Kotimaa

Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

Lara Juvosen kirjoitus terveyskeskustyössä eteen tulleista vaikeuksista on saanut osakseen paljon ymmärrystä.

”Ai miksikö terveyskeskuksiin ei ole halukkuutta nuorilla lääkäreillä?” aloitti terveyskeskuslääkäri Lara Juvonen Facebook-päivityksensä torstaina.

”Olisiko vaikka siksi, että on jatkuvasti painostusta tehdä työtään huonommin kuin oma ammattietiikka sen sallisi jatkuvan kiireen ja resurssiongelmien takia. Siksi, että kiireettömät vastaanottoajat menevät kuukauden päähän, ja sen takia joutuu hoitamaan uusienkin potilaiden asioita viiden minuutin konsultaatioaikana ja puhelinaikana. Puhumattakaan siitä, että...”

Tekstiä syntyi kahden A4-paperiarkin verran, ja jatkaa olisi voinut. Samat asiat olivat pyörineet mielessä ja kollegojen puheissa jo vuosia.

”Phuh. Olen puhunut”, Juvonen päätti kirjoituksensa ja jakoi sen lääkärien Facebook-ryhmään ja omalle Facebook-seinälleen.
Päivitys osui herkkään paikkaan. Yhdessä päivässä sitä oli jaettu satoja kertoja, ja kymmenissä kommenteissa lääkärit kertovat vastaavista kokemuksista terveyskeskuksista ympäri maata. Moni heistä tunnustaa, että ”juuri näistä syistä minäkin pakenin”, kuka yksityiselle ja kuka kapeammalle erikoisalalle.

”En arvannut, että se ihan tuollaista huomiota saisi”, Juvonen toteaa lauantaina HS:lle.

”Mutta hienoa, että nyt tästä puhutaan. Haluan, että ihmiset ymmärtävät sen, miksi monet lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin, vaikka rakastavat työtään.”

Juvonen on terveyskeskuksessa yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri. Vaikka mukavat työkaverit ja potilaat ovat vasta tulleet tutuksi, Juvonen on painiskellut sen kanssa, voiko jatkaa työtä terveyskeskuksessa. Moni opiskelukaveri ja kollega on jo siirtynyt muihin töihin.

Kyse ei ole rahasta tai siitä, että nuoret lääkärit haluaisivat levätä laakereillaan yksityisellä puolella, Juvonen painottaa. Terveyskeskuksen työympäristö vain on sellainen, ettei moni nuori lääkäri pysty tekemään töitä väsymättä ja niin, että potilaat saavat laadukasta hoitoa, varsinkaan normaalin työajan puitteissa.

Ylityöt ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, koska annettu aika ei riitä potilaiden asioiden hoitamiseen. Juvosen pitäisi tehdä 80-prosenttista työviikkoa, mutta jatkuvien ylitöiden vuoksi normaalin työviikon tunnit tulevat usein täyteen. Myös täyttä työaikaa tekevät kokeneet kollegat roikkuvat töissä iltaselle.

”Totta kai lääkärin työ on raskasta, eikä minua haittaa tehdä välillä ylitöitä, jotta saan potilaan asiat hoidettua hyvin loppuun asti. Mutta terveyskeskuksessa lääkärin täytyy usein tehdä ylitöitä”, Juvonen sanoo.

”Se on hirveä ristiriita. Nautin työstäni ja yhteistyöstä hoitajien ja kollegojen kanssa. Haluaisin jatkaa yleislääkärinä, mutta haluan myös mahdollisuuden tehdä työni hyvin.”

Aihe on polttavan tärkeä, sillä kuten Juvonenkin päivityksessään toteaa, hallitus on luvannut hankkia tuhat uutta terveyskeskuslääkäriä ja ohjata lupauksen toteuttamiseen rahaa yhteensä sata miljoonaa euroa.

Lue HS-analyysi aiheesta: Terveyskeskuksia käyttävät lähinnä köyhät ja kipeät, ja siksi kunnilla ei ole painetta laittaa niitä kuntoon

Jotta tavoitteeseen päästään, olisi saatava suuri osa valmistuvista lääkäreistä jäämään terveyskeskuksiin töihin. Nykyjärjestelmässä se on epätodennäköistä, Juvonen toteaa.

”Vaikka saisimme huomenna tuhat uutta lääkäriä, en usko, että se johtaisi pysyviin tuloksiin, jos toimintatavat eivät muutu.”

Päivityksessään Juvonen maalaa kuvan järjestelmästä, joka ei yksinkertaisesti toimi. Ei lääkäreille, ei valtavassa paineessa puhelutulvaa selvittäville hoitajille eikä potilaille, jotka ravaavat lääkäriltä ja akuuttiajalta toiselle.

Lyhyillä puolen tunnin tai jopa vain 15 minuutin vastaanottokäynneillä voi tulla vastaan yhtä hyvin polvikipuinen lapsi kuin monisairas vanhus. On selvää, ettei näitä potilaita voi hoitaa samassa ajassa, Juvonen sanoo. Monisairaan potilaan asioista ehditään puolessa tunnissa pureutua vain yhteen, ja loppuja varten on varattava uusi aika. Se voi helposti mennä kuukauden päähän.

”Potilasaikoja ei ole järkeä pilkkoa 15 minuutin pätkiin, vaan olisi parempi ottaa kerralla huomioon kaikki asiat.”

Se tarkoittaisi myös mielenterveys- ja sosiaalipalvelujen yhdistämistä terveydenhuoltoon. Järjestelmä pitäisi nyt korjata kiireesti, sillä väestön vanhetessa monisairaita potilaita on yhä enemmän, Juvonen sanoo.

Kokonaisvaltaista hoitoa ei ainakaan tue se, että monissa terveyskeskuksissa lääkärien palkka riippuu ”nuppiluvusta” eli siitä, kuinka monta potilasta lääkäri saa päivässä hoidettua. Järjestelmä kannustaa hoitamaan yksittäisiä vaivoja ja lähettämään potilaan nopeasti kotiin, Juvonen toteaa. Jos vaivojen juurisyy jää selvittämättä, potilas palaa kuitenkin todennäköisesti pian takaisin. Kierteessä ei voita kukaan.

”Hoidon laatua ei mitata mitenkään. Jos yhden potilaan hoitaa kerralla hyvin, voi säästää neljä seuraavaa käyntiä”, Juvonen sanoo.

”Se on ihanaa palautetta, kun monisairas potilas kiittää, että kerrankin joku katsoo tilannettani kokonaisuutena.”

Kiirettä lisää se, että potilasaikojen lisäksi olisi hoidettava monia muita työtehtäviä, joihin ei välttämättä ole laskettu käytettäväksi lainkaan työaikaa. Tällaisesta ylimääräisestä työstä Juvonen mainitsee esimerkiksi reseptien uusimisen.

”Meiltä vaaditaan kaikkien, myös muualla kirjoitettujen reseptien uusimista. Se ei onnistu pelkästään nappia painamalla, vaan vaatii usein reseptin avaamista, potilaan tilanteen tarkistamista ja välillä soittoa potilaalle.”

Kestämätön tilanne johtaa siihen, että moni terveyskeskuslääkäri joustaa jatkuvasti omasta ajastaan, jotta ehtii hoitaa potilaan asiat edes jollakin tavalla eteenpäin. Uupumusta puidaan kollegojen kesken, mutta harva uskaltaa kertoa ajatuksistaan Juvosen lailla julkisesti.

Juvostakin julkisuus arveluttaa, mutta ainakin tärkeä asia nousee samalla keskusteluun. Haastattelun aikana hänelle satelee viestejä kollegoilta, jotka kiittävät julkisen tekstin kirjoittamisesta.

”Toivon, että asiat todella muuttuvat. Lääkäreille ja hoitajille pitää antaa mahdollisuus tehdä hyvää työtä myös perusterveyshuollossa. Mitä voimme tehdä, että nuoret lääkärit hakeutuisivat terveyskeskuksiin ja vanhat tahtoisivat jäädä?”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  8. 8

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää