Kotimaa

Postinjakelun viikoiksi sotkeva lakko alkaa maanantaina – näin lakko vaikuttaa terveydenhuoltoon, pakettien kulkuun ja lehtien jakeluun

Lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää. Rautatiealan unionin tukilakko saattaa haitata myös junaliikennettä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) aloittaa laajan lakon Postissa maanantaina kello 6. Pau kertoo verkkosivuillaan, että neuvotteluissa ei edetty eikä valtakunnansovittelijalla ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä. Sovittelua jatketaan ensi viikon keskiviikkona.

Myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala vahvistaa Ylelle, että lakko on alkamassa.

Kahden viikon lakko koskee noin 9 000:ta työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa. Lakko vaikuttaa laajasti postin kulkuun koko maassa.

Lakon on määrä päättyä sunnuntaina 24. marraskuuta kello 24.

Postin poikkeustilanteiden johtajan Jarmo Ainasojan mukaan mahdollinen lakko vaikuttaa postin kulkuun koko maassa mutta alueelliset erot ovat suuria.

Painettujen lähetysten – kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten – jakelu häiriintyy.

”Jos lakko kestää kaksi viikkoa, printtiviestinnän osalta kestää viikkoja, ennen kuin suma saadaan purettua ja lähetykset jaettua”, Ainasoja kertoo.

Paketit sen sijaan kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla muutamien päivien viiveitä.

”Paketit kulkevat nopeammin, koska niiden käsittely on suurelta osalta koneistettu. Lisäksi paketit jaetaan yleensä pakettiautomaatteihin ja myymälöihin”, Ainasoja sanoo.

”Joulupaketit ja jouluksi tilatut paketit ehtivät kyllä perille.”

Keitä lakko koskee?

Lakon piirissä ovat kaikki työntekijät, jotka työskentelevät postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen tehtävissä. Heitä ovat muun muassa postinlajittelijat, kuljettajat ja jakajat.

Sen sijaan Postin palvelupisteet toimivat normaalisti, samoin varasto- ja rahtipalvelut.

Miten lakko vaikuttaa postin kulkuun?

Lakko vaikuttaa postin kulkuun koko maassa, mutta alueelliset erot ovat suuria.

Kirjepostiin voi Postin mukaan tulla viikkojen viivästyksiä. Pakettitoimituksissa voi olla muutamien päivien viiveitä.

Uskaltaako joulukortteja ja -paketteja lähettää?

”Totta kai uskaltaa”, Ainasoja sanoo. Paketit ja kortit ehtivät hänen mukaansa perille, jos lakko kestää kaksi viikkoa.

Ainasojan mukaan on kuitenkin tärkeää, että joulukorttien lähettämisessä käytetään punaisia postituskuoria. Ne helpottavat postin käsittelyä.

Miten lehtien jakelu toimii lakon aikana?

Lehtien varhaisjakelu toimii nykyisellään. Vaikutuksia voi kuitenkin tulla alueilla, joilla postin perusjakelutuotteita jaetaan yhdessä sanomalehtien kanssa.

Aikakauslehdet jaetaan postin päiväkannossa, jossa jaetaan myös sanomalehtiä. Nämä lehdet jäävät jakamatta.

Miten lakko vaikuttaa sairaalakirjeisiin?

Lakko voi vaikuttaa myös sairaanhoidon lähete- ja ajanvarauskirjeiden sekä hoitopalautteiden ja laskujen postitukseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoo varautuneensa Postin lakonuhkaan. Husin mukaan yksiköissä on pyritty purkamaan jonossa olevien varauksia jo etukäteen.

Lääkäreitä on ohjeistettu käsittelemään kiireelliset lähetteet mahdollisimman pian, jotta potilaille on voitu lähettää tieto ajanvarauksista. Kiireelliset ajat soitetaan potilaalle. Lakon alkaessa potilaille soitetaan myös vähemmän kiireellisistä ajanvarauksista, jos ei voida varmistua kirjeen ehtimisestä ajoissa potilaalle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kehottaa Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) asiakkaita ottamaan käyttöön sähköisen asiointipalvelun (omatays.fi). Sieltä asiakas näkee esimerkiksi sen, onko hänelle varattu aika poliklinikoille tai tehty lähete laboratorioon.

Lähetteen erikoissairaanhoitoon saaneelle voi tulla kutsu puhelimitse. Taysin yksiköistä ollaan puhelimitse yhteydessä asiakkaisiin, joilla on lähetteen perusteella odotettavissa lähiaikoina vastaanottoaika tai toimenpide sairaalassa.

Tays aikoo pidentää myös laskujen maksuaikaa.

Pau on luvannut, että lakon ulkopuolelle rajautuvat turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Tällaisia ovat esimerkiksi laboratorio-, lääke- ja ruokakuljetukset.

Jo ennen torstaita osapuolet pitivät mahdollisuuksia sovun syntymiseen heikkoina, sillä näkemyserot ovat suuret.

”Neuvottelutulosta ei varmaan saada mitenkään aikaan torstaina, sillä työnantaja ei ole tullut yhtään vastaan”, sanoi Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Niemisen mukaan Posti pyrkii heikentämään etenkin pakettipuolen ehtoja. ”Se on tulevaisuuden ala, ja työnantaja keskittää kaikki paukut siihen.”

Posti on Niemisen mukaan varautunut lakkoon muun muassa värväämällä vuokratyövoimaa Virosta.

Palvelualojen työnantajien (Palta) toimitusjohtajan Tuomas Aarto sanoi jo ennakkoon työnantajapuolen valmistautuvan siihen, että lakko alkaa maanantaina.

”Suhtaudun todella skeptisesti sovitteluratkaisuun. Neuvottelutilanne on siinä määrin lukkiutunut, että nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä.”

Aarron mukaan Posti ei lisää vuokratyövoiman käyttöä lakon takia. Hän muistuttaa, että ruuhkahuippuihin palkataan Postissa jatkuvasti ulkopuolista työvoimaa. Nyt edessä on jouluruuhka.

Ainasojan mukaan Posti ei kasvata vuokratyövoiman määrää aiemmin ilmoitetusta työtaistelun aikana: ”Tähän olemme sitoutuneet, ja tätä noudatamme.”

Postin henkilöstöstä kymmenen prosenttia on vuokratyövoimaa.

Osapuolet kiistelevät muun muassa siitä, minkä alan työehtosopimuksen piirissä jakajat ja lajittelijat vastedes ovat.

Palkkojen lisäksi kiistaa on työajoista ja -vuoroista sekä muun postin yhdistämisestä varhaisjakeluun.

Paun mukaan Posti haluaa romuttaa työntekijöiden palkat ja muut työehdot, kun nykyisen viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen määräyksiä korvattaisiin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa sopimusta vastaavilla määräyksillä.

Posti ja Palta taas vetoavat kiristyvään kilpailuun ja kirjepostin vähenemiseen, mikä vaatii nykyistä joustavammat työehdot. Palta on myös luvannut, etteivät työntekijöiden henkilökohtaiset palkat laskisi sopimuskaudella, ja myös ilta- ja yötyölisät säilyisivät.

Pauta työnantajien lupaukset eivät ole vakuuttaneet.

Tukilakoista ovat jo ilmoittaneet Ilmailualan unioni (IAU) ja Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL).

IAU:n tukitoimet kohdistuvat postin käsittelyyn lentoasemilla.

SEL:n mukaan sen mahdolliset tukitoimet kohdistuvat niihin elintarvikealan yrityksiin, jotka käyttävät Postia logistiikan yhteistyökumppaninaan tai työvoimaa Postille tarjoavia henkilöstövuokrausyrityksiä.

Lakko voi vaikuttaa myös junien kulkuun. Rautatiealan unioni (RAU) ilmoiti torstaina ryhtyvänsä tukemaan Postin työntekijöitä, jos Posti alkaa rikkoa työtaistelua vuokratyöntekijöillä.

Rautateillä ei kuljeteta postia, joten toimet kohdistuvat rautatieliikenteeseen. RAU:n puheenjohtajan Tero Palomäen mukaan toimia voivat olla esimerkiksi ylityökiellot sekä tavara- ja henkilöliikenteen haittaaminen muulla tavoin.

Tarkoista toimista liitto ei ole kuitenkaan vielä päättänyt. Tavoite on luoda painetta valtio-omistajaan.

”Toimet päätetään Postin toimien ja kokonaisarvion mukaan. Jos Posti lisää vuokratyövoimaa ja ryhtyy aktiivisesti murtamaan lakkoa, tarvitaan laajempia tukitoimia”, Palomäki kertoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  5. 5

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Vuosittain kuolee 54 500 suomalaista, ja heistä jää jälkeen muutakin kuin muistot – vihreässä hautauksessa huomioidaan kaikki arkun lakasta naulojen määrään

  8. 8

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  9. 9

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää