Kotimaa

Poliisi haki Tinderissä ”helppoa seuraa” virka­puvussa: Tällaisia ilmoituksia poliisit ovat tehneet toisistaan eettisellä kanavalla

Vuoden alussa avattuun kanavaan on tullut noin 170 ilmoitusta. Kolme niistä on siirretty syyttäjän arvioivaksi.

”Ravintola X antaa lounashinnastaan alennusta virkapukuisille poliiseille, jolloin lounas maksaa poliiseille 7 euroa (normaalihinta on 10 euroa). Partioita käy paikalla syömässä kymmenittäin päivässä halvan alennushinnan houkuttelemina.”

Tällainen ilmoitus tuli syyskuussa Poliisihallituksen laillisuusvalvontaan poliisin sisäisen eettisen kanavan kautta. Kanavan avulla poliisit ja muut poliisihallinnon työntekijät voivat ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista nimettömästi.

Vuoden alussa avattuun eettiseen kanavaan on tähän mennessä tullut yli 170 ilmoitusta. Vakavia väärinkäytösepäilyjä ei ole paljastunut, mutta kolme tapausta on kuitenkin päätetty siirtää syyttäjien arvioitavaksi, kertoo poliisiylitarkastaja Janne Paavola Poliisihallituksesta.

Näistä tapauksista Paavola ei tässä vaiheessa voi kertoa enempää salassapitosäännösten takia.

Kanava oli pilottikäytössä keskusrikospoliisissa ja Helsingin poliisissa jo viime vuonna. Silloin mielipiteellisiä tai jopa protestihengessä tehtyjä kirjoituksia tuli paljon.

”Aivan käsittämätöntä, että tällainen muinaisjäänne otettiin käyttöön poliisissa edes pilottihankkeena. (...) Tällainen ei todellakaan kuulu avoimeen demokratiaan, jollaisena Suomea edelleen pidän. SPJL:n [Suomen Poliisijärjestöjen liiton] negatiivinen kanta tähän kyttäyskanavaan on oikea ja toivon, että tämä järjetön hanke lopetetaan.”

Tämä pilottihankkeen ensimetreillä tammikuussa 2018 esitetty toive ei toteutunut, vaan vuotta myöhemmin hanke laajeni koko maahan ja muuttui pysyväksi. Protestitkin ovat vaimenneet.

Poliisijohto on yrittänyt vähentää epäluuloja lisäämällä tietoisuutta järjestelmästä tarkempien ohjeiden ja koulutuksen avulla. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen myös tapasi poliisijärjestöjen edustajia.

 

”Eettinen kanava on yksi keino sisäisen valvonnan tehostamiseksi.”

Päätös kanavan perustamisesta tehtiin Jari Aarnion huumerikosepäilyjen jälkimainingeissa. Aarnio-prosessin aikana selvisi, että Helsingin huumepoliisin entisen päällikön toiminnasta oli ollut paljon tietoa poliisin sisällä, mutta tieto ei syystä tai toisesta kantautunut ylimmälle poliisijohdolle asti.

”Eettinen kanava on yksi keino sisäisen valvonnan tehostamiseksi”, Paavola luonnehtii.

Lue lisää: Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

Kun työntekijä avaa kanavan avaussivun, hän näkee tarkat ohjeet ilmoituksen tekemiseen. Kanavan kautta voi ilmoittaa epäillystä säännösten vastaisesta tai epäeettisestä toiminnasta, joka voi aiheuttaa riskejä tai haittoja poliisiorganisaatiolle tai sen maineelle.

Ohjeisiin on kirjattu pelisäännöt.

”Ennen kuin kirjoitat, mieti vielä onko asia sellainen, jota ei voi nostaa esiin muuta kautta”, kuuluu ensimmäinen neuvo.

Lisäksi painotetaan, ettei kanava ole palautekanava.

Paavolan mukaan lähes kolmannes kirjoituksista on erilaista mielipiteen ilmausta. Yli kolmannes taas liittyy henkilöstöhallinnon asioihin eli esimerkiksi lomajärjestelyihin ja työvuorosuunnitteluun. Myös esimiesten johtamistaidoista – tai pikemmin niiden puutteesta – tulee palautetta.

”X:n poliisilaitoksella on ollut jo pitkään luottamuksen puute poliisimiehiä/muuta suorittavaa porrasta kohtaan. Asia on tullut esille mm. barometrikyselyissä, mutta merkkejä parannuksista ei ole ollut.

Varsinkin esikuntasiiven esimiesten taholta takerrutaan joka asiassa lillukan varsiin. Esikunta- /hallintosiivessä on päättävillä esimiehillä liikaa aikaa, kun jokaisesta asiasta pitää etsimällä etsiä epäkohtia. Henkilöstöjohtamiseen vaadittavia taitoja ei juurikaan ole. Tuntuu, että X:n poliisilaitoksella eletäänkin edelleen kivikaudella.”

Kokonaan aiheettomia, jopa huumorimielessä tehtyjä on ilmoituksista noin 15 prosenttia, Paavola arvioi.

”Esimerkiksi vessojen likaisuutta koskevien ilmoitusten määrä on kuitenkin vähentynyt aiempaan verrattuna.”

 

Kokonaan aiheettomia, jopa huumorimielessä tehtyjä on ilmoituksista noin 15 prosenttia.

Tänä vuonna ilmoituksissa on menty asiallisempaan suuntaan. Huolta tuntuu aiheuttavan muun muassa poliisien käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa.

Yksi kirjoittaja pohtii, onko poliisin sopivaa esiintyä Facebookissa virkapuvussa varustevyön kanssa. Toinen ihmettelee kollegansa ilmoitusta treffipalvelu Tinderissä.

”Olen saanut ilmoituksia siitä, että Tinderissä käytetään virkapukua hyväksi seuran hakemisessa. Esimerkiksi yhdessä kuvassa esiintyy virkapukuinen ’X 30’ ilmoittaen mm. ’Helppoa seuraa vailla’. Tällainen tapa aiheuttaa varmasti haittaa poliisiorganisaatiolle ja sen maineelle.”

Yksi kirjoittaja paljastaa, että eräs poliisi on ajanut vapaa-ajallaan lentokentälle poliisiautolla ja tilannut partion hakemaan sen pois. Kirjoittajan mukaan tapaus on herättänyt paljon ihmetystä, ja hän huomauttaa kirjoittavansa usean kollegan pyynnöstä.

Huolta on herättänyt myös virkamiesten henkilökohtaisten asioiden kailottaminen avokonttorissa.

”Virkamiehen henkilökohtaiset tiedot (mm. palkka- ja verotiedot, sairausloman syy) eivät mielestäni kuulu koko konttorin kuultavaksi, enkä niitä myöskään haluaisi kuulla. Kuulemista ei valitettavasti ole pystynyt välttämään, kun ns. käytäväkokouksia on pidetty esim. henkilöstöhallinnollisten asioiden suhteen.”

Poliisijohto toivoo, että epäkohdista kerrottaisiin ensisijaisesti esimiehelle tai oman laitoksen laillisuusvalvonnalle.

”Jos epäkohdan havainnut jostain poikkeuksellisesta syystä kokee, ettei hän voi tai uskalla kertoa asiasta omalla nimellään, voi ilmoituksen tehdä toissijaisesti myös eettiseen kanavaan”, kanavalla ohjeistetaan.

Ilmoitukset menevät ensin Poliisihallituksen laillisuusvalvontaan. Sieltä ne voidaan siirtää tarvittaessa jonnekin muualle käsiteltäväksi. Myös ilmoituksen kohteena oleva poliisiyksikkö saa tiedon asiasta.

Jotkut ilmoittavat kanavan kautta epäselvyyksistä omalla nimellään, Paavola kertoo. Siitä on ainakin se hyöty, että silloin ilmoittajalle voidaan kertoa, mitä asialle on tehty.

Nimettömiä ilmiantoja on toki tehty poliisissa jo ennen kanavaa, Paavola huomauttaa. Kanavasta on se hyöty, että nyt ilmoittajien tiedetään varmuudella olevan poliisin palveluksessa.

Kiusaamistarkoituksessa tehtyjä ilmoituksia Paavola ei ole havainnut.

”Kun ohjeet ovat kunnossa ja henkilöstö tietää, mistä on kysymys, uskomme siihen, että järjestelmää ei lähdetä väärinkäyttämään.”

Ilmoitusten kautta voi odottaa syntyvän tarkennuksia ohjeistuksiin. Saako poliisi esimerkiksi ottaa vastaan lounasta alennettuun hintaan?

 

50 prosentin alennus on sopimaton. Se syö uskoa poliisin puolueettomuuteen.

Paavola ei vielä halua arvioida asiaa, sillä syyskuussa tehdyn ilmoituksen käsittely on kesken.

Samantyyppiseen asiaan on otettu kantaa aiemmin, kun poliiseille tarjotuista puoli-ilmaisista aterioista syntyi kohu.

Viime vuonna Poliisihallitus antoi asiasta ohjeen. Sen perusteella tiedetään ainakin, että 50 prosentin alennus on sopimaton. Se syö uskoa poliisin puolueettomuuteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää