Kotimaa

Kalatutkijan mukaan lohen ylikalastus voi vaarantaa Tornionjoen lohikannan, jonka varassa on koko Itämeren ammatti­kalastus

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto päätti kalastuskiintiöistä alkuviikolla. Kalastusbiologian professori pitää tutkijoiden suositusten ylittämistä suurena riskinä.

Itämeren lohen kalastuskiintiö ensi vuodelle on kalatutkijan mukaan niin suuri, että ylikalastus on iso riski Itämeren pienimmille lohikannoille.

Kalastuspaine voi heijastua myös Tornionjoen lohikantaan. Sen kääntyminen laskuun vaarantaisi koko lohenkalastuksen, sillä Tornionjoki tuottaa lähes puolet koko Itämeren lohista.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto päätti alkuviikolla Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2020. Lohen pyyntikiintiötä laskettiin hieman, mutta sallittu saalismäärä on edelleen huomattavasti suurempi kuin tieteellisen suosituksen mukaan olisi kestävää kalastaa.

Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella saa ensi vuonna kalastaa 86 575 lohta, kun kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES suositteli vain 59 800 lohen kiintiötä.

Tämä merkitsee sitä, että tutkijoiden mukaan liian moni lohi joutuu saaliiksi, ennen kuin ne ehtivät Tornionjokeen tai muihin luonnonlohen jokiin kutemaan.

Helsingin yliopiston kalastusbiologian professori Sakari Kuikka pitää ylikalastuksen sallimista huonona asiana.

”Tutkijoiden tekemä kanta-arvio on laskennalliselta laadultaan maailman huippua. Se pitäisi ottaa huomioon. Kun kiintiösuosituksista mennään noin kauas, kyse on puhtaasta politiikasta, mikä vaarantaa erityisesti pienet kannat”, Kuikka sanoo.

Kuikka muistuttaa, että voimakas kalastus pienentää saaliita tulevaisuudessa. Ilman kaloja ei ole kalastustakaan.

Pelkona on, että koko Itämeren kalastukselle tärkeä Tornionjoen lohikanta lähtee laskuun juuri, kun se on saatu nousemaan.

”Tänä vuonna Tornionjokeen nousevien lohien määrä oli kohtalaisen hyvä. Nyt kalastuskiintiö on niin suuri, että on ilmiselvää, että riskejä kasvatetaan paljon. Todennäköisyys sille, että Tornionjoen lohikanta kääntyy laskuun, on iso – minun mielestäni liian iso”, Kuikka sanoo.

Tornionjoki on Itämeren tärkein lohijoki. Se tuottaa lähes puolet koko Itämeren lohista.

”Tornionjoki yksinään tuottaa jälkeläismäärän, jonka varassa on koko Itämeren ammattikalastus. Jos Tornionjokea ei olisi, lohien määrä putoaisi puoleen. Sen jälkeen ei olisi kalastustakaan, sillä vuorokausisaaliit olisivat liian pieniä”, Kuikka muistuttaa.

”Tornionjoki on tuottoisa ja hyvässä kunnossa. Sen kohtalon kanssa ei kannattaisi leikkiä.”

Kalastuskiintiöt Itämerellä ovat jokavuotinen kompromissi EU:ssa, sillä maat eivät ole olleet valmiita koviin rajoituksiin.

Kalastusteollisuuden näkemykset painavat usein vahvasti, kun kiintiöistä neuvotellaan.

Suomikin kuului vuosia jarruttajien joukkoon ja ajoi lohen ylisuuria kiintiöitä. Sittemmin kalastuspolitiikan suunta muuttui ja lohenpyyntiä rajoitettiin 1990-luvulta alkaen.

Vuonna 2016 lohen kalastuskiintiöissä noudatettiin tieteellisen neuvonannon mukaista kalastuksen tasoa. Rajoitukset auttoivat, ja lohikannat vahvistuivat.

Vuonna 2016 Tornionjokeen nousi kudulle ennätysmäärä, noin 100 000, lohta. Tänä vuonna määrä oli 65 000, mikä täyttää kutukantatavoitteen.

”Kun kanta lähti elpymään viime vuosituhannella, luonto näytti, mitä voi tapahtua, kun sille annetaan mahdollisuus”, Kuikka sanoo.


Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan syynä lohimäärien laskuun viime vuosina on ollut ylisuuriin kiintiöihin palaaminen.

”Vuonna 2016 lohiasioissa oltiin jo hyvin lähellä suosituksia. Nyt lohikiintiö on ollut useamman vuoden räikeästi yli kestävän tason, ja toista vuotta peräkkäin noin 45 prosenttia yli tieteellisten suositusten”, sanoo suojeluasiantuntija Olli Sivonen WWF:stä.

Nyt Suomen johdolla neuvoteltu lohikiintiö on WWF:n mielestä vahvasti ristiriidassa Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan kanssa. Tavoite oli ylikalastuksen lopettaminen vuoteen 2020 mennessä.

Sivosen mielestä kiintiötä pitäisi laskea tutkitusti kestävälle tasolle, jotta sekä lohimäärät että kestävä kalastuskiintiö saadaan nousun tielle: ”Nyt päätetyt kiintiöt ovat ylisuuria varsinkin siksi, ettei puolalaisten salakalastusta ja saaliiden väärinraportointia ole todistettavasti saatu kuriin.”

Puolassa iso ongelma on ollut lohisaaliiden väärinraportointi, jonka avulla kierretään kiintiöitä: kalastajat merkitsevät lohet joksikin muuksi kalaksi. Keskeinen ongelma on ollut valvonnan tehottomuus.

Kiintiöneuvotteluita johti tänä vuonna Suomi. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Suomi toimi vaativissa neuvotteluissa kompromissin rakentajana eikä ajanut omia näkemyksiään.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) on tyytyväinen kokonaisratkaisuun. Siihen liittyy päätös heikossa tilassa olevan turskankalastuksen voimakkaasta rajoittamisesta.

”Teimme hartiavoimin töitä päätöksen eteen. Tavoitteemme puheenjohtajana oli vastuullinen ja kestävä ratkaisu, joka perustuu tieteelliseen neuvoon. Useiden Itämeren kalakantojen tila on heikko, ja siksi kiintiöitä leikataan kautta linjan”, Leppä sanoo.

Komission ehdottama lohikiintiö on ministeriön mukaan hyväksyttävissä, koska kokonaiskiintiötä pienennettiin viisi prosenttia tämänvuotisesta ja salakalastuksen valvontaa Itämeren pääaltaalla on tehostettu.

”Suomelle on tärkeää, että myös lohikiintiö pienenee ja samalla laitonta pyyntiä torjutaan tehokkaasti. On erittäin hyvä, että viime vuonna ajamamme meritaimenen kalastuskielto avomerellä jatkuu. Se estää lohen väärinraportoinnin taimenena, mikä on kattanut suurimman osan tutkijoiden arvioimasta salakalastuksesta”, Leppä painottaa.

Kalastusneuvos Risto Lampinen maa- ja metsätalousminsiteriöstä kertoo, että laittoman kalastuksen laajuus on Lampisen mukaan merkittävin ongelma Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohen osalta.

”Kaikki Itämeren EU-jäsenmaat Suomi mukaan lukien ovat myös sitä mieltä, että ongelmaan tulee ensisijaisesti puuttua valvonnan ja laitonta kalastusta harjoittavien rankaisemisen kautta. Pelkkä kalastuskiintiöiden pienentäminen vähentäisi käytännössä vain lohta laillisesti kalastavien kalastajien pyyntiä, ei laitonta lohenkalastusta”, Lampinen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  2. 2

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  7. 7

   Iso poliisioperaatio tiistai-iltana Helsingin Pitäjänmäessä – Tehtävä liittyy epäiltyyn henkirikokseen

  8. 8

   Arvostettu brittimedia: Huuhkajien pelit Pietarissa saattavat jäädä väliin myös siksi, että Venäjä voidaan hyllyttää EM-kisoista

  9. 9

   Historioitsija varoittaa: Hitti­sarja The Crown sisältää harhaan­johtavia hahmoja ja ”idioottimaisia kohtauksia”

  10. 10

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  9. 9

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää