Kotimaa

Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

Lara Juvosen kirjoitus terveyskeskustyössä eteen tulleista vaikeuksista on saanut osakseen paljon ymmärrystä.

”Ai miksikö terveyskeskuksiin ei ole halukkuutta nuorilla lääkäreillä?” aloitti terveyskeskuslääkäri Lara Juvonen Facebook-päivityksensä torstaina.

”Olisiko vaikka siksi, että on jatkuvasti painostusta tehdä työtään huonommin kuin oma ammattietiikka sen sallisi jatkuvan kiireen ja resurssiongelmien takia. Siksi, että kiireettömät vastaanottoajat menevät kuukauden päähän, ja sen takia joutuu hoitamaan uusienkin potilaiden asioita viiden minuutin konsultaatioaikana ja puhelinaikana. Puhumattakaan siitä, että...”

Tekstiä syntyi kahden A4-paperiarkin verran, ja jatkaa olisi voinut. Samat asiat olivat pyörineet mielessä ja kollegojen puheissa jo vuosia.

”Phuh. Olen puhunut”, Juvonen päätti kirjoituksensa ja jakoi sen lääkärien Facebook-ryhmään ja omalle Facebook-seinälleen.
Päivitys osui herkkään paikkaan. Yhdessä päivässä sitä oli jaettu satoja kertoja, ja kymmenissä kommenteissa lääkärit kertovat vastaavista kokemuksista terveyskeskuksista ympäri maata. Moni heistä tunnustaa, että ”juuri näistä syistä minäkin pakenin”, kuka yksityiselle ja kuka kapeammalle erikoisalalle.

”En arvannut, että se ihan tuollaista huomiota saisi”, Juvonen toteaa lauantaina HS:lle.

”Mutta hienoa, että nyt tästä puhutaan. Haluan, että ihmiset ymmärtävät sen, miksi monet lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin, vaikka rakastavat työtään.”

Juvonen on terveyskeskuksessa yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri. Vaikka mukavat työkaverit ja potilaat ovat vasta tulleet tutuksi, Juvonen on painiskellut sen kanssa, voiko jatkaa työtä terveyskeskuksessa. Moni opiskelukaveri ja kollega on jo siirtynyt muihin töihin.

Kyse ei ole rahasta tai siitä, että nuoret lääkärit haluaisivat levätä laakereillaan yksityisellä puolella, Juvonen painottaa. Terveyskeskuksen työympäristö vain on sellainen, ettei moni nuori lääkäri pysty tekemään töitä väsymättä ja niin, että potilaat saavat laadukasta hoitoa, varsinkaan normaalin työajan puitteissa.

Ylityöt ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, koska annettu aika ei riitä potilaiden asioiden hoitamiseen. Juvosen pitäisi tehdä 80-prosenttista työviikkoa, mutta jatkuvien ylitöiden vuoksi normaalin työviikon tunnit tulevat usein täyteen. Myös täyttä työaikaa tekevät kokeneet kollegat roikkuvat töissä iltaselle.

”Totta kai lääkärin työ on raskasta, eikä minua haittaa tehdä välillä ylitöitä, jotta saan potilaan asiat hoidettua hyvin loppuun asti. Mutta terveyskeskuksessa lääkärin täytyy usein tehdä ylitöitä”, Juvonen sanoo.

”Se on hirveä ristiriita. Nautin työstäni ja yhteistyöstä hoitajien ja kollegojen kanssa. Haluaisin jatkaa yleislääkärinä, mutta haluan myös mahdollisuuden tehdä työni hyvin.”

Aihe on polttavan tärkeä, sillä kuten Juvonenkin päivityksessään toteaa, hallitus on luvannut hankkia tuhat uutta terveyskeskuslääkäriä ja ohjata lupauksen toteuttamiseen rahaa yhteensä sata miljoonaa euroa.

Lue HS-analyysi aiheesta: Terveyskeskuksia käyttävät lähinnä köyhät ja kipeät, ja siksi kunnilla ei ole painetta laittaa niitä kuntoon

Jotta tavoitteeseen päästään, olisi saatava suuri osa valmistuvista lääkäreistä jäämään terveyskeskuksiin töihin. Nykyjärjestelmässä se on epätodennäköistä, Juvonen toteaa.

”Vaikka saisimme huomenna tuhat uutta lääkäriä, en usko, että se johtaisi pysyviin tuloksiin, jos toimintatavat eivät muutu.”

Päivityksessään Juvonen maalaa kuvan järjestelmästä, joka ei yksinkertaisesti toimi. Ei lääkäreille, ei valtavassa paineessa puhelutulvaa selvittäville hoitajille eikä potilaille, jotka ravaavat lääkäriltä ja akuuttiajalta toiselle.

Lyhyillä puolen tunnin tai jopa vain 15 minuutin vastaanottokäynneillä voi tulla vastaan yhtä hyvin polvikipuinen lapsi kuin monisairas vanhus. On selvää, ettei näitä potilaita voi hoitaa samassa ajassa, Juvonen sanoo. Monisairaan potilaan asioista ehditään puolessa tunnissa pureutua vain yhteen, ja loppuja varten on varattava uusi aika. Se voi helposti mennä kuukauden päähän.

”Potilasaikoja ei ole järkeä pilkkoa 15 minuutin pätkiin, vaan olisi parempi ottaa kerralla huomioon kaikki asiat.”

Se tarkoittaisi myös mielenterveys- ja sosiaalipalvelujen yhdistämistä terveydenhuoltoon. Järjestelmä pitäisi nyt korjata kiireesti, sillä väestön vanhetessa monisairaita potilaita on yhä enemmän, Juvonen sanoo.

Kokonaisvaltaista hoitoa ei ainakaan tue se, että monissa terveyskeskuksissa lääkärien palkka riippuu ”nuppiluvusta” eli siitä, kuinka monta potilasta lääkäri saa päivässä hoidettua. Järjestelmä kannustaa hoitamaan yksittäisiä vaivoja ja lähettämään potilaan nopeasti kotiin, Juvonen toteaa. Jos vaivojen juurisyy jää selvittämättä, potilas palaa kuitenkin todennäköisesti pian takaisin. Kierteessä ei voita kukaan.

”Hoidon laatua ei mitata mitenkään. Jos yhden potilaan hoitaa kerralla hyvin, voi säästää neljä seuraavaa käyntiä”, Juvonen sanoo.

”Se on ihanaa palautetta, kun monisairas potilas kiittää, että kerrankin joku katsoo tilannettani kokonaisuutena.”

Kiirettä lisää se, että potilasaikojen lisäksi olisi hoidettava monia muita työtehtäviä, joihin ei välttämättä ole laskettu käytettäväksi lainkaan työaikaa. Tällaisesta ylimääräisestä työstä Juvonen mainitsee esimerkiksi reseptien uusimisen.

”Meiltä vaaditaan kaikkien, myös muualla kirjoitettujen reseptien uusimista. Se ei onnistu pelkästään nappia painamalla, vaan vaatii usein reseptin avaamista, potilaan tilanteen tarkistamista ja välillä soittoa potilaalle.”

Kestämätön tilanne johtaa siihen, että moni terveyskeskuslääkäri joustaa jatkuvasti omasta ajastaan, jotta ehtii hoitaa potilaan asiat edes jollakin tavalla eteenpäin. Uupumusta puidaan kollegojen kesken, mutta harva uskaltaa kertoa ajatuksistaan Juvosen lailla julkisesti.

Juvostakin julkisuus arveluttaa, mutta ainakin tärkeä asia nousee samalla keskusteluun. Haastattelun aikana hänelle satelee viestejä kollegoilta, jotka kiittävät julkisen tekstin kirjoittamisesta.

”Toivon, että asiat todella muuttuvat. Lääkäreille ja hoitajille pitää antaa mahdollisuus tehdä hyvää työtä myös perusterveyshuollossa. Mitä voimme tehdä, että nuoret lääkärit hakeutuisivat terveyskeskuksiin ja vanhat tahtoisivat jäädä?”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  2. 2

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  10. 10

   Puheenjohtaja Nancy Pelosi: Edustajainhuone aikoo laatia virkasyytteen Trumpia vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Häikäilemätön Jari Aarnio yritti lavastaa koko systeemin mädäksi

  6. 6

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  7. 7

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  8. 8

   Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

  9. 9

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  10. 10

   HS-analyysi: Keskustan johtopoliitikon kieltäytyminen Linnan juhlista näyttää, miten puolue haparoi uuden politiikan kentällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää