Kotimaa

Suomen väestön ennustetaan kutistuvan, mutta onko se välttämättä huono asia? ”Hyvinvointia voi luoda muutenkin kuin jatkuvalla kasvulla”

Loputon kasvu ei ole mahdollista, toteaa myös Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo. Voisiko Suomen väkiluku pysyä hallitusti nykyisellä tasolla tai lähteä hitaaseen laskuun?

Tilastokeskuksen kuun vaihteessa julkaisema väestöennuste sai masentuneen vastaanoton. ”Synkkä”, ”pelottava” ja ”inhorealistinen”, asiantuntijat kuvailivat laskevaa käppyrää.

Ennusteen mukaan väestö lakkaa kasvamasta, koska vauvoja ei synny entiseen tapaan. Pian jokaisessa Suomen maakunnassa kuolee enemmän ihmisiä kun syntyy.

Luvut kirvoittivat tuoreeltaan dystopioita kuolevasta Suomesta, mutta Kuhmon kaupunginjohtajaa Tytti Määttää ne eivät hätkäyttäneet. Määtälle vähenevä väki on tuttu juttu, arjen tosiasia, ja hänestä muidenkin kannattaisi alkaa sopeutua siihen.

”Missä vaiheessa syntyy ymmärrys, että vakituisen väestön määrä ei ole mittari sille, onko alue kukoistava vai kurjistuva?” Määttä kysyi Twitterissä.

”Suomi tarvitsee uutta ajattelua. Vastauksia siihen, miten hyvinvointia ja elinvoimaa syntyy ilman väestön kasvua.”Määttä on tavallaan väestön vähenemisen kokemusasiantuntija. Hän on toiminut vuosikymmenen johtajana kunnassa, jossa väestö ei kasva, ensin synnyinkunnassaan Vaalassa ja sitten Kuhmossa.

”Ollaan jouduttu ja saatu kehittää kuntaa tilanteessa, jossa syntyvyys on alentunut ja kuolleisuus ollut korkeampaa”, Määttä sanoo.


Tällaista tilannetta on totuttu pitämään pienten, harvaan asuttujen kuntien ongelmana, mutta jos ennustetta on uskominen, pian se koskee meitä kaikkia. Ratkaisuja olisi keksittävä, eikä siinä Määtän mielestä auta jumittua syntyvyyskeskusteluun.

”On jo nähty, etteivät ne syntyvyyskeinot toimi.”Toki Määttä ymmärtää, mistä huoli kumpuaa: eläkejärjestelmä on kriisissä, palvelut ovat kriisissä ja yrittäjät miettivät, mistä saavat työvoimaa. Kestävä kehitys ja elämäntapa ei kuitenkaan voi perustua siihen, että taloudellinen hyvinvointi on kiinni väestön lisääntymisestä, Määttä sanoo.

”Meidän pitää ymmärtää se ja löytää lisäarvon tuottamisen keinoja muutakin kautta kuin väkimäärää ja kulutusta lisäämällä.”

Samaan ajatukseen maapallon rajallisesta kantokyvystä viittasi myös Tilastokeskuksen seminaarissa väestöennustetta esitellyt yliaktuaari Markus Rapo.

”Aina voi kysyä, onko jatkuva kasvu edes tavoiteltavaa”, hän muistutti yleisöä.


”Jos kaikkien maiden väkiluvut jatkavat kasvua loputtomiin, niin jossain vaiheessa rajat tulevat yksinkertaisesti vastaan”, Rapo selittää kommenttiaan HS:lle.

Olisikin hyödyllistä pohtia, voisiko Suomen väkiluku pysyä vaikka nykyisellä tasolla tai lähteä hitaaseen laskuun, hän sanoo.

Onko tutkijoiden kesken sitten esitetty mitään toimivia strategioita kestävään yhteiskuntaan tilanteessa, jossa väkiluku laskee ja ikärakenne vinoutuu? Kuinka suuria muutoksia tällainen tilanne jatkuessaan vaatisi yhteiskunnalta?

”Epäilisin, että ei ole, koska vielä 2015 ennusteen nojalla väkiluvun lasku ei näyttänyt olevan näköpiirissä”, Rapo sanoo.

”Ei ole ollut tarvetta miettiä strategiaa laskevaan väestökehitykseen.”

Ratkaisuja pohtiessa ei ole samantekevää, miten nopeaa mahdollinen lasku on. Jos syntyvyys laskee nopeasti ja jää jollekin tasolle, niin se voi tuoda ikärakenteeseen liittyviä ongelmia, Rapo sanoo. Ongelmia tulee todennäköisesti esimerkiksi eläkejärjestelmän kanssa, koska eri kokoiset sukupolvet ovat siinä riippuvaisia toisistaan.

Rapo painottaa, että nykyinen syntyvyyden taso voi vielä muuttua niin, ettei väestö kutistuisikaan. Mutta jos syntyvyys jää matalalle tasolle, suunnitelmia olisi hyvä olla olemassa.

”Ehkä asiaa olisi syytä miettiä niin sanotusti pahan päivän varalle.”

Määtälläkään ei ole varmaa menestysreseptiä valmiina kutistuvalle Suomelle, mutta joitakin Vaalassa ja Kuhmossa hyväksi havaittuja oppeja hän mainitsee. Määttä on käynyt puhumassa aiheesta myös hallitukselle, joka aikoo käynnistää ohjelman pysyvästi väkeä menettävien alueiden elinvoiman parantamiseksi.

”Olen aina halunnut haastaa vakituisen väestön määrän. Monet kunnat ovat mökkivaltaisia, jolloin paikan olemusta määrittävät enemmän ihmisvirrat. Aika paljon vaikuttaa myös, millaista yritystoimintaa ja vientiä on.”

Asukaskatoon sopeutumisesta Määttä nostaa esimerkiksi autioituvan kaupungin keskustan kehittämisen. Joskus vähemmän on enemmän.

”Pitää miettiä, puretaanko vaikka rakennuksia, jotta keskustasta saadaan tiiviimpi.”

Kuhmossa on myös kannustettu yrittäjiä yhdistämään edullinen kivijalkaliike nettikauppaan. Monesti harvaan asutuilla alueilla on myös paljon luonnonvaroja.

Määtän mielestä on tärkeää, että asenne olisi positiivinen, eikä aina puhuttaisi ”voittaja- ja häviäjäkunnista”.

”Jotenkin itse toivoo aina sitä, että väestöä menettävillä alueilla asuville ihmisille ei tuotettaisi epätoivoa niillä termeillä. Ei me koeta olevamme häviäjiä, enkä minä halua muuttaa pois siksi, että on vähemmän ihmisiä.”

Elinvoimaisuuteen vaikuttaa lopulta moni muukin asia kuin vauvat, Määttä sanoo. Elämä Suomessa on pian sovitettava paitsi pienempiin perhekokoihin myös esimerkiksi ilmastonmuutokseen, joka voi muuttaa elämäämme merkittävästi ja ennaltaarvaamattomilla tavoilla.

”Ei voida tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu”, Määttä sanoo.

”Hyvinvointia voi luoda muutenkin kuin jatkuvalla kasvulla. Kaiken keskustelun pitäisi kääntyä siihen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  8. 8

   Ensimmäiset treffit ovat väärä paikka avautua – ”Tutustumisen ilo katoaa, jos kahlataan liian syvissä vesissä”

  9. 9

   Finlandia-ehdokas on kekseliäs kertomus aikamatkustamisesta ja psykologisesti tarkkanäköinen yhteiskuntakuvaus

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää