Kotimaa

”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

Lääkekannabiksen käyttö romahti Kelan paimenkirjeen jälkeen. Euroopan parlamentti vetosi vastikään lääkekannabiksen puolesta, mutta Suomen viranomaisten linja on toinen.

Lääkäri Esti Laaksosen oli pakko lopettaa lääkekannabiksen määrääminen kipu- ja MS-tautipotilailleen. Syynä oli se, että jos hän kirjoitti yhden reseptin, potilaita oli ovella heti pitkä jono.

”Koko Suomi kaatui minun vastaanottoni päälle. Lääkekannabiksen kirjoittajia on niin vähän. Ei siitä tullut mitään, en ehtinyt hoitaa enää muita potilaita”, Laaksonen kuvaa.

Laaksonen pitää päätyönsä ohella yksityisvastaanottoa kerran viikossa iltaisin.

Lääkekannabista kirjoittavien lääkäreiden määrä on kutistunut olemattomiin sen jälkeen, kun Kela lähetti reseptejä antaneille lääkäreille viime vuonna kirjeen, jossa se ilmoitti, ettei lääkekannabis ole sovelias minkään kiputilan hoitoon ja uhkasi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran puuttuvan asiaan.

Laaksosen mielestä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ohjeistanut lääkäreitä periaatteessa hyvin, eli omalääkäri voi kirjoittaa reseptin lääkekannabikseen, jos mikään muu lääke ei toimi tai ei sovi.

Käytännössä lääkärit kirjoittavat näitä reseptejä enää hyvin harvoin. Laaksosen arvion mukaan niitä kirjoitetaan vain vanhoille, jo ennestään lääkekannabista käyttäneille potilaille. Uusille potilaille sitä ei enää määrätä.

Fimean kasviperäisille kannabisvalmisteille myöntämien erityislupien määrä onkin romahtanut parin vuoden takaisesta. Vuonna 2017 lupia myönnettiin noin 350, viime vuonna 250 ja tänä vuonna 17. lokakuuta mennessä vain 166.Suomessa ainoa myyntiluvan saanut lääkekannabistuote on suusumutteena myytävä Sativex. Se on tarkoitettu MS-tautia sairastaville.

Muihin kannabista sisältäviin lääkevalmisteisiin tarvitaan aina Fimean erityislupa. Reseptin saaneen potilaan apteekin on hankittava lupa Fimeasta, ennen kuin se voi myydä potilaalle lääkärin tälle määräämät tuotteet.

Tällä hetkellä Fimea panttaa lupia, sanoo HS:n haastattelema kroonisesta kivusta kärsivä pääkaupunkiseudulla asuva mies. Nimettömänä asian herkkyyden takia esiintyvä mies ehti käyttää lääkekannabista vuoden, ennen kuin Kela katkaisi tuet lääkekannabiksen käyttäjiltä kaksi vuotta sitten.

Mies sanoo odottaneensa Fimean päätöstä erityisluvasta nyt puoli vuotta.

”Aiemmin olen saanut Fimeasta myöntävän päätöksen neljän viikon kuluessa, mutta nyt tämä on mennyt kuin mykkäkouluksi. Tämä on jo mielestäni laitonta. En pääse valittamaan asiasta, koska Fimea ei tee edes kielteistä päätöstä”, mies kuvaa.

Hän sanoo Fimean ohjeistaneen käyttämään Sativex-sumutetta, joka on ainoa markkinoilla oleva myyntiluvallinen lääkekannabisvalmiste. Se on tarkoitettu MS-tautia sairastaville ja on miehen mukaan hänelle tehoton.

Lääkäri Esti Laaksonen tuntee Fimean ohjeen. Hän ei täysin ymmärrä, miksi potilaita ohjataan suusumutteen käyttöön.

”Se [sumute] ei ole tarkoitettu vaikeiden hermokipujen hoitoon, ja myös tämä valmiste on kallis, kolmen paketin sarja maksaa yli kuusisataa euroa.”

Teenä tai vaporisoiden eli höyrystämällä annosteltu lääkekannabis on Laaksosen mukaan monen kipupotilaan tehokkaaksi toteama annostelutapa.

Erityislupaansa odottava mies sanoo, että kaiken takana on ”Bermudan kolmio, jonka muodostavat Kela, Valvira ja Fimea”.

”He ovat nyt potilaiden kimpussa ja pelaavat samaan pussiin, jotta lääkekannabis ei tulisi koskaan Suomeen käytettäväksi”, mies sanoo.

Laaksonen on päihdelääketieteen ja yleislääketieteen erikoislääkäri. Hänen kokemuksensa mukaan lääkekannabis auttaa vaikeissa kipu- ja tulehdustiloissa ja potilailta tulee positiivista palautetta.

Laaksonen on aiemmin kirjoittanut lääkekannabista muun muassa Parkinsonin tautiin, MS-tautiin, aidsiin ja syöpään.

Monet kannabiksen lääkekäyttöä vastustavat ovat huolissaan sen riippuvuutta aiheuttavista vaikutuksista, mutta Laaksonen muistuttaa, että Suomessa myydään laillisesti paljon vahvempiakin aineita.

Kipulääkkeinä käytettävien vahvojen opioidien kulutus on kasvanut Suomessakin lähes räjähdysmäisesti, ja ne koukuttavat käyttäjänsä tehokkaasti.

”Suomessa oli vuonna 2018 noin 200 yliannoskuolemaa, joissa noin 150:ssa opiaatti oli jollain tavalla mukana”, Laaksonen sanoo.

Myös Kansaneläkelaitos (Kela) on kiinnittänyt huomiota suomalaislääkäreiden taipumukseen kirjoittaa opioidireseptejä. Kela lähetti toukokuun lopussa suomalaislääkäreille palautekirjeen, jossa huomautettiin, että lääkärien tulisi harkita tarkoin vahvojen opioidien määräämistä pitkäaikaiseen käyttöön. Kirje lähetettiin yhteensä 7 000 lääkärille.

Lue aiheesta lisää täältä: Kela moittii tuhansia lääkäreitä opioidien määräämisestä: HS selvitti, missä vahvoja kipulääkkeitä käytetään eniten

Laaksosen mielestä lääkekannabista pitäisi pystyä kokeilemaan esimerkiksi kolmen kuukauden ajan esimerkiksi vaikean hermokivun hoitoon.

”Miksei sitä voisi kokeilla, jotta ei tarvitsisi kärsiä. Toiset saavat siitä hyvin apua. Toki taustalla täytyy aina olla hyvät perusteet.”

Laaksonen tietää kokemuksesta, että potilaat voivat päästä eroon muistakin lääkkeistä, kuten verenpaine- ja astmalääkkeistä.

”Suomessa lääkekannabiksen käyttäjiä on vain ollut niin pieni määrä, noin 270, että siitä määrästä on vaikea tehdä johtopäätöksiä.”

Laaksonen uskoo, että tilanne muuttuu, kun tutkimusta saadaan lisää.

Euroopan parlamentti otti aiemmin tänä vuonna lääkekannabikseen myönteisen kannan ja kehotti jäsenvaltioitaan mahdollistamaan lääkekannabista tarvitseville potilaille sen turvallisen ja laillisen käytön.

Euroopan parlamentti kehotti jäsenvaltioitaan myös rahoittamaan lääkekannabista koskevaa tutkimusta.

Suomi kulkee eri tietä, ja viranomaiset ovat viime aikoina vain tiukentaneet suhtautumistaan kannabisvalmisteisiin lääkkeenä.

Laaksonen rohkaisisi lääkäreitä kirjoittamaan lääkekannabikseen reseptejä tilanteissa, joissa muut lääkkeet eivät auta.

”On parempi, että omalääkäri kirjoittaa reseptin, koska hän tuntee potilaan parhaiten. Annan itsekin yhä neuvoja, kun joku kysyy.”

Lääkärikunnassa on lääkekannabista kohtaan tällä hetkellä pelkoa, jota pitäisi Laaksosen mielestä pyrkiä hälventämään.

”Pitäisi ajatella potilasta”, Laaksonen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Useita erilaisia kannabislääkkeitä


  Suomessa lääkekannabiksen käyttö on ollut lääkärin määräämänä sallittua vuodesta 2008 alkaen.

  Käytössä olevista lääkekannabisvalmisteista myyntilupa on Sativex-nenäsumutteella, joka on tarkoitettu MS-tautia sairastavien lihasjäykkyyden hoitoon. Lupa myönnettiin vuonna 2012.

  Lisäksi myyntilupa on lasten epilepsian hoitoon tarkoitetulla cbd:llä, johon on eristetty kannabiskasvista yksi molekyyli. Fimean mukaan lääkekannabis-käsite antaakin väärän kuvan tämän ryhmän lääkkeistä, koska lääkkeet poikkeavat toisistaan niin paljon.

  Fimean erityisluvalla voi saada valmisteita, jotka sisältävät kuivattua kannabiskasvin kukintoa. Näiden annostelutapa on yleensä teenä tai höyrystettynä.

  Erityislupia on myönnetty muun muassa MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, vaikeaan reumaan, aidsiin ja syöpään.

  Kannabista kivunlievittäjänä tutkitaan maailmalla yhä enemmän. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on meneillään kannabistutkimuksia vastauksena opioidien väärinkäytön aiheuttamaan epidemiaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut kuukausien ajan nähtävillä satojen henkilöiden arkaluonteisia tietoja

  4. 4

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  7. 7

   Suomi on saanut uuden hallituksen – pääministeri Sanna Marin: ”Olen vakuuttunut, että luottamus palautuu ja vahvistuu”

  8. 8

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  9. 9

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  5. 5

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  6. 6

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  9. 9

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää