Kotimaa

”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

Lääkekannabiksen käyttö romahti Kelan paimenkirjeen jälkeen. Euroopan parlamentti vetosi vastikään lääkekannabiksen puolesta, mutta Suomen viranomaisten linja on toinen.

Lääkäri Esti Laaksosen oli pakko lopettaa lääkekannabiksen määrääminen kipu- ja MS-tautipotilailleen. Syynä oli se, että jos hän kirjoitti yhden reseptin, potilaita oli ovella heti pitkä jono.

”Koko Suomi kaatui minun vastaanottoni päälle. Lääkekannabiksen kirjoittajia on niin vähän. Ei siitä tullut mitään, en ehtinyt hoitaa enää muita potilaita”, Laaksonen kuvaa.

Laaksonen pitää päätyönsä ohella yksityisvastaanottoa kerran viikossa iltaisin.

Lääkekannabista kirjoittavien lääkäreiden määrä on kutistunut olemattomiin sen jälkeen, kun Kela lähetti reseptejä antaneille lääkäreille viime vuonna kirjeen, jossa se ilmoitti, ettei lääkekannabis ole sovelias minkään kiputilan hoitoon ja uhkasi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran puuttuvan asiaan.

Laaksosen mielestä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ohjeistanut lääkäreitä periaatteessa hyvin, eli omalääkäri voi kirjoittaa reseptin lääkekannabikseen, jos mikään muu lääke ei toimi tai ei sovi.

Käytännössä lääkärit kirjoittavat näitä reseptejä enää hyvin harvoin. Laaksosen arvion mukaan niitä kirjoitetaan vain vanhoille, jo ennestään lääkekannabista käyttäneille potilaille. Uusille potilaille sitä ei enää määrätä.

Fimean kasviperäisille kannabisvalmisteille myöntämien erityislupien määrä onkin romahtanut parin vuoden takaisesta. Vuonna 2017 lupia myönnettiin noin 350, viime vuonna 250 ja tänä vuonna 17. lokakuuta mennessä vain 166.Suomessa ainoa myyntiluvan saanut lääkekannabistuote on suusumutteena myytävä Sativex. Se on tarkoitettu MS-tautia sairastaville.

Muihin kannabista sisältäviin lääkevalmisteisiin tarvitaan aina Fimean erityislupa. Reseptin saaneen potilaan apteekin on hankittava lupa Fimeasta, ennen kuin se voi myydä potilaalle lääkärin tälle määräämät tuotteet.

Tällä hetkellä Fimea panttaa lupia, sanoo HS:n haastattelema kroonisesta kivusta kärsivä pääkaupunkiseudulla asuva mies. Nimettömänä asian herkkyyden takia esiintyvä mies ehti käyttää lääkekannabista vuoden, ennen kuin Kela katkaisi tuet lääkekannabiksen käyttäjiltä kaksi vuotta sitten.

Mies sanoo odottaneensa Fimean päätöstä erityisluvasta nyt puoli vuotta.

”Aiemmin olen saanut Fimeasta myöntävän päätöksen neljän viikon kuluessa, mutta nyt tämä on mennyt kuin mykkäkouluksi. Tämä on jo mielestäni laitonta. En pääse valittamaan asiasta, koska Fimea ei tee edes kielteistä päätöstä”, mies kuvaa.

Hän sanoo Fimean ohjeistaneen käyttämään Sativex-sumutetta, joka on ainoa markkinoilla oleva myyntiluvallinen lääkekannabisvalmiste. Se on tarkoitettu MS-tautia sairastaville ja on miehen mukaan hänelle tehoton.

Lääkäri Esti Laaksonen tuntee Fimean ohjeen. Hän ei täysin ymmärrä, miksi potilaita ohjataan suusumutteen käyttöön.

”Se [sumute] ei ole tarkoitettu vaikeiden hermokipujen hoitoon, ja myös tämä valmiste on kallis, kolmen paketin sarja maksaa yli kuusisataa euroa.”

Teenä tai vaporisoiden eli höyrystämällä annosteltu lääkekannabis on Laaksosen mukaan monen kipupotilaan tehokkaaksi toteama annostelutapa.

Erityislupaansa odottava mies sanoo, että kaiken takana on ”Bermudan kolmio, jonka muodostavat Kela, Valvira ja Fimea”.

”He ovat nyt potilaiden kimpussa ja pelaavat samaan pussiin, jotta lääkekannabis ei tulisi koskaan Suomeen käytettäväksi”, mies sanoo.

Laaksonen on päihdelääketieteen ja yleislääketieteen erikoislääkäri. Hänen kokemuksensa mukaan lääkekannabis auttaa vaikeissa kipu- ja tulehdustiloissa ja potilailta tulee positiivista palautetta.

Laaksonen on aiemmin kirjoittanut lääkekannabista muun muassa Parkinsonin tautiin, MS-tautiin, aidsiin ja syöpään.

Monet kannabiksen lääkekäyttöä vastustavat ovat huolissaan sen riippuvuutta aiheuttavista vaikutuksista, mutta Laaksonen muistuttaa, että Suomessa myydään laillisesti paljon vahvempiakin aineita.

Kipulääkkeinä käytettävien vahvojen opioidien kulutus on kasvanut Suomessakin lähes räjähdysmäisesti, ja ne koukuttavat käyttäjänsä tehokkaasti.

”Suomessa oli vuonna 2018 noin 200 yliannoskuolemaa, joissa noin 150:ssa opiaatti oli jollain tavalla mukana”, Laaksonen sanoo.

Myös Kansaneläkelaitos (Kela) on kiinnittänyt huomiota suomalaislääkäreiden taipumukseen kirjoittaa opioidireseptejä. Kela lähetti toukokuun lopussa suomalaislääkäreille palautekirjeen, jossa huomautettiin, että lääkärien tulisi harkita tarkoin vahvojen opioidien määräämistä pitkäaikaiseen käyttöön. Kirje lähetettiin yhteensä 7 000 lääkärille.

Lue aiheesta lisää täältä: Kela moittii tuhansia lääkäreitä opioidien määräämisestä: HS selvitti, missä vahvoja kipulääkkeitä käytetään eniten

Laaksosen mielestä lääkekannabista pitäisi pystyä kokeilemaan esimerkiksi kolmen kuukauden ajan esimerkiksi vaikean hermokivun hoitoon.

”Miksei sitä voisi kokeilla, jotta ei tarvitsisi kärsiä. Toiset saavat siitä hyvin apua. Toki taustalla täytyy aina olla hyvät perusteet.”

Laaksonen tietää kokemuksesta, että potilaat voivat päästä eroon muistakin lääkkeistä, kuten verenpaine- ja astmalääkkeistä.

”Suomessa lääkekannabiksen käyttäjiä on vain ollut niin pieni määrä, noin 270, että siitä määrästä on vaikea tehdä johtopäätöksiä.”

Laaksonen uskoo, että tilanne muuttuu, kun tutkimusta saadaan lisää.

Euroopan parlamentti otti aiemmin tänä vuonna lääkekannabikseen myönteisen kannan ja kehotti jäsenvaltioitaan mahdollistamaan lääkekannabista tarvitseville potilaille sen turvallisen ja laillisen käytön.

Euroopan parlamentti kehotti jäsenvaltioitaan myös rahoittamaan lääkekannabista koskevaa tutkimusta.

Suomi kulkee eri tietä, ja viranomaiset ovat viime aikoina vain tiukentaneet suhtautumistaan kannabisvalmisteisiin lääkkeenä.

Laaksonen rohkaisisi lääkäreitä kirjoittamaan lääkekannabikseen reseptejä tilanteissa, joissa muut lääkkeet eivät auta.

”On parempi, että omalääkäri kirjoittaa reseptin, koska hän tuntee potilaan parhaiten. Annan itsekin yhä neuvoja, kun joku kysyy.”

Lääkärikunnassa on lääkekannabista kohtaan tällä hetkellä pelkoa, jota pitäisi Laaksosen mielestä pyrkiä hälventämään.

”Pitäisi ajatella potilasta”, Laaksonen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Useita erilaisia kannabislääkkeitä


  Suomessa lääkekannabiksen käyttö on ollut lääkärin määräämänä sallittua vuodesta 2008 alkaen.

  Käytössä olevista lääkekannabisvalmisteista myyntilupa on Sativex-nenäsumutteella, joka on tarkoitettu MS-tautia sairastavien lihasjäykkyyden hoitoon. Lupa myönnettiin vuonna 2012.

  Lisäksi myyntilupa on lasten epilepsian hoitoon tarkoitetulla cbd:llä, johon on eristetty kannabiskasvista yksi molekyyli. Fimean mukaan lääkekannabis-käsite antaakin väärän kuvan tämän ryhmän lääkkeistä, koska lääkkeet poikkeavat toisistaan niin paljon.

  Fimean erityisluvalla voi saada valmisteita, jotka sisältävät kuivattua kannabiskasvin kukintoa. Näiden annostelutapa on yleensä teenä tai höyrystettynä.

  Erityislupia on myönnetty muun muassa MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, vaikeaan reumaan, aidsiin ja syöpään.

  Kannabista kivunlievittäjänä tutkitaan maailmalla yhä enemmän. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on meneillään kannabistutkimuksia vastauksena opioidien väärinkäytön aiheuttamaan epidemiaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  8. 8

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää