Kotimaa

Joka neljännen lapsiperheen tulot eivät tahdo riittää menoihin, ja se kuormittaa sekä vanhempia että lapsia

Perheiden kokemat toimeentulo-ongelmat vaikuttavat järjestelmällisesti sekä vanhempien että lasten hyvinvointiin, kertoo THL:n tutkimus.

Joka neljännellä lapsiperheellä on vaikeuksia saada menonsa katettua käytettävissä olevilla rahoillaan. Perheiden kokemat toimeentulo-ongelmat vaikuttavat järjestelmällisesti sekä vanhempien että lasten hyvinvointiin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimus perustuu vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn yhteydessä neljäs- ja viidesluokkalaisten huoltajille tehtyyn kyselyyn. Aineistossa on mukana lähes 33 000 vanhempaa.

Hyvinvointi oli heikompaa kaikilla aineistosta saatavilla yli 30:llä hyvinvoinnin mittarilla perheissä, joissa koettiin toimeentulovaikeuksia.

Näiden perheiden vanhemmat kokivat itsensä yksinäisiksi ja masentuneiksi useammin kuin vanhemmat, joilla ei ollut toimeentulo-ongelmia. He olivat harvemmin tyytyväisiä elämään ja parisuhteeseensa.

Toimeentulokokemukset olivat yhteydessä myös siihen, miten sujuvaksi perheet kokivat arkensa ja miten riittävästi perheessä oli yhteistä aikaa.

Tutkimuspäällikkö Minna Salmen mukaan huolestuttavinta on se, miten laajasti hyvinvoinnin erot näkyvät toimeentulon helpoksi ja hankalaksi kokevien perheiden välillä.

”Vanhemmat kokivat olevansa harvemmin tärkeä osa sukua, ystäväpiiriä ja työyhteisöä, jos he arvioivat, että toimeentulo oli hankalaa”, Salmi sanoo.

”Huolta ja ulkopuolisuuden tunnetta voi lisätä se, että tiedostetaan, ettei pystytä elämään samoin kuin omassa ympäristössä ja yhteiskunnassa pidetään tavoiteltavana.”Toimeentulo-ongelmat aiheuttavat Salmen mukaan lisäkuormitusta myös silloin, kun hyvinvointia heikentävät esimerkiksi terveysongelmat tai tyytymättömyys parisuhteeseen.

Toimeentulovaikeudet aiheuttavat kaksoiskuormitusta: käytettävissä on vähemmän rahaa, mutta samalla ongelmien ja niiden seurausten työstäminen kuluttaa henkisiä voimavaroja.

Toimeentulovaikeuksia kokevat vanhemmat pitävät useammin itseään riittämättöminä vanhempina ja tuntevat huolta omasta jaksamisestaan.

”Toimeentulo-ongelmat kuormittavat vanhempia ja heijastuvat parisuhteeseen ja vanhemmuuden laatuun. Sitä kautta niillä on yhteys lasten hyvinvointiin. Ongelmien kasautuminen lisää lasten syrjäytymisriskiä nuorena ja aikuisena.”

Tutkimuksessa toimeentulovaikeudet olivat yhteydessä siihen, miten vanhemmat arvioivat lapsen koulunkäynnin sujuvan.

Toimeentulo-ongelmia kokeneissa perheissä uskottiin harvemmin, että läksyjen tekeminen ja varsinkin laskeminen sujuivat lapselta ilman vaikeuksia. Näissä perheissä arvioitiin hyvin toimeentulevia perheitä useammin, että lasta oli kiusattu.

Eniten toimeentulovaikeudet vaikuttivat siihen, oliko lapsella mahdollisuutta osallistua maksullisiin harrastuksiin niiden kalleuden vuoksi.

Lue lisää: Köyhien perheiden lapset kokevat muita enemmän vähättelyä, paljastaa tuore kysely

Toimeentulovaikeuksilla oli myös yhteys siihen, miten vanhemmat osallistuivat lapsen asioihin ja kohdistuiko lapsiin perheissä väkivaltaa.

Sekä sanallista että esineisiin ja lapseen kohdistunutta väkivaltaa olivat tehneet jonkin verran useammin ne vanhemmat, joilla oli toimeentulo-ongelmia.

Tutkimuksessa ei selvitetty varsinaisesti sitä, mistä perheiden toimeentulovaikeudet johtuvat. Suurimman riskin aiheuttaa kuitenkin työttömyys. Äideillä toimeentulo-ongelmien riskiä lisäsi myös yksinhuoltajuus ja isillä monilapsisuus.

Salmen mukaan tutkimustulokset osoittavat, ettei lasten ja perheiden palveluiden kehittäminen riitä vaan lapsiperheitä pitää tukea myös tulonsiirroin.

Toimeentulo-ongelmia kokeneiden perheiden lapset saavat tutkimuksen mukaan muita useammin tukea esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, koulukuraattorin, koululääkärin, koulupsykologin, perheneuvolan, lastensuojelun ja mielenterveyden palveluista.

Toimeentulovaikeuksia kokevat perheet ajattelevat kuitenkin hyvin toimeentulevia perheitä useammin, että apua jää saamatta tarvittaessa.

Lapsiperheiden toimeentuloa tuettaisiin Salmen mukaan korottamalla lapsilisää ja perhevapaiden korvauksia, joiden reaaliarvo on pienentynyt pitkään. Toimeentuloa heikentämällä luodaan jatkuvasti uutta palvelujen tarvetta, hän sanoo.

”Ei ole hyvä, jos vanhemmat kuormittuvat heikon toimeentulon takia pikkulapsivaiheessa, koska kuormitus heijastuu vuorovaikutukseen lapsen kanssa”, Salmi sanoo.

”Myöskään syntyvyyden laskun problematiikan kannalta ei ole hyvä, että monenlaiset kuormitukset osuvat tähän vaiheeseen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  6. 6

   Vangittu ruotsalainen Isis-taistelija kertoo videolla arjestaan syyrialaisessa vankilassa

  7. 7

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  8. 8

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  9. 9

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  10. 10

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  7. 7

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää