Kotimaa

SAK:n kysely: Monille työpaikoille tullaan edelleen humalassa ja krapulassa, eniten ongelmia kuljetusalalla

SAK:n asiantuntijalääkärin mukaan työpaikoilla kiinnitetään enemmän huomiota alkoholin ongelmakäyttäjien hoitoon ohjaamiseen ja vähemmän ongelmien ennalta ehkäisyyn.

Kaksi kolmesta SAK:n luottamushenkilöstä on kohdannut työpaikallaan alkoholin käyttöön liittyviä ongelmia.

Yleisimmin ongelmia on kuljetusalalla, jonka luottamushenkilöistä kolme neljästä on kohdannut alkoholiin liittyviä ongelmia työpaikallaan.

Teollisuuden luottamushenkilöistä 71 prosenttia kertoi alkoholiongelmista työpaikallaan. Julkisella alalla luottamushenkilöistä näin kertoi 66 prosenttia ja yksityisten palvelusalojen luottamushenkilöstöstä 56 prosenttia.

Tiedot selviävät tuoreesta SAK:n tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin päihteisiin liittyviä asioita työpaikoilla. Kyselyyn vastasi 844 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua, jotka toimivat SAK:laisilla aloilla

Yleisimmät ongelmat liittyvät krapulassa tai humalassa töihin tulemiseen. Näitä tilanteita oli kohdannut yli 70 prosenttia luottamushenkilöistä. Rattijuoppouteen työpaikalla kertoi törmänneensä joka kolmas.

SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haringin mukaan alkoholi on yhä yleinen ongelma työpaikoilla.

”Alkoholin ja yleisestikin päihdeongelmien ennaltaehkäisyssä olisi vielä todella paljon tekemistä. Emme voi sulkea silmiä siltä, että työpaikoilla näihin ongelmiin törmätään”, Haring sanoo.

”Nyt on aika paljon puhuttu siitä, että alkoholin käytössä on tapahtunut myönteistä kehitystä ja ihmisten käytöksessä on tapahtunut muutosta. Mutta ei se ainakaan työpaikoilla näy sillä tavalla.”

SAK:n aloista kuljetusalan luottamushenkilöt kertoivat törmänneensä työpaikoillaan eniten alkoholiin liittyviin ongelmiin. Haringin mukaan tulos kertoo osaltaan siitä, että kuljetusalalla alkoholin käytön ongelmiin kiinnitetään huomiota ehkä enemmän kuin ehkä muilla aloilla.

Auto- ja kuljetusalan ammattijärjestö AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan alalla puututaan päihdeongelmiin herkemmin kuin aiemmin. Hän on työskennellyt AKT:ssa yli 20 vuotta.

”Entistä avoimemmin tuodaan nämä asiat esille. Näihin puututaan jo alussa, kun ongelmia joidenkin kohdalla on havaittu. Lähdetään heti puuttumaan eikä odoteta, että ongelma menee niin pahaksi, että jossain vaiheessa työn suorittaminen ei onnistukaan vaikka viikonlopun jälkeen”, Piirainen sanoo.

”Emme hyväksy, että alkoholia tai muita päihteitä käytetään työssäoloaikana. Haluamme turvata asiakkaiden turvallisuuden ja liikenneturvallisuuden. Kun tehdään ammattimaisesti töitä, ammattimaisuuteen kuuluu se, että töitä tehdään ilman päihteitä.”

Asiaan puuttumisesta kertoo myös se, että kuljetusalalla päihteiden käytön takia tehdyt irtisanomiset olivat yleisimpiä. Noin kolmasosa kuljetusalan luottamushenkilöistä kertoi, että edellisen kahden vuoden aikana näin on tapahtunut omalla työpaikalla.

Kaikista vastanneista joka neljäs kertoi, että omalla työpaikalla oli irtisanottu työntekijöitä päihteiden takia.

Kuusi kymmenestä kertoi, että työpaikalla oli ohjattu työntekijöitä hoitoon päihteiden takia.

Alkoholi on yhä selvästi yleisin ongelmia aiheuttava päihde työpaikoilla, mutta huumausaineidenkin käyttöä työpaikalla havaitaan. Luottamushenkilöistä kahdeksan prosenttia vastasi, että oli kohdannut työpaikalla jonkun huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Kolme neljästä luottamushenkilöstä ja työsuojeluvaltuutetusta kertoi, että heidän työpaikoillaan on kirjallinen päihdeohjelma tai toimintamalli. Kari Haringin mukaan isoilla työpaikoilla toimintamallit ovat useimmiten kunnossa. Kyselyn mukaan esimerkiksi lähes kaikilla 250 työntekijän työpaikoilla on tehty päihteiden käyttöön liittyvä toimintaohjelma tai -malli.

Pienemmiltä työpaikoilta valmiiksi mietityt toimintamallit puuttuvat useammin. Haringin mukaan sellainen olisi syytä tehdä kaikille työpaikoille.

Valtaosa työsuojeluvaltuutetuista ja luottamushenkilöistä kertoi kuitenkin tietävänsä, miten pitää toimia alkoholiin liittyviä ongelmia havaitessaan.

Kyselyn avovastauksista ilmenee, että työpaikkojen välillä on suuria eroja alkoholin käyttöön puuttumisessa, Haring kertoo.

”Osalla työpaikoista puututaan aika herkästi asioihin. Ja sitten on niitä työpaikkoja, joissa aika pitkäänkin katsotaan läpi sormien selkeästi poikkeavaa alkoholin tai päihteiden käyttöä. Ei haluta puuttua siihen. On työpaikkoja, joissa hoidetaan asiat oikein fiksusti ja näitä, joissa ei haluta tai osata puuttua asioihin.”

Haringin mukaan työpaikkojen alkoholin käyttöön puuttuvissa toimintamalleissa painotetaan enemmän hoitoon ohjaamista ja vähemmän ennalta ehkäisyä. Haringin mielestä ennalta ehkäisyyn tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Se tarkoittaa esimerkiksi avointa keskustelua siitä, mikä on työpaikan politiikka alkoholikysymyksissä. Myös päihteiden käyttö tulisi ottaa työpaikoilla puheeksi ennen kuin siitä koituu ongelmia. Haringin mukaan merkkejä on usein havaittavissa jo ennen tilanteiden kärjistymistä.

”Työpaikoilla olisi syytä keskustella pelisäännöistä ja miettiä omaa mallia. Jos on esimerkiksi omia tilaisuuksia, onko siellä piikki auki koko illan vai onko vain kaksi kaatoa ruuan kanssa. Ja toinen asia on puheeksi ottaminen. Jos huomataan, että jollakin on krapula-aamuja tai herää epäily runsaasta alkoholinkäytöstä, siitä kannattaa keskustella työpaikalla.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  7. 7

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  10. 10

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää