Kotimaa

Pitkämielisenä kauppapoliitikkona tunnettu Pekka Huhtaniemi toimi diplomaattina ennätyksellisen pitkään

Huhtaniemen virkaura ulkoministeriössä kesti peräti 46 vuotta.

Suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi on työskennellyt ulko­ministeriössä ennätyksellisen kauan. Hänen virkauransa alku- ja loppupisteen väli venyy 46 vuodeksi. Kaksi vuotta sitten hän jätti talon saatuaan valmiiksi Suomi 100 -suurlähettilään työt.

Huhtaniemi on ollut paitsi pitkäaikainen myös poikkeuksellisen pidetty diplomaatti. Asiapitoinen rauhallisuus, lehmänhermoisuuteen asti, on taannut hänelle vastuullisia neuvottelu- ja edustustotehtäviä niin ulkomailla kuin Helsingissä. ”Huhta-Pekan” tyyneyttä on hankala horjuttaa.

Miten pienyrittäjän poika Sääksmäeltä ylipäätään päätti suunnata ulkoministeriöön? Kuuden laudaturin ylioppilaalla olisi varmaan ollut muitakin vaihtoehtoja.

”Aloin innostua maailman ­asioista yhteiskoulussa Valkeakoskella ja luin paljon eritoten tietokirjallisuutta. Oli Kennedyn veljesten ja Kingin tragediat, ja Dubčekin Tšekkoslovakiaa Prahan keväineen seurasimme sympatisoiden”, Huhtaniemi kertoo.

”Sitten kun luin yliopistolla kansantaloustiedettä, valtio-oppia ja poliittista historiaa, ulkoministeriö rupesikin näyttämään yhdeltä varteenotettavalta väylältä tehdä oma elämäntyönsä.”

Ulkoministeriön ensimmäinen kansainvälisten asiain valmennuskurssi nostatti laineita 1970-luvun taitteessa, kun ”kapinakurssin” oppilaat kahinoivat julkisesti opettajansa Keijo Korhosen kanssa.

”Panin merkille, että tuollainenkin työhönottotapa on olemassa, ja sinne vuoden 1971 kurssille sitten hain ja pääsin. Meitä aloitti 25 ja diplomaatiksi päätyi 15”, Huhtaniemi kertoo.

Hän ehti urallaan hoitaa viittätoista eri virkapostia. Ulkomaille lähdön mahdollisti hänen Liisa-vaimonsa, joka luopui työpaikastaan ja otti päävastuun lasten hoidosta ja kodista. Huhtaniemen mukaan etenkin päällikkötehtävissä se oli aivan välttämätön työnjako.

Huhtaniemi profiloitui ennen kaikkea kauppapolitiikan erikoismiehenä, pitkällisissä neuvotteluissa puurtavana sovittelijana. Kauppasopimusten neuvottelukierrokset olivat massiivisia operaatioita, 1980-luvulla niin sanottu ”Uruguayn kierroskin” Genevessä kesti viitisen vuotta – ja Huhtaniemi istui sen läpi.

Nuoren miehen oli ajanut sisään alan saloihin erityisesti Paavo Kaarlehto (1928–1992), legendaarinen kauppadiplomaatti.

”Kaarlehto oli mieluisin lähi­esimieheni, taustaltaan tutkijatyyppi, ja ihmisenä kaikkea muuta kuin leimallinen virkamies. 1970-luvun alussa hän oli jo ollut EEC-vapaakauppasopimuksen pääneuvottelijana, ja hänen kokemuksiaan ja näkemyksiään oli ilo kuulla.”

Uusia kulmia Huhtaniemelle tarjosi sivuhyppy pääministeri Esko Ahon ulkopoliittiseksi erityisavustajaksi vuosiksi 1993– 1994.

”Kiperä jakso, kun meillä oli EU-jäsenyysneuvottelut päällä, ja samaan aikaan Aho pyrki laventamaan kauppasuhteita Aa­siaan ja lähialueille Venäjällä.”

Matkustamista, pitkiä työpäiviä ja Kesärannan sököiltoja riitti, ja Huhtaniemellä on mahdollisille muistelmilleen nimi jo mietittynä: Hyvin valvotut yöt.

”Tehtäväni oli myös informoida pääministeriä EU-prosessin kulusta – lähinnä oli pidettävä Aho hyvällä tuulella”, hän humorisoi työnkuvaansa.

Aho itse ajoi EU-jäsenyyttä, mutta sitä ei ollut helppo junailla läpi keskustassa. Kun Korfulla juhannuksena 1994 oli vihdoin allekirjoitettu valmis EU-sopimus, huojentunut Aho tokaisi tilaisuuden jälkeen Huhtaniemelle: ”Kyllä me ollaan nyt siinä porukassa, johon me kuulutaan.”

Asian toki ratkaisisi kansanäänestys, mutta Aho katsoi osuutensa tehdyksi.

Kiintoisa oli myös Huhtaniemen aika Brysselissä, jonne Suomen ensimmäinen EU-komissaari Erkki Liikanen kutsui hänet kabinettipäällikökseen. Aluksi täytyi hankkia ja ajaa suomalaisia työntekijöitä sisään EU:n koneistoon. ”Saimmekin palkattua pätevää väkeä, kaikkiaan noin 900 ihmistä.”

Viimeiseltä asemapaikaltaan Lontoosta Huhtaniemi kuvailee, miten brittien parissa kasvatettiin EU-skeptisiä tunnelmia 2010-luvun alkupuolella.

”Vuosiin 2013–2014 ajoittui paljon populistisia teemoja ja epävarmuuden lietsontaa. EU-mielinen pääministeri David Cameron teki myös raskaan virheen pilkkaamalla Ukip-puo­luetta ja Nigel Faragea, joka sai ilmaista mainosta ja otti vain lisää kierroksia”, Huhtaniemi kuvaa.

”Brexit-päätös oli silti yllätys ja pettymys.”

Marraskuun lopussa 2017 Pekka Huhtaniemi luovutti pois työpaikkansa avaimet – tyytyväisenä miehenä. Liki puolivuosisata Suomen hyväksi oli takana.

”Oli suuri kunnia lopettaa Suomi 100 -suurlähettiläänä. Satavuotisjuhlastamme Yhdessä-teemoineen tuli kunnon kansanjuhla, joka näkyi ja tuntui meillä ja ulkosuomalaisten parissa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Pekka Huhtaniemi


 Syntyi 1949 Valkeakoskella.

 Ylioppilas 1968, Valkeakosken yhteiskoulu. Valtiotieteen maisteri 1972, Helsingin yliopisto.

 Ulkoministeriössä 1972– 2017, mm. suurlähettiläs Geneven pysyvässä edustustossa 1998–2003, Oslossa 2003–2005 ja Lontoossa 2010–2015, kauppapoliittinen alivaltiosihteeri 2006– 2010 ja Suomi 100 -suur­lähettiläs 2015–2017.

 Pääministeri Esko Ahon kv. asioiden erityisavustaja 1993–1994. EU-komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkö 1995–1998 Brysselissä.

 Lukuisia luottamustehtäviä.

 Asuu Helsingissä, aviossa, kolme lasta, viisi lastenlasta.

 Täyttää lauantaina 9. marraskuuta 70 vuotta. Viettää merkkipäiväänsä matkoilla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  3. 3

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  4. 4

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Britannia valitsi brexitin ja ”Boriksen”, ja selkeä päätös voi olla helpotus muulle EU:lle

  10. 10

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää