Kotimaa

Pitkämielisenä kauppapoliitikkona tunnettu Pekka Huhtaniemi toimi diplomaattina ennätyksellisen pitkään

Huhtaniemen virkaura ulkoministeriössä kesti peräti 46 vuotta.

Suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi on työskennellyt ulko­ministeriössä ennätyksellisen kauan. Hänen virkauransa alku- ja loppupisteen väli venyy 46 vuodeksi. Kaksi vuotta sitten hän jätti talon saatuaan valmiiksi Suomi 100 -suurlähettilään työt.

Huhtaniemi on ollut paitsi pitkäaikainen myös poikkeuksellisen pidetty diplomaatti. Asiapitoinen rauhallisuus, lehmänhermoisuuteen asti, on taannut hänelle vastuullisia neuvottelu- ja edustustotehtäviä niin ulkomailla kuin Helsingissä. ”Huhta-Pekan” tyyneyttä on hankala horjuttaa.

Miten pienyrittäjän poika Sääksmäeltä ylipäätään päätti suunnata ulkoministeriöön? Kuuden laudaturin ylioppilaalla olisi varmaan ollut muitakin vaihtoehtoja.

”Aloin innostua maailman ­asioista yhteiskoulussa Valkeakoskella ja luin paljon eritoten tietokirjallisuutta. Oli Kennedyn veljesten ja Kingin tragediat, ja Dubčekin Tšekkoslovakiaa Prahan keväineen seurasimme sympatisoiden”, Huhtaniemi kertoo.

”Sitten kun luin yliopistolla kansantaloustiedettä, valtio-oppia ja poliittista historiaa, ulkoministeriö rupesikin näyttämään yhdeltä varteenotettavalta väylältä tehdä oma elämäntyönsä.”

Ulkoministeriön ensimmäinen kansainvälisten asiain valmennuskurssi nostatti laineita 1970-luvun taitteessa, kun ”kapinakurssin” oppilaat kahinoivat julkisesti opettajansa Keijo Korhosen kanssa.

”Panin merkille, että tuollainenkin työhönottotapa on olemassa, ja sinne vuoden 1971 kurssille sitten hain ja pääsin. Meitä aloitti 25 ja diplomaatiksi päätyi 15”, Huhtaniemi kertoo.

Hän ehti urallaan hoitaa viittätoista eri virkapostia. Ulkomaille lähdön mahdollisti hänen Liisa-vaimonsa, joka luopui työpaikastaan ja otti päävastuun lasten hoidosta ja kodista. Huhtaniemen mukaan etenkin päällikkötehtävissä se oli aivan välttämätön työnjako.

Huhtaniemi profiloitui ennen kaikkea kauppapolitiikan erikoismiehenä, pitkällisissä neuvotteluissa puurtavana sovittelijana. Kauppasopimusten neuvottelukierrokset olivat massiivisia operaatioita, 1980-luvulla niin sanottu ”Uruguayn kierroskin” Genevessä kesti viitisen vuotta – ja Huhtaniemi istui sen läpi.

Nuoren miehen oli ajanut sisään alan saloihin erityisesti Paavo Kaarlehto (1928–1992), legendaarinen kauppadiplomaatti.

”Kaarlehto oli mieluisin lähi­esimieheni, taustaltaan tutkijatyyppi, ja ihmisenä kaikkea muuta kuin leimallinen virkamies. 1970-luvun alussa hän oli jo ollut EEC-vapaakauppasopimuksen pääneuvottelijana, ja hänen kokemuksiaan ja näkemyksiään oli ilo kuulla.”

Uusia kulmia Huhtaniemelle tarjosi sivuhyppy pääministeri Esko Ahon ulkopoliittiseksi erityisavustajaksi vuosiksi 1993– 1994.

”Kiperä jakso, kun meillä oli EU-jäsenyysneuvottelut päällä, ja samaan aikaan Aho pyrki laventamaan kauppasuhteita Aa­siaan ja lähialueille Venäjällä.”

Matkustamista, pitkiä työpäiviä ja Kesärannan sököiltoja riitti, ja Huhtaniemellä on mahdollisille muistelmilleen nimi jo mietittynä: Hyvin valvotut yöt.

”Tehtäväni oli myös informoida pääministeriä EU-prosessin kulusta – lähinnä oli pidettävä Aho hyvällä tuulella”, hän humorisoi työnkuvaansa.

Aho itse ajoi EU-jäsenyyttä, mutta sitä ei ollut helppo junailla läpi keskustassa. Kun Korfulla juhannuksena 1994 oli vihdoin allekirjoitettu valmis EU-sopimus, huojentunut Aho tokaisi tilaisuuden jälkeen Huhtaniemelle: ”Kyllä me ollaan nyt siinä porukassa, johon me kuulutaan.”

Asian toki ratkaisisi kansanäänestys, mutta Aho katsoi osuutensa tehdyksi.

Kiintoisa oli myös Huhtaniemen aika Brysselissä, jonne Suomen ensimmäinen EU-komissaari Erkki Liikanen kutsui hänet kabinettipäällikökseen. Aluksi täytyi hankkia ja ajaa suomalaisia työntekijöitä sisään EU:n koneistoon. ”Saimmekin palkattua pätevää väkeä, kaikkiaan noin 900 ihmistä.”

Viimeiseltä asemapaikaltaan Lontoosta Huhtaniemi kuvailee, miten brittien parissa kasvatettiin EU-skeptisiä tunnelmia 2010-luvun alkupuolella.

”Vuosiin 2013–2014 ajoittui paljon populistisia teemoja ja epävarmuuden lietsontaa. EU-mielinen pääministeri David Cameron teki myös raskaan virheen pilkkaamalla Ukip-puo­luetta ja Nigel Faragea, joka sai ilmaista mainosta ja otti vain lisää kierroksia”, Huhtaniemi kuvaa.

”Brexit-päätös oli silti yllätys ja pettymys.”

Marraskuun lopussa 2017 Pekka Huhtaniemi luovutti pois työpaikkansa avaimet – tyytyväisenä miehenä. Liki puolivuosisata Suomen hyväksi oli takana.

”Oli suuri kunnia lopettaa Suomi 100 -suurlähettiläänä. Satavuotisjuhlastamme Yhdessä-teemoineen tuli kunnon kansanjuhla, joka näkyi ja tuntui meillä ja ulkosuomalaisten parissa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Pekka Huhtaniemi


 Syntyi 1949 Valkeakoskella.

 Ylioppilas 1968, Valkeakosken yhteiskoulu. Valtiotieteen maisteri 1972, Helsingin yliopisto.

 Ulkoministeriössä 1972– 2017, mm. suurlähettiläs Geneven pysyvässä edustustossa 1998–2003, Oslossa 2003–2005 ja Lontoossa 2010–2015, kauppapoliittinen alivaltiosihteeri 2006– 2010 ja Suomi 100 -suur­lähettiläs 2015–2017.

 Pääministeri Esko Ahon kv. asioiden erityisavustaja 1993–1994. EU-komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkö 1995–1998 Brysselissä.

 Lukuisia luottamustehtäviä.

 Asuu Helsingissä, aviossa, kolme lasta, viisi lastenlasta.

 Täyttää lauantaina 9. marraskuuta 70 vuotta. Viettää merkkipäiväänsä matkoilla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   Poika uhmaa poliisia, äiti haukkuu mielen­osoittajia torakoiksi: Hongkongin kriisi repii ahtaasti asuvia perheitä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää