Kotimaa

Voitto tietokilpailussa tuo kahdelle lukiolaiselle paikan oikeustieteellisestä – kokeile, osaisitko vastata Oikeusguru-kilpailun kysymyksiin

Ajankohtaiset kysymykset saivat osallistujilta kiitosta ensimmäistä kertaa järjestetyssä kilpailussa. Loppukilpailu pidetään korkeimmassa oikeudessa joulukuussa.

Yksi monivalinta ja kaksi esseetä, opettaja Aino Markow ilmoittaa.

”Aika pitkä tähän kahteen tuntiin, olkaa rivakoita.”

Äh, puuskahtaa abiturientti Juha Kivistö ja nojaa taakse auditorion kirkkaan oranssilla penkillä. Vieressä luokkakaveri Laura Aaltio naputtaa vimmaisesti kannettavan tietokoneen F12-nappia, jonka pitäisi käynnistää tietokone kokeeseen sopivassa tilassa. Espoonlahden lukiossa on alkamaisillaan Oikeusguru-kilpailu.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Oikeusgurun palkinto on houkutteleva: kaksi voittajaa pääsee opiskelemaan oikeustiedettä. Toisen opiskelupaikan tarjoaa Lapin yliopisto, toisen Itä-Suomen yliopisto.

Kivistö ja Aaltio tähtäävät molemmat kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen joko oikeustieteelliseen tai kauppatieteelliseen. Espoolaisnuoret olivat ajatelleet jäävänsä ensisijaisesti opiskelemaan pääkaupunkiseudulle, mutta jos kilpailuvoitto sattuisi kohdalle, ei muutto itään tai pohjoiseenkaan olisi mahdoton ajatus.

”Minulle ei olisi mikään ongelma lähteä uuteen paikkaan, ja se näyttäisi hyvältä CV:ssäkin”, Aaltio sanoo.

Kilpailun suosio yllätti järjestäjät, Lakimiesliiton ja Historian- ja yhteiskuntaopinopettajien liiton. Keskiviikkona järjestettyyn alkuerään oli ilmoittanut 125 lukiota ja yli tuhat lukiolaista.

Kilpailua järjestävässä työryhmässä mukana ollut lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori, oikeusnotaari Merja Kukkola arvioi, että lukiolaisten taidoilla pitäisi pystyä selvittämään varsinkin kilpailun monivalintatehtävät.

Niissä kysyttiin muun muassa sitä, saako netissä levittää kuvia entisestä seurustelukumppanista, milloin ostamastaan tuotteesta voi saada rahat takaisin ja mitä tarkoitetaan oikeusvaltioperiaatteella.

Voit tehdä itse kilpailun monivalintatehtävät jutun lopussa.

Koko kilpailun lähtökohtana oli monipuolistaa kuvaa siitä, mitä oikeus on, Kukkola luonnehtii.

”Lukion lakitieto saattaa näyttää jämähtäneeltä. Pyrimme näyttämään, että oikeuden rakenteita on esimerkiksi talouden taustalla.”

Tätä osoittaa esimerkiksi jakamistalouteen liittyvä tehtävä, joka koski asunnon lyhytaikaista vuokraamista Airbnb:n kautta. Esseetehtävän aineistona oli Ylen uutisjuttu, joka koski taloyhtiön mahdollisuutta kieltää asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen.

Kilpailijoiden tehtävänä oli tunnistaa tällaisen majoitustoiminnan oikeussuhteita ja arvioida toiminnan puolesta ja vastaan esitettäviä argumentteja.

Kukkola piti tehtävää sopivan vaativana, koska ainakaan täysiä pisteitä ei pysty saamaan pelkästään lukiossa opituilla tiedoilla.

Kilpailijat varmasti huomaavat helposti yksilöiden – siis esimerkiksi vuokranantajan ja vuokralaisen – väliset oikeussuhteet. Sen sijaan julkisoikeuteen liittyviä oikeussuhteita voi olla vaikeampaa hahmottaa.

”Verottajan osuuden hoksaa ehkä helpoimmin”, Kukkola arvioi.

”Kilpailussa mitataan myös jonkin verran kiinnostuneisuutta ja harrastuneisuutta, joten kilpailu osin ylittää sen, mitä lukiossa opetetaan. Seuraamalla ajankohtaisia ilmiöitä vastauksiin voi saada lähtökohtia.”

Juuri ajankohtaiset aiheet saivat kiitosta Kivistöltä ja Aaltiolta kilpailun jälkeen.

”Jäi hyvä fiilis, että ei tarvinnut osata suoraan mitään lakikirjoja, vaan kysyttiin esimerkiksi mopoautoista”, Kivistö kehuu.


Toinen esseekysymys koski oikeusasiamiehen päätöstä itsenäisyyspäivän mielenosoituksen yhteydessä takavarikoiduista hakaristilipuista.

Lue lisää: Oikeusasiamies ja oikeuskansleri eivät tutki kanteluita hakaristilippujen takavarikoinnista.

Tässä tehtävässä kilpailijoiden piti tunnistaa eri perusoikeuksia ja niiden välisiä ristiriitoja, Kukkola toteaa.

Toisena näkökulmana tehtävässä oli poliisin toiminnan eri ulottuvuudet. Poliisi turvaa perusoikeuksien toteutumista, mutta toisaalta sillä on niiden turvaamiseksi myös oikeus käyttää pakkokeinoja.

Kukkola arvioi lukiolaisten tunnistavan hyvin perusoikeudet, koska ne ovat lukion yhteiskuntaopissa keskeisiä teemoja.

Hyviä pisteitä saadakseen kilpailijoiden pitäisi pystyä oikeudellisen pohdiskelun kautta löytämään argumentteja, joilla erilaisia näkemyksiä voidaan puolustaa ja vastustaa.

Tietty ratkaisu voi parantaa tilannetta yhdestä näkökulmasta, mutta toisesta näkökulmasta se voi huonontaa tilannetta.

Hakaristilippuja koskeva esseekysymys oli Aaltion suosikki, mutta molemmat espoolaisnuoret pitivät sitä myös kokeen haastavimpana. Kysymyksen yhteiskunnallinen ja pohdiskeleva aihe tuntui laajalta, ja aikaa oli käytettävissä rajallisesti.

”Nopeasti sai kirjoittaa, mutta kyllä aika riitti. Olen vähän perfektionisti, joten voisin aina jatkaa kirjoittamista”, Kivistö sanoo.

”Kivaa, että on tosi matalan kynnyksen kilpailuja, joihin kaikki voivat helposti osallistua. Tämä varmasti herättää myös nuorten innostusta oikikseen.”

Myös lehtori Merja Kukkola arvioi, että kilpailu voi toimia myös ammatinvalintavinkkinä. Moni ei varmasti ole huomannut oikeustieteen moninaisuutta.

”Oikeutta on kaikilla elämänalueilla, joten oikeustieteen opinnot voivat olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi ympäristöasioista kiinnostuneille.”

Kisan voittaja selviää 9. joulukuuta korkeimmassa oikeudessa pidettävässä loppukilpailussa. Sinne selviää keskiviikon karsinnoista kahdeksan parasta lukiolaista.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  9. 9

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  10. 10

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää