Kotimaa

Poliisi tutkii Päivi Räsäsen vanhan kannanoton homoista – Räsänen kieltäytyy muuttamasta viestintäänsä edes mahdollisen tuomion jälkeen

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että homoseksuaaleja on halvennettu heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan kristillisdemokraattien kansanedustajan Päivi Räsäsen kirjoituksesta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”.

Kyseessä on Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema kirkko- ja yhteiskuntapoliittinen, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto, joka liittyy Raamattuun ja sen tulkintaan.

Vuonna 1999 perustettu Luther-säätiö on tullut aiemmin tunnetuksi naispappeuden vastustamisesta ja omien pappien vihkimisestä. Verkkosivujensa mukaan säätiö on hengellinen uudistusliike, jonka toiminta perustuu Raamattuun ja luterilaisiin tunnustuskirjoihin.

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että Räsänen on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Räsänen kiistää, että olisi syyllistynyt rikokseen. Hän kertoo näkevänsä asian itse myös uskonnonvapautta ja vakaumusta koskevana kysymyksenä.

”Kiistän ehdottomasti sen, että olisin kenenkään ihmisarvoa polkemassa tai ketään loukkaamassa tai minkäänlaisen fobian tai vihan vallassa. Päinvastoin koen, että tämä on myös rakkautta homoseksuaaleja ihmisiä kohtaan, että he saavat tietää totuuden Jumalan edessä.”

”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” -kannanotossaan Räsänen muun muassa väittää, että homous ei ole ”terve seksuaalisuuden variaatio”.

”Ne, jotka väittävät homouden olevan luonnollinen, ’terve’ seksuaalisuuden variaatio, mitätöivät perhetaustatutkimusten todistusarvon poliittisista syistä”, Räsänen kirjoittaa.

Räsänen kirjoittaa kannanotossaan myös, että ”homoyhteisön ylimpänä mallina vaikuttavat irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet”.

”Tämän voi väittää olevan seurausta pitkään länsimaisessa kulttuurissa homoihin kohdistuneesta syrjinnästä. Itse näen kuitenkin, että tämä osoittaa jotain myös homoseksuaalisten ihmisten rikkinäisyydestä”, Räsänen kirjoittaa.

Kannanotossa hän luonnehtii myös pysyviä homosuhteita vahingollisiksi.

”Sitoutuminen on tärkeä asia inhimillisessä elämässä, mutta homoseksuaalisuuden harjoittaminen myös pysyvässä parisuhteessa on vahingollista oman itsensä, kumppanin ja ehkä myös muiden läheisten ihmisten kannalta.”

Poliisi päätti aiemmin, ettei esitutkintaa kyseisestä Räsäsen kirjoituksesta aloiteta. Valtakunnansyyttäjä kuitenkin päätyi toiseen lopputulokseen.

”Valtakunnansyyttäjä, jota on pyydetty arvioimaan asiaa uudelleen, on punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi”, Syyttäjälaitos kertoo tiedotteessaan.

Syyttäjälaitos ei aio toistaiseksi tiedottaa tuoreesta esitutkinnasta enempää. Esitutkinnan toimittaa Helsingin poliisi.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi saada maksimissaan kaksi vuotta vankeutta eli syyteoikeus vanhentuu viidessä vuodessa.

Jo rikoslain pykälässä luonnehdittujen viestien pitäminen yleisön saatavilla kuitenkin täyttää rikoksen tunnusmerkistön, eli vanhentumisaika alkaa vasta viestin poistamisen jälkeen. Räsäsen kirjoitus löytyy yhä verkosta.

Räsänen sanoo, että vastustaa kirjoituksen poistamista verkosta. Hän kertoo syventyvänsä vielä uudestaan 15 vuotta vanhaan kirjoitukseensa, mutta sanoo sen yhä vastaavan ajatteluaan.

”Kyllä sen sisältö on edelleen sitä, jonka takana seison. Ja en siitä millään tavalla peräänny. Perusviesti on tietysti sama, mikä on uudemmissa kirjoituksissani.”

Räsänen sanoo, että kieltäytyy muuttamasta viestintäänsä asiasta myöskään mahdollisen tuomion tai tuomioiden jälkeen.

Kyseessä on jo toinen Räsäsen kannanotto, josta alkaa esitutkinta.

Helsingin poliisi tutkii yhä myös Räsäsen twiittiä, jossa hän kritisoi kirkon päätöstä ryhtyä Helsingin tämän vuoden Pride-tapahtuman viralliseksi kumppaniksi.

Priden tarkoitus on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

Räsänen kirjoitti twiitissään, että synti ja häpeä on nostettu ylpeyden aiheeksi. Hän myös terästi viestiään kuvalla uuden testamentin jakeista, joissa puhutaan Jumalan saastaisuuteen hylkäämistä ruumiinsa häpäisijöistä.
Räsänen kiistää syyllistyneensä tässäkään tapauksessa rikokseen.

”Sanotaan nyt näin, että minulta kysyttiin poliisikuulusteluissa, että suostunko vetämään twiittini pois kahden viikon sisällä. Sanoin, että en suostu. Enkä aio jatkossakaan suostua”, Räsänen sanoo.

Twiitin seurauksena poliisi avasi niin ikään tutkinnan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, joten Räsäsen kannanottojen laillisuutta mitataan nyt jo kahdessa eri rikosprosessissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää