Kotimaa

Syyttäjät ja tuomarit joutuvat suojelemaan yksityis­elämäänsä uhkailun vuoksi: ”Kansalainen ei voi määritellä, kuka hänen asiaansa käsittelee”

Oikeudenhoidon ammattilaiset vaativat valtiota puuttumaan tiukemmin uhkailuun ja maalittamiseen, koska sillä pyritään vaikuttamaan viranomaisten päätöksiin.

Sähköposti- ja puhelupommitusta. Netissä julkaistuja etsintäkuulutuksia, joilla virkamiehestä etsitään törkyä. Puhelimitse tullut tappouhkaus ja virkapaikalle toimitettu hautajaiskimppu.

Tällaista palautetta saavat lisääntyvällä tahdilla oikeudenhoidon ammattilaiset eli esimerkiksi syyttäjät, tuomarit ja voudit.

”Ilmiö on tullut ja se pysyy. Sille pitäisi tehdä jotain. Jokainen uhkaava ja epäasiallinen yhteydenotto viranomaiseen on vaikuttamista oikeusjärjestelmään ja lainkäyttöön.”

Näin sanoo käräjätuomari Paula Virrankoski Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta.

Painostamisen, uhkailun ja maalittamisen takana ovat joskus jutun asianosaiset, toisinaan suuri yleisö.

Asianosaisilta tulee eniten palautetta jutuista, joissa ovat mukana tunteet, Virrankoski kuvailee. Lähestymiskiellot ja perheasiat ovat tyypillisiä juttuja, joissa tuomari saa varautua epäasiallisiin ja jopa uhkaaviin yhteydenottoihin.

Sen sijaan vakavaan rikollisuuteen uhkailut eivät liity.

”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet käyttäytyvät yleensä oikeudenkäynneissä hyvin ja asiallisesti”, Virrankoski kertoo.

Suurta yleisöä kuohuttavat usein seksuaalirikoksiin liittyvät jutut, varsinkin jos niihin liittyy maahanmuuttajia. Virrankosken havaintojen mukaan mielenkiinto seksuaalirikoksiin alkoi kasvaa viitisen vuotta sitten.

”Kun istuu sellaisen jutun, voi melkein varautua siihen, että sen jälkeen tulee epäasiallisia yhteydenottoja. Osa yleisöstä kokee tuomiot vääriksi, yleensä liian lieviksi”, Virrankoski sanoo.

Palautetulvaa ei ole hillinnyt sekään, että rangaistuskäytäntö seksuaalirikoksissa on parin viime vuosikymmenen ajan ankaroitunut muun muassa useiden lainmuutosten takia.

Painostaminen ja maalittaminen ovat tuttuja myös syyttäjälaitokselle. Aluesyyttäjä Heikki Steniuksella on omakohtaista kokemusta, mutta hän on seurannut ilmiötä myös toisessa roolissa. Hän työskentelee valtakunnansyyttäjän toimistossa syyttäjätutkinnanjohtajana eli hän käsittelee poliiseista tehtyjä rikosilmoituksia.

”Poliisista tehdään paljon rikosilmoituksia maalittamistarkoituksessa”, Stenius kertoo. Pyrkimys on aiheuttaa jollekulle poliisille mahdollisimman paljon ongelmia ja haitata hänen urakehitystään.

Stenius on havainnut, että joissain tapauksissa toiminta vaikuttaa koordinoidulta ja suunnitelmalliselta. Tämä erottaa sen normaalista tyytymättömyydestä viranomaistoimintaan.

Kun Stenius ratkoo tapauksia, hän joutuu helposti itsekin maalitetuksi.

Hänestä on kirjoitettu nettiin halventavia tekstejä ja tehty perusteettomia rikosilmoituksia. Hänen kanssaan on yritetty puhelinkeskustelussa haastaa riitaa kertomatta, että puhelu menee suoraan Youtubeen.

Tämä on Steniuksen mielestä sietokyvyn rajoilla. Sietokyvyn ylitti se, kun hänestä yritettiin netissä tehdyllä etsintäkuulutuksella kerätä kaikki mahdollinen loka, jotta sitä voitaisiin käyttää häntä vastaan.

”Virkamiehen pitää sietää arvostelua, mutta tässä menee minun mielestäni raja.”

Sekä Stenius että Virrankoski ovat joutuneet rajoittamaan sosiaalisen median käyttöään suojellakseen yksityiselämäänsä. Virrankoski joutui saamansa tappouhkauksen takia miettimään, missä voi liikkua törmäämättä uhkailijaan.

Molemmat kokevat, että painostamisen, uhkailun ja maalittamisen tarkoituksena on vaikuttaa virkamiehen virkatoimiin. He eivät usko, että siinä olisi vielä onnistuttu, mutta riski on olemassa.

Virrankoski esimerkiksi kertoo kirjoittavansa normaalia huolellisemmin päätöksen, johon hän tietää liittyvän riskiä ikävästä palautteesta.

”Silloin joudun hienosäätämään ja lukemaan ratkaisua sillä silmällä, voiko se herättää vääriä mielikuvia.”

Virrankoski korostaa, että on vaikea sanoa, milloin kyse on todellisesta uhasta. Esimerkiksi vuosia sitten eräs asiakas yritti onkia käräjäoikeuden kansliasta hänen kotiosoitettaan. Tapausta pidettiin harmittomana, kunnes mies parin vuoden päästä ampui poliisin kuoliaaksi.

Virrankoski ja Stenius arvioivat, että nykyiset keinot eivät välttämättä riitä uhkausten ja maalittamisen torjumiseen. Ongelma on otettu niin vakavasti tuomioistuimissa, syyttäjälaitoksessa ja poliisissa, että ne tekivät kesällä oikeusministeriölle yhteisen aloitteen lain tarkistamisesta.

Virkamieheen kohdistettujen uhkausten pitäisi ensinnäkin olla virallisen syytteen alaisia. Nykyisin esimerkiksi laiton uhkaus ja kunnianloukkaus ovat asianomistajarikoksia eli syytettä ei voida nostaa, ellei uhri sitä itse vaadi.

Virrankoski kertoo, että hän ei olisi tehnyt rikosilmoitusta itseensä kohdistuneesta tappouhkauksesta ilman esimiehen kehotusta. Asia eteni käräjille, ja uhkailija tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Virrankosken lisäksi pariin muuhun virkamieheen kohdistuneista uhkauksista.

Stenius korostaa, että virkamiehen rikosilmoitushaluja hillitsee tieto siitä, että hänestä tulee sen jälkeen esteellinen käsittelemään kyseisen ihmisen asioita.

”Osittain maalittajien pyrkimyksenä voi olla se, että minusta tulisi esteellinen ja asia siirtyisi toiselle virkamiehelle. Näinhän se ei kuitenkaan mene. Kansalainen ei voi määritellä, kuka hänen asiaansa käsittelee.”

Oikeudenhoidon ammattilaiset ovat myös esittäneet, että maalittamisesta tehtäisiin oma rikosnimike. Maalittaminen on uusi ilmiö, jota nykyinen laki ei tunnista. Maalittamisessa on kyse siitä, että suuri joukko ihmisiä yllytetään hyökkäämään yhtä ihmistä vastaan.

Oikeusministeriö ei toistaiseksi ole lämmennyt oikeudenhoidon ammattilaisten aloitteelle.

Virrankoski ja Stenius toivovat, että asiaa tutkittaisiin perusteellisesti.

”On tärkeää, että asiasta käydään yhteiskunnallista keskustelua. Virkamiehelläkin on oikeus elää rauhassa”, Stenius sanoo.

Lakimiesliiton puheenjohtajan Antero Rytkölän mielestä kyse on isosta asiasta. Oikeudenhoidon ammattilaisiin kohdistuva painostus ja maalittaminen ovat uhka oikeusvaltiolle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää