Kotimaa

Äiti hämmentyi kiltin lapsen Whatsapp-viestien sisällöstä – Miten nuoren puhelin- ja somekäyttäytymistä voi valvoa?

HS:n mielipidepalstalle kirjoittanut äiti ihmetteli, kuinka hänen murrosikäisestä lapsesta paljastui Whatsapp-viesteistä piirteitä, joita äiti ei uskonut olevan olemassakaan. Pelastakaa lapset -järjestön asiantuntija Hanna-Leena Laitinen sanoo tunnistavansa äidin huolen.

Miten nuoren puhelin- ja somekäyttäytymistä voi valvoa oikeaoppisesti?

Tätä kysyy nimimerkki Hämmentynyt äiti Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

”Kahden teini-ikää lähestyvän lapsen äitinä olen huomannut, että somemaailman lieveilmiöiden valvominen on todella vaikeaa, vaikka vanhempia siihen kannustetaankin. Sanotaan, että pitää olla kiinnostunut siitä, mitä lapset somessa ja netissä tekevät ja keiden kanssa keskustelevat. Ehdottomasti olen kaikesta tästä kiinnostunut, mutta yhä useammin huomaan sen olevan helpommin sanottu kuin tehty”, äiti kirjoittaa.

Hän kertoo esimerkiksi tapauksen, jossa päätyi erehdyksessä lukemaan lapsensa Whatsapp-viestejä. Puhelimesta avautui maailma, jota äiti ei uskonut olevan olemassakaan.

”Murrosikäisestä lapsestani paljastui sellaisia piirteitä, joita en kiltillä, ujolla ja aralla lapsella kuvitellut ikinä olevan olemassakaan. Oli kolmiodraamaa, ikävään sävyyn puhumista kaverille ja kaikenlaista rohkeaa käyttäytymistä”, äiti kirjoittaa ja kertoo pohtineensa, missä menee teini- ja murrosikäisen yksityisyyden raja.

”Tähän asti olen lähes päivittäin kysellyt lapsiltani, mitä puhelimella katsellaan ja keiden kanssa ja mistä siellä keskustellaan. Vastaukset ovat olleet aina asiallisia ja järkeviä, joten olen luottanut niihin.”

Lue lisää: Kun näin lapseni Whatsapp-viestejä, hänestä paljastui piirteitä, joita en olisi uskonut kiltillä lapsella olevankaan

Pelastakaa lapset -järjestön asiantuntija Hanna-Leena Laitinen sanoo tunnistavansa äidin huolen.

”Kirjoitus on hyvin koskettava, ja asia on varmasti monille samaistuttava. Monessa perheessä varmasti kasvattajat ja huoltajat näitä miettivät ja pohtivat.”

Lain mukaan lapsia koskee sama Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten suoma yksityisyyden suoja kuin muitakin. Heidän puhelimiaan tai viestejään ei siis saisi mennä lukemaan ilman lupaa.

 

”Lasta ei tule koskaan syyllistää.”

Toisaalta laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta lukee, että lapselle tulee turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos vanhempi esimerkiksi arvelee, että lasta kiusataan tai lapsi on vaarassa joutua fyysisen väkivallan tai seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, on oletettavasti lapsen edun mukaista, että vanhempi tarkkailee lapsen viestejä tai sosiaalisen median käyttöä.

Lue lisää: Suomalaislapsi saa kännykän poikkeuksellisen varhain – Asiantuntijat kertovat, milloin lapsen viestit saa lukea ja saako lapsen paikantaa

Laitisen mukaan raja on häilyvä ja sitä pitää pohtia aina tapauskohtaisesti. Se, että nuori käyttäytyy sosiaalisessa mediassa eri tavalla kuin kotona ruokapöydässä, on normaali osa nuoren kehitystä, eikä siitä pidä liikaa huolestua.

”En ajattele yleisesti, että lapsi olisi somessa eri ihminen kuin muuten. Monesti kyse on kirjoitetusta tekstistä ja kuvista, jotka usein vastaavat lasten ja nuorten maailmaa. Toki lapsia pitää opastaa olemaan asiallinen myös digitaalisessa mediassa käydyissä keskusteluissa.”

Hänestä on kuitenkin ymmärrettävää, että jos vanhempi jostain syystä törmää lapsen yksityisiin viesteihin, tunne voi olla hämmentynyt.

”Jos näin pääsee käymään, on hyvä ottaa asia esille nopealla aikataululla. Se ei ole nuorellekaan helppo kohta, eikä lasta tule koskaan syyllistää. Vaikka huoltaja olisi pitänyt kirjoitusta ikävänä, keskustelu katkeaa, jos se ei ole rakentavaa. Lapsen kanssa tulisi keskustella siten, ettei hän koe keskustelua rangaistuksena. Lapsi voi usein päätyä lähettämään tietoja tai kuvia omaa tietämättömyyttään.”

HS:n taannoin haastatteleman Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professorin, varatuomari Päivi Korpisaaren mukaan lasten yksityisyyden tarve kasvaa heidän vanhetessaan.

”Usein sitä enemmän voidaan ajatella, että lapsi osaa tehdä itseään koskevia päätöksiä. Huvin vuoksi lasten viestien lukeminen ei ole sallittua.”

Korpisaari muistutti, että lapsilla on oikeus myös sananvapauteen ja siihen liittyvään tiedonhankintaan. Vanhemmat eivät siis sen nimissä saisi katsoa, mitä lapsi tekee puhelimellaan tai millä sivustoilla hän liikkuu.

”Sekin on tärkeä osa kehitystä, että voi hankkia tietoa asioista, jotka ovat itselle tärkeitä.”

Jos vanhempia mietityttää, miten toimia hankalassa tilanteessa, lakipykälien lukemisen sijaan Korpisaaren vinkki on tämä: ”Asetu itse lapsesi asemaan ja mieti, mitä haluaisit, että vanhempi tilanteessa tekisi.”

Laitisen mukaan tärkeintä asian käsittelemisessä on aikuisten ja nuorten kommunikaatio. Mitä avoimempi aikuinen itse on, sitä todennäköisemmin myös lapsi uskaltaa tuoda esille someen liittyviä kokemuksiaan, olivatpa ne hyviä tai huonoja.

”On normaali osa kasvatusta käydä jo varhaisessa vaiheessa läpi, miten esimerkiksi somea käytetään turvallisesti. Jos vanhempi itse saa esimerkiksi tuntemattomasta numerosta alapääkuvan tai epäasiallisen viestin, niin aihetta voisi konkreettisesti lähestyä lapsen kanssa kertomalla asiasta ja kysymällä, onko hän kokenut vastaavaa”, Laitinen sanoo.

”On tärkeää, että syntyisi arkista vuorovaikutusta. Vanhempi voisi kysyä esimerkiksi, mitä pelejä lapsi pelaa, miksi ja mihin tarpeeseen, kuka somehahmo on lapsen suosikki ja niin edelleen. Kun antaa lapsen opastaa, sitä kautta aikuinenkin pääsee antamaan omia vinkkejään.”

Nykylapsista puhutaan usein diginatiiveina, mutta Laitisen mukaan sellaisia ei ole olemassakaan. Some ja pelit ovat lapsille normaalia sosiaalista vuorovaikutusta siinä missä kasvokkainenkin viestintä.

”Lapsilla on kyllä laitteet, mutta tietoa siitä, miten toimia turvallisesti verkossa, heillä ei ole. Opetamme lapsille liikennesäännöt, kuten ’katso suojatiellä, tuleeko autoja’ ja ’käytä heijastinta’, mutta olemme unohtaneet puhua digitaalisen median turvataidoista.”

Hän ei kuitenkaan halua syyllistää vanhempia. Sekä vanhemmat että lasten parissa toimivat ammattilaiset tarvitsevat jatkuvasti uutta tietoa ja opastusta teknologian kehittyessä.

”Pitäisi puhua mahdollisista uusista riskeistä, ja kasvatuksen pitäisi olla jatkuvaa ja rakenteellista.”

Laitisen mukaan yksi oleellinen asia ovat ikärajat. Esimerkiksi Whatsapp-sovelluksen suositeltu ikäraja on 16 vuotta, mutta vain harva noudattaa sitä.

Lapsensa tuntevat vanhemmat voisivatkin Laitisen mukaan käydä yhdessä lapsen kanssa läpi, mitä lapsi tekee somessa ja ovatko sovellukset hänelle sopivia vai eivät.

Vanhemmat voivat vetää sosiaalisen median suhteen samankaltaiset rajat kuin muussakin elämässä vapauksista ja vastuusta, Laitinen sanoo.

”Se on hyvä lähtökohta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  5. 5

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  8. 8

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  9. 9

   Ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin Yhdysvalloissa, uuteen virukseen kuollut kuusi ihmistä Kiinassa

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää