohdistuva painostus ja maalittaminen ovat uhka oikeusvaltiolle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  2. 2

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  3. 3

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  4. 4

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  5. 5

   Ainakin kaksi kuoli ja useita haavoittui koulu­ampumisessa Kaliforniassa, ampujaksi epäilty 16-vuotias poika otettiin kiinni

  6. 6

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   Bruce Dickinson kävi Helsingin yliopistolla vastaanottamassa kunniatohtorin hatun ja miekan – Iron Maiden -laulajalle järjestettiin oma seremonia

  9. 9

   Demokraattipuhemies Pelosi syyttää Trumpia lahjuksen tarjoamisesta

  10. 10

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  2. 2

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  3. 3

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  4. 4

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  5. 5

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  6. 6

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  7. 7

   200 miljardiin kasvanut kansallisaarre ei olekaan pyhä – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa suomalaisten eläkesäästöihin?

   Tilaajille
  8. 8

   Osa ihmisistä löytää itsensä vasta äärirajoilla, ja heitä yhdistävät samat piirteet – Henri Ansio oli 110-kiloinen lukiolainen, kunnes päätti ottaa itsestään kaiken irti

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarinen leipomo Espoossa ei uskalla etsiä uusia tuotantotiloja, vaikka vanhat ovat aivan liian pienet: ”Se olisi täysin mahdotonta”

  10. 10

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  10. 10

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  11. Näytä lisää