Kotimaa

Uutuuskirja kertoo ensimmäistä kertaa Viestikoelaitoksen synnystä

Ohto Manninen ja Lauri Lehtonen löysivät uutta tietoa Suomen sotilastiedustelun historiasta.

Torstaina julkistettava kirja Stella Polariksen perintö (Docendo) paljastaa uusia yksityiskohtia Suomen tiedustelun ja erityisesti radiotiedustelun historiasta.

Professori Ohto Manninen ja insinöörieversti Lauri Lehtonen ovat löytäneet Ruotsista arkistolähteitä, joista ilmenee muun muassa se, mitä Ruotsiin jatkosodan lopulla viedyt sadat Suomen tiedustelun arkistolaatikot pitivät sisällään.

Kirjassa kerrotaan myös ensimmäistä kertaa, kuinka viime vuosina julkisuudessa ollut Puolustusvoimien Viestikoelaitos syntyi 1950-luvulla. Radiokuuntelua ja signaalitiedustelua suorittava laitos on nyttemmin yhdistetty Puolustusvoimien tiedustelulaitokseen.

Tutkijat kirjoittivat myös, että muumien luoja, kirjailija ja taiteilija Tove Jansson olisi ollut sodan aikana mukana salaisessa tiedustelussa.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sota- ja ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geust huomasi, että tutkijat Manninen ja Lehtonen olivat sotkeneet vuonna 1914 syntyneen taiteilija Tove Marika Janssonin ja vuonna 1926 syntyneen Tove Sylvi Janssonin keskenään.

Lue aiheesta lisää täältä: ”Kyllä Geust on tarkka poika”– Uutuuskirja väitti taiteilija Tove Janssonin olleen salainen tiedustelija, sitten sotahistorioitsija huomasi, ettei väite voi olla totta

Taiteilija Tove Jansson oli sotien aikana tunnettu pilapiirtäjä. Hän teki pilkkaa muun muassa Adolf Hitleristä 1930-luvulla, mutta sotavuosina Suomen ja Saksan aseveljeys rajoitti tällaista toimintaa maiden välirikkoon asti.

Jansson kertoikin myöhemmin, että hän nautti siitä, kun sai olla sikamainen Hitleriä ja Stalinia kohtaan.

Uutuuskirja on jatkoa kolme vuotta sitten julkaistulle Mannisen, Lehtosen ja Timo Lieneen kirjalle Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia (Docendo). Se käsitteli Suomen sodan ajan radiotiedustelua.

Stella Polariksen perintö -kirja kertoo operaatio Stella Polariksesta ja siihen liittyvien ihmisten vaiheista sekä Suomen radiotiedustelun uudelleen perustamisesta 1950-luvulla.

Stella Polaris oli jatkosodan lopulla syntynyt hanke, jossa Suomen tiedustelun työntekijöitä, radiolaitteita ja arkistoja siirrettiin Ruotsiin siltä varalta, että Neuvostoliitto miehittäisi Suomen. Tarkoitus oli jatkaa toimintaa Ruotsista käsin.

Operaatio käynnistyi syyskuussa 1944. Perheenjäsenet mukaan luettuina Ruotsiin siirrettiin laivoilla noin 750 ihmistä, joita ryhdyttiin kutsumaan myöhemmin stellisteiksi.

Operaatio kuitenkin epäonnistui, koska Ruotsi ei sallinut radiotiedustelun aloittamista maaperällään. Suurin osa stellisteistä palasi Suomeen vuoden loppuun mennessä, mutta osa palkattiin Ruotsin ja muiden maiden tiedustelujen palvelukseen.

Stella Polariksen arkistomateriaalia poltettiin Ruotsissa ja myytiin kolmansiin maihin. Arkistoa on yhä kadoksissa.


Uusi kirja on jo kolmas Ohto Mannisen Stella Polarista käsittelevä tai sivuava kirja. Hän onkin ollut sen alkuperäislähteiden kanssa tekemisissä tavalla tai toisella jo 1970-luvulta alkaen.

Monenlaisia arkistolöytöjä onkin tullut Manniselle vuosikymmenten mittaan vastaan. Uusimmat löydöt hän on tehnyt Ruotsissa, jossa hän on päässyt tutkimaan sikäläisen radiotiedustelun FRA:n (Försvarets radioanstalt) arkistotietoja ja tehnyt löytöjä Ruotsin valtionarkistosta.

”Tämän tyyppistä tutkimuksen iloa on ollut aika ajoin. Sellaista seikkailua”, Manninen hyrisee tyytyväisenä.

Manninen sanoo, että yksi tutkimuksen löytöjä oli se, miten tarkkaan operaatio suunniteltiin ruotsalaisten kanssa.

”Vasta nyt minulle selkeni, että siinä on ollut aika selkeät kuviot jo etukäteen. Sitten itse tilanne riistäytyi käsistä eli Ruotsiin lähti paljon enemmän väkeä kuin oli tarkoitettu”, Manninen kertoo.

Yksi merkittävimpiä arkistolöytöjä oli Ruotsin sisäministeriön vuonna 1946 tekemä tutkimus Stella Polariksesta. Siinä oli selvitetty, mitä operaatiossa oikein oli tapahtunut.

”Siellä oli sitten kortisto, jossa oli jokaisen arkistolaatikon sisältö kerrottuna noin viidellä sanalla. Siitä muodostui aika selvä kuva, mitä Suomesta oli viety. Se oli itse asiassa aivan kattava.”

Uudetkin Stella Polarista koskevat löydöt ovat yhä mahdollisia. Esimerkiksi stellistit myivät Englantiin tärkeitä koodeja ja mahdollisesti sinne meni jotain muutakin.

Tietoja stellistien toimittamasta materiaalista on yritetty aikoinaan saada Britanniasta diplomaattiteitsekin, mutta turhaan: britit eivät ole paljastaneet tietojaan.

Mannisen ja Lehtosen tutkimuksessa kerrotaan, että vuosien 1943 ja 1944 taitteessa Suomen tiedustelu perusti niin kutsutun S-toimiston, jonka tehtävänä oli tiedustella Baltiaa ja saksalaisten toimia.

S-toimiston toimipaikat olivat eri vaiheissa Helsingissä Korkeavuorenkatu 21:ssa ja Munkkiniemessä.

Stella Polariksen perintö -kirjassa on ensimmäistä kertaa kerrottu, kuinka Suomen radiotiedustelu perustettiin uudelleen vuonna 1950 ja kuinka kehitys johti vuosikymmenen mittaan Viestikoelaitoksen perustamiseen vuonna 1960.

Rauhan tullessa Suomen sotilastiedustelun organisaatio pieneni. Itse asiassa koko tiedustelu-sanan käyttöä vältettiin. Esimerkiksi sodan ajan Päämajan tiedustelujaoston nimi muutettiin ulkomaanosastoksi.

Insinöörieversti Lehtonen pyysi ja sai Puolustusvoimilta luvan kertoa kirjassa Viestikoelaitoksen historian syntyvaiheet.

”Olen siellä ikäni melkein palvellut, siinä tarttuu historia. Minulla on kirjallinen lupa tähän”, Lehtonen sanoo.

Radiotiedustelu lakkautettiin vuonna 1945. Vasta kun valvontakomissio oli poistunut maasta kahta vuotta myöhemmin, alettiin suunnitella radiotiedustelun perustamista uudelleen. Se veikin käytännössä vuosikymmenen.

Uuden kuunteluasemaverkoston perustaminen alkoi syksyllä 1950. Ensimmäiset asemat olivat Turussa, Harjavallassa, Hämeenlinnassa ja Oulussa.

Vuosikymmenen puolivälissä otettiin käyttöön ensimmäisiä suuntimoja. Niitä käytetään radiolähettimen suunnan mittaamiseen.

Kuuntelun ja signaalien sieppaamisen tärkeimpänä kohteena oli maan rajojen ulkopuolella toimiva sotilaallinen radioliikenne.


Kuuntelutoiminnan keskuspaikka perustettiin Naarajärvelle, jossa oli valmiina sodanaikaisen lentotukikohdan parakkeja. Uudesta keskuspaikasta käytettiin nimitystä Viestikoeasema.

Viestikoeasemalle keskitettiin radioviestinnän kuuntelu, suuntimotoimintaa, teknistä huoltoa ja koulutusta.

”Erillisille asemille jäi perustehtäväksi suuntiminen, jonka tulokset käsiteltiin ja yhdistettiin Viestikoeasemalla”, Lehtonen kirjoittaa.

Itsenäinen Viestikoelaitos-niminen joukko-osasto perustettiin vuonna 1960. Lehtosen mukaan perustaminen oli ”oleellinen vaihe” Suomen radiotiedustelun kehittämisessä.

”Tällä tavoin luotiin uusi pohja ja perusta Suomen sotilastiedustelulta puuttuneelle oleelliselle elementille.”

Oikaisu 5.11. kello 13:24: Jutussa korjattu virheellinen väite, jonka mukaan taiteilija Tove Jansson olisi ollut sodan aikana mukana salaisessa tiedustelussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat on kiinni EM-paikassa: Teemu Pukki laukoi rangaistuspotkusta Suomen toisen maalin – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  4. 4

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  5. 5

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  6. 6

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  7. 7

   Ranskassa raju lumimyräkkä pimensi kaupunkeja, 300 000 kotitaloutta oli vailla sähköä

  8. 8

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää