Kotimaa

Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

Kaivoksen jätevesiä johdettiin parinkymmenen kilometrin päähän, koska jätevesien ei pitänyt vaikuttaa suureen järveen merkittävästi. Tutkija pitää isossa järvessä tapahtuneita muutoksia huolestuttavina.

Sotkamossa Terrafamen eli entisen Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöt ovat aiheuttaneet merkittäviä muutoksia Vuokatin matkailukeskuksen lähellä sijaitsevassa Nuasjärvessä.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan kaivoksen jätevesien johtaminen poistoputkea pitkin Nuasjärven syvänteeseen on aiheuttanut putken lähistöllä pohjanläheisen happikadon ja pohjaeliöstön ekologisen tilan turmeltumisen.

Tutkijoiden mukaan ennen runsas pohjaeläinyhteisö on muuttunut lajistoltaan köyhäksi muistuttaen nykyisin voimakkaasti saastuneen järven lajistoa.

Yliopistotutkija Jan Weckström pitää tuloksia huolestuttavina.

”Nuasjärvessä jätevesien purkuputken lähellä olevissa syvänteissä on havaittavissa samansuuntaisia muutoksia kuin kaivosalueen lähijärvissä. On huolestuttavaa, että isossa järvessä on tapahtunut näin nopeita muutoksia”, Weckström sanoo.

Kaivosyhtiö alkoi johtaa käsiteltyjä jätevesiään Nuasjärveen vuonna 2015. Parikymmentä kilometriä pitkää jätevesien purkuputkea perusteltiin sillä, että isossa järvessä vedet sekoittuvat paremmin kuin kaivosalueen lähivesissä.

Uudet tutkimustulokset osoittavat veden selvää suolaantumisesta johtuvaa kerrostuneisuutta Nuasjärvessä poistoputken läheisyydessä.

”Vedenlaatu on muuttunut selvästi, ja pohjaeläimet ovat vähentyneet. Verrattuna tilanteeseen ennen purkuputkea pohjaeläinlajisto on muuttunut merkittävästi ja yksipuolistunut. Pohjalla viihtyvät enää lajit, jotka pärjäävät vähähappisissa oloissa”, Weckström kertoo.

Surviaissääskilajiston lähes täydellinen vaihtuminen ja lajien monimuotoisuuden katoaminen putken läheisyydessä ovat tutkimuksen mukaan aiheuttaneet pohjaeliöstön ekologisen tilan turmeltumisen.

Weckström muistuttaa, että pohjaeläinten väheneminen heijastuu vähitellen ravintoketjussa ylöspäin. Esimerkiksi kalakantoihin voi tulla muutoksia.

”Mitä enemmän alhaalla muuttuu, sitä enemmän se heijastuu ylöspäin.”

Kauempana jätevesiputkesta ja veden pintaosissa tapahtuneet muutokset ovat sen sijaan jääneet pieniksi.

Monimetallikaivoksen tahattomat ja harkitut päästöt ovat aiempien tutkimusten mukaan aiheuttaneet kaivoksen lähijärvissä merkittäviä muutoksia.

Syksyllä 2017 Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kaivoksen päästöt ovat muuttaneet lähialueiden järvien olomuodon täysin. Järvet ovat muuttuneet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on kuollut. Pintavedessä lajien monimuotoisuus on romahtanut, ja metsäjärvelle tyypillinen lajisto on korvautunut murtovesien lajeilla.

Kaivoksen alajuoksulla sijaitsevassa Kivijärvessä muutos on ollut niin raju, että Helsingin yliopiston professori Atte Korhola puhui ekologisesta romahduksesta.

Lue lisää: Talvivaaran kaivos muutti lähijärvet suola-altaiksi, joiden pohjat ovat kuolleet – Tutkimus paljastaa kaivostoiminnan johtaneen ”ekologiseen romahdukseen”

Muutos johtuu kaivokselta johdetuista suola- ja metallipitoisista vesistä. Muutaman kilometrin päässä kaivosalueelta oleva Kivijärvi on ollut useiden kaivoksesta aiheutuneiden juoksutusten ja vuotojen kohteena.

Terrafame ei tuolloin pitänyt mahdollisena vastaavan tilanteen syntymistä Nuasjärvessä, koska isossa järvessä laimeneminen on tehokasta.

Lue myös: Kaivosyhtiö vastaa kritiikkiin lähijärvien ”ekologisesta romahduksesta”: ”Ympäristöriskit ovat alentuneet” – Nyt Terrafame haluaa korottaa päästökiintiötä

Nuasjärvessä nyt todetut muutokset eivät ole yhtä dramaattisia kuin Kivijärvessä.

Uuden tutkimuksen tulokset ovat kuitenkin merkittäviä, sillä ne osoittavat, että vesien suolaantuminen saattaa olla ekologisilta vaikutuksiltaan monimetallikaivoksen suurin vesistöjä muuttava tekijä.

”Koska vastoin aiempaa näkemystä tutkimuksemme tulokset osoittavat selvästi pohjaeliöstön ekologisen tilan romahtamisen ja viittaavat selkeästi siihen, että järvien taustatilatutkimuksissa on syytä ottaa erikseen huomioon sekä vesipatsaan pohja- että pintaosat”, sanoo tutkija Tomi Luoto Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Nuasjärvi on Sotkamon Vuokatin ja Kajaanin välissä sijaitseva syvä, maksimisyvyydeltään 44 metriä ja suuri, pinta-alaltaan 96 neliökilometrin kokoinen järvi.

Kaivosalueelta suoraan Nuasjärven pohjaan asennetun poistoputken kautta kulkee suuria määriä sulfaatteja.

Vaikka Nuasjärven tila on aiemmissa ympäristöselvityksissä arvioitu hyväksi, myös poistoputken asennuksen jälkeen on kuitenkin havaittu selvä kasvu veden sähkönjohtavuudessa, joka viittaa kaivosvaikutuksiin.

Terrafame ilmoitti perjantaina verkkosivullaan, että se ei ole perehtynyt tarkemmin Helsingin yliopiston tieteelliseen tutkimukseen, eikä siten voi ottaa kantaa siinä käytettyihin menetelmiin tai niiden luotettavuuteen ympäristön tilan seurannassa.

Yhtiön mukaan Nuasjärven tilaa seurataan riippumattoman asiantuntijaorganisaation toteuttamalla velvoitetarkkailulla ympäristöhallinnon ohjeiden mukaisesti.

”Viimeisimmän, eli vuoden 2018 tarkkailutulosten perusteella happea järven alusveteen tuova täyskierto ulottui Nuasjärvellä koko vesimassaan sekä kevät- että syystäyskierron aikana. Viitteitä happikadosta tai pysyvästä kerrostuneisuudesta ei havaittu”, yhtiö kertoi.

Paikoitellen syvännealueiden pohjaeläinyhteisöjen tilan havaittiin jopa kohentuneen vuosien 2015–2018 välillä, Terrafame tiedotti.

Talvivaaran kaivos avattiin Sotkamossa vuonna 2008.

Kaivoksella oli vesiongelmia alusta saakka, sillä kaivoksen vesialtaat täyttyivät milloin sateiden, milloin runsaiden sulamisvesien vuoksi. Kipsisakka-altaissa eli jätealtaissa on sattunut vuotoja vuosina 2010, 2012 ja 2013.

Pahin vuoto tapahtui marraskuussa vuonna 2012, jolloin kipsisakka-allas täyttyi äärimmilleen. Allasta oli käytetty vesivarastona vastoin sen käyttötarkoitusta.

Pohjan muovikalvo repesi, ja noin 1,2 miljoonaa kuutiometriä ympäristölle vahingollista, suolaista ja metallipitoista vettä ja sakkaa pääsi valumaan ympäristöön. Noin 240 000 kuutiota päätyi kaivosalueen ulkopuolelle.

Nykyisin kaivoksesta vastaa Terrafame-yhtiö, joka aloitti kaivostoiminnan konkurssiin menneen Talvivaara-Sotkamo-yhtiön jälkeen vuonna 2015.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  2. 2

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  3. 3

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  4. 4

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  9. 9

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  10. 10

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  8. 8

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  9. 9

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  10. 10

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää