Kotimaa

Rikostilastot osoittavat: Suomen henkirikollisuus muistuttaa enemmän Itä-Euroopan maita kuin muita Pohjoismaita ja Länsi-Eurooppaa

Suomessa kuolettava väkivalta keskittyy Itä- ja Pohjois-Suomen maaseudulle, kun muissa Pohjoismaissa se on suurkaupunkien ongelma.

Suomi on Pohjoismaissa omassa luokassaan henkirikosten määrässä. Suhteessa väkilukuun Suomessa tehdään henkirikoksia noin 30 prosenttia enemmän kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Niissä taas tehdään noin 30 prosenttia enemmän henkirikoksia kuin Norjassa ja Islannissa.

Tästä huolimatta kaikissa Pohjoismaissa tehdään erittäin vähän henkirikoksia kansainvälisesti vertailtuna.

Tiedot ilmenevät pohjoismaisesta tutkimuksesta, jossa vertailtiin viiden Pohjoismaan henkirikoksia vuosina 2007–2016. Suomesta tutkimukseen osallistui Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti.

Suomen henkirikollisuus poikkeaa muista Pohjoismaista myös muuten kuin määrältään. Muualla kuolettava väkivalta on keskittynyt suuriin kaupunkeihin, mutta Suomessa se on yleisintä Itä- ja Pohjois-Suomen maaseutualueilla.

”Tässä suhteessa Skandinavian ja Islannin tilanne muistuttaa Länsi-Eurooppaa, kun taas Suomen tilanne muistuttaa joitakin Itä-Euroopan maita”, tutkijat toteavat.Kaikissa maissa henkirikoksen tekijöissä ovat yliedustettuina työelämän ulkopuolella olevat työikäiset, päihteitä käyttävät miehet.

Alkoholilla onkin Suomessa keskeinen asema kuolemaan johtaneessa väkivallassa, sillä noin 77 prosenttia tekijöistä oli humalassa.

Alkoholi on merkittävä tekijä henkirikollisuudessa myös Islannissa ja Ruotsissa. Sen sijaan Tanskassa sillä on vain jonkinlainen rooli, ja Norjassa sillä ei ole merkitystä.

Tilanne heijastuu myös uhreihin: Suomessa, Islannissa ja Ruotsissa uhreista suurempi osa on miehiä kuin Tanskassa ja Norjassa. Tanskassa ja Norjassa taas parisuhdeväkivallan osuus henkirikoksissa on suhteellisesti suurempi kuin kolmessa muussa maassa.

Ruotsin henkirikokset poikkeavat muiden maiden henkirikollisuudesta yhdessä suhteessa: ampuma-aseilla tehdyt henkirikokset ovat huomattavasti yleisempiä. Ruotsissa joka neljäs henkirikos tehdään ampuma-aseella, kun Suomessa ampumalla tehdään 17 prosenttia henkirikoksista.

Suomessa ja Islannissa on kuitenkin suhteellisesti eniten laillisia ampuma-aseita. Aiempien tutkimusten mukaan siviilien omistamat ampuma-aseet ovat yleensä metsästysaseita, eivät käsiaseita.

Ruotsissa tilanne on heikentynyt nopeasti muutaman viime vuoden aikana, tutkijat huomauttavat. Ampuma-aseella tehdyt henkirikokset keskittyvät kolmeen suurimpaan kaupunkiin: Tukholmaan, Göteborgiin ja Malmöhön.

Erityispiirteenä Ruotsissa on myös se, että ammuskelu tapahtuu julkisilla paikoilla, kuten kaduilla, puistoissa tai toreilla. Ruotsissa lähes puolet julkisilla paikoilla tehdyistä henkirikoksista on tehty ampuma-aseella.

Ruotsin ammuskelut ovat herättäneet suurta huomiota, ja poikkeuksellisesti jopa kuningasperhe on reagoinut tapauksiin.

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa maahanmuuttajien osuus henkirikosten tekijöistä vaihtelee 25 ja 40 prosentin välillä. Sen sijaan Suomessa ja Islannissa heidän osuutensa on noin 10 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan kaikissa Pohjoismaissa maahanmuuttajat tekevät suhteessa enemmän henkirikoksia kuin kantaväestö, mutta Suomessa ja Islannissa ero ei ole niin suuri kuin muissa maissa.

Kaikissa Pohjoismaissa henkirikosten selvitysprosentit ovat erinomaisia. Lähes kaikki henkirikokset selvitetään. Tutkijat arvioivat, että tämä saattaa myös taata niiden määrän pysymisen pienenä kansainväliseen tilanteeseen verrattuna.

Henkirikosten määrä toisen maailmansodan jälkeen on muuttunut kaikkein dramaattisimmin Suomessa.

Heti sodan jälkeen Suomi oli Pohjoismaissa aivan omassa luokassaan henkirikosten määrässä. Pahimpina vuosina Suomessa tehtiin lähes viisi henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti. Luku oli lähes kymmenkertainen Norjaan verrattuna.

Kymmenvuotisperiodilla 2007–2017 luku oli pienentynyt Suomessa 1,68:aan. Se on edelleen suurempi kuin muissa Pohjoismaissa, sillä niissä luku on selvästi alle yhden.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskusta ajaa vasemmistolaisen pääministerin Sanna Marinin heti ahtaaseen paikkaan

   Tilaajille
  2. 2

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  3. 3

   Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demokraattipuolueessa on tapahtunut historiallinen käänne

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   En halua tulla tunnetuksi ”sekavana ja omituisena suomalaisnaisena”, joten hoitakoot britit itse maansa sekavuudet

  6. 6

   Rinteen pääministerikausi sai murska-arvion: Vain 13 prosenttia suomalaisista tyytyväisiä työhön

  7. 7

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: ”Asiat ratkaisevat”, korostaa Sanna Marin – mutta hänen valintansa näytti, miten paljon merkitystä on pääministerin sukupuolella ja iällä

  9. 9

   Antti Lindtman ei pyri ensi kesänä Sdp:n johtoon

  10. 10

   Valehteluun suhtaudutaan Yhdysvalloissa eri tavalla kuin Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  3. 3

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  10. 10

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää