Kotimaa

Suomen maasto kartoitetaan ja ilmakuvataan pian niin tarkasti, että Puolustusvoimat salaa osan aineistosta

Maanmittauslaitos aloittaa Suomessa huipputarkan laserkeilauksen ensi vuonna.

Maanmittauslaitos käynnistää ensi keväänä ennätyksellisen tarkan laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman. Laserkeilauksessa tuotetun kartoitustiedon eli pistepilven tiheys kymmenkertaistuu nykyisestä.

Koko maata koskevassa laserkeilauksessa tuotettu tarkempi tieto muuttuu samalla salaiseksi, eikä se ole enää vapaasti käytettävissä kuten nykyään. Aineiston käyttö vaatii turvallisuussyistä erillisen luvan.

”Sitä saa kyllä käyttöön, mutta se tullaan harkitsemaan, saako sitä ihan kaikki käyttöönsä ja kaikilta alueilta. Siitä ovat menettelytavat vielä auki, mutta sen voin sanoa, ettei se ole samalla tavalla avointa aineistoa kuin tämä nykyinen harvempi aineisto”, sanoo johtaja Juha Vilhomaa Maanmittauslaitoksen maastotietotuotannosta.

Uudesta aineistosta on kuitenkin tarkoitus tuottaa vähemmän tarkka versio, joka olisi kaikkien vapaasti käytettävissä.

Maanmittauslaitos tiivistää laserkeilauksen yhteydessä myös ilmakuvien ottamisen aikataulua. Suomi on jaettu alueisiin, jotka kuvataan viiden vuoden välein. Tulevaisuudessa kuvaus tehdään kolmen vuoden välein.

Ilmakuvaus rytmitetään myös samalle ajankohdalle kuin laserkeilaus. Se auttaa metsävaratiedon keruussa.

Käytännössä tärkein syy laserkeilaukseen ja ilmakuvaukseen onkin metsävaratiedon keruu. Laserkeilauksella saadaan selville puuston määrä ja ilmakuvista puuston lajit.

Ilmakuvien alkuperäinen erotuskyky on 30–40 senttimetriä, mutta kun niistä tehdään julkisia ortokuvia, niin tarkkuus huononnetaan 50 senttimetriin.

Maanmittauslaitoksen ortokuvat ovat koko maan kattava ilmakuva-aineisto, joka vastaa geometrialtaan karttaa. Niiden erotuskyky on 50 senttiä, ja se pysyy jatkossa samana.

”Aineiston vapaus lähtee 30 sentistä. Jos mentäisiin tarkempiin kuviin, niin se ei olisi vapaata ilmakuva-aineistoa enää”, sanoo Vilhomaa.

”Se on Puolustusvoimien ohjeistus. Nyt puhun pelkästään valtakunnallisista asioista. Kyllähän kunnatkin kuvaavat tosi tarkkoja kuvia ihan muutaman sentin erotuskyvyllä ja ovat laittaneet niitä palveluihinsa. Sitten kunta on hommannut niihin Puolustusvoimien luvan kyseiseltä alueelta.”

Tänä vuonna Maanmittauslaitos saa valmiiksi vuosikymmenen kestäneen hankkeen, jossa koko Suomi on laserkeilattu ensimmäistä kertaa. Näillä näkymin vain pieni osa Lapista jää kesken urakoitsijan myöhästymisen takia.

Laserkeilaus on kaukokartoitusta, jossa maastosta saadaan tarkkaa kolmiulotteista tietoa. Keilaaminen tapahtuu parin kilometrin korkeudella lentävästä lentokoneesta, josta laserkeilain lähettää laserpulsseja maahan.

Kun laserpulssit eli käytännössä valotäplät heijastuvat maastosta takaisin laserkeilaimeen, voidaan pulssin kulkuajan sekä keilaimen sijainnin ja asennon perusteella laskea hyvin tarkasti, mistä lasersäde on heijastunut takaisin. Kohteesta muodostetaan sitten kuva eli niin kutsuttu pistepilvi.

Vilhomaan mukaan kohteen paikka pystytään määrittämään noin kymmenen sentin tarkkuudella ja korkeus jopa 5–10 sentin tarkkuudella. Maanmittauslaitoksella on työhön oma lentokone ja keilain, mutta käytännössä suurimman osan työstä tekevät urakoitsijat.

Tänä vuonna valmistuvan laserkeilauksen tarkkuus on puoli pistettä neliömetriä kohden eli yksi piste kahden neliömetrin alueella. Ensi vuonna alkavan uuden keilauksen tarkkuus on viisi pistettä neliömetriä kohden, eli pistetiheys ja erotuskyky kymmenkertaistuvat. Työ kestää kuusi vuotta.


Maanmittauslaitos aloittaa uutena asiana myös rakennusten 3d-tiedonkeruun.

”Maanmittauslaitos on kiinnostunut rakennusten 3d-kartoittamisesta. Olemme tehneet koetöitä, ja näyttäisi siltä, että se onnistuu”, sanoo Vilhomaa.

Vilhomaa muistuttaa kuitenkin siitä, että heidän laserkeilauksensa tarkkuudella on rajansa rakennuksissa. Tavoitteena on niin kutsuttu lod2-taso (level of detail). Tämä tarkoittaa sitä, että siinä ovat mukana rakennusten kolmiulotteiset muodot ja korkeudet sekä muun muassa rakennusten kattomuodot.

”Ei me suinkaan mitään savupiippuja tai parvekkeiden kaiteita kuviin kerätä, mutta tavoite on sellainen tarkkuus, että saadaan kattomuoto ja rakennusten korkeus”, Vilhomaa kertoo.

”Rakennustiedon keruu tähtää siihen, että Suomen rakennusten tiedot saataisiin paremmalle tolalle. Siitä on myös kunnille hyötyä, jos ajatellaan kiinteistöveroa, että kaikki olemassa olevat rakennukset ovat kuntien rekistereissä.”

Laserkeilausten tuloksia voi tarkastella esimerkiksi Maanmittauslaitoksen nettisivuilla olevasta rinnevarjostuskartasta. Siinä on hyödynnetty koko maata koskevasta ensimmäisestä laserkeilauksesta tehtyjä maaston korkeusmalleja.

Rinnevarjostusmallien avulla tutkijat ovat löytäneet jopa viidakkoon kadonneita muinaisia kaupunkeja Keski-Amerikan viidakoista. Suomessa sitä on käytetty muun muassa saksalaisten Sturmbock-puolustuslinjan tutkimisessa Lapissa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Matkailijoiden suosima White Islandin tulivuori purkautui yllättäen Uudessa-Seelannissa – kraatterissa käveli ihmisiä videokameroiden pimetessä

  4. 4

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  7. 7

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  8. 8

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  9. 9

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  10. 10

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää