Kotimaa

Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin

Lukioihin on tulossa uusi opetussuunnitelma vuonna 2021. HS esittelee keskeisimmät muutokset.

Lukioihin on tulossa lähivuosina suuri mullistus.

Opetushallitus esittelee tänään torstaina alkavilla Lukiopäivillä uudet lukion opetussuunnitelman perusteet. Tavoitteena ei ole sen enempää tai vähempää kuin hyvä ja sivistynyt ihminen.

Opetussuunnitelman perusteet kertovat viralliset tavoitteet, joiden mukaan kaikissa lukioissa pitäisi toimia.

Pohja on valtakunnallinen, ja kunnat työstävät nyt omat paikalliset versionsa. Yksityiskohdista voi vielä jokainen lukio muokata omat versionsa. Uuden opetussuunnitelman pitäisikin vastata edellistä paremmin lukioiden yksilöllisiin tarpeisiin. Toisaalta lukiot voivat eriytyä tähänastista enemmän.

Uudistus tulee vain kuusi vuotta edellisen jälkeen. Opetussuunnitelman perusteita on tällä kertaa työstetty poikkeuksellisen laajasti kasvatuksen asiantuntijoiden kanssa mutta myös opettajien ja ensi kertaa opiskelijoiden kanssa.

Koska valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet tarjoavat vain kehykset, osa lukioista saattaa jatkaa kuten ennenkin eikä paikallisesti uudistetakaan mitään. Se on kuitenkin epätodennäköistä, sillä lukioiden pitäisi vastata muuttuneen yhteiskunnan vaatimuksiin.

Myös lukiolaisten hyvinvoinnista ja uupumuksesta on puhuttu.

Lue lisää: HS selvitti: Osa lukiolaisista on niin stressaantuneita, että heitä ahdistaa ja itkettää joka päivä

Uudistus on tarpeen jo siksi, että lukiolaki on muuttunut. Se edellyttää suurempaa panostusta hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen sekä suhteiden tiivistämistä ympäröivään yhteiskuntaan ja työelämään.

Vaikutusta on myös edellisen hallituksen asettamalla tavoitteella, jonka mukaan vuonna 2030 ainakin puolet 25–34-vuotiaiden ikäluokasta olisi suorittanut korkeakoulututkinnon. Nyt osuus on 41 prosenttia.

Korkeakouluissa taas kaivataan lukion päättäneiltä vahvempaa osaamista lähteiden kriittisessä tulkinnassa ja käsitteiden ymmärtämisessä.

Lukion pitäisi vastata myös niin sanotusta sydämensivistyksestä eli siitä, mitä jää jäljelle, kun opetellut asiat unohtuvat.

Lue lisää: Lukiolaiset Helsingissä: Lukio muuttuu oikeaan suuntaan, mutta vauhti on liian hidas

Mikä lukioissa sitten konkreettisesti muuttuu? HS listaa keskeisimpiä muutoksia.

Kurssien tilalle opintopisteet

Lukiokoulutuksen laajuus ja kesto pysyvät entisellään. Lukio on edelleen kolmivuotinen koulutus. Opintoihin käytettävä vähimmäistuntimäärä pysyy samana. Myös pakollisten ja soveltavien opintojen määrät pysyvät ennallaan.

Enää ei kuitenkaan puhuta kursseista vaan opintopisteistä ja moduuleista.


Yhden opintopisteen laajuus on puolet nykyisestä kurssista. Koko lukion oppimäärän saavuttaakseen tulee suorittaa vähintään 150 opintopistettä. Moduulit ovat 1–3 opintopisteen laajuisia, ja niitä voidaan yhdistellä oppiaineiden rajojen yli.

Esimerkiksi yhteiskuntaopin taloustiedon (2 op) voisi halutessaan yhdistää vaikkapa talousmatematiikkaan (1 op), jolloin kokonaisuudesta muodostuisi talous tutuksi -tyyppinen kolmen opintopisteen opintojakso.

Opinnot arvioidaan opintojaksoittain. Jos opintojakso koostuu useasta eri oppiaineesta, arvosanat annetaan oppiaineittain.

Laaja-alainen osaaminen

Kouluun tullaan kasvamaan ihmisenä, ja sen pitäisi antaa valmiudet elää yhteiskunnassa ja globaalissa maailmassa. Tämä koskee myös lukiota. Näitä valmiuksia hankitaan laaja-alaiseksi osaamiseksi kutsutuissa taidoissa, jotka ovat kaikille oppiaineille yhteisiä.

Nämä tiedot ja taidot painottavat paitsi yksilön elämänhallinnan taitoja myös yhteiskunnallisen vastuunkannon taitoja, kestävän kehityksen ja ympäristön huomioimista sekä kansainvälistä ja kulttuurista osaamista.

Tavoitteet koskevat myös niin sanottua kielitietoisuutta. Lukiolaisten pitäisi ymmärtää ja osata käyttää oppiaineiden keskeisiä käsitteitä sekä kyetä toimimaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Painopistettä hyvinvointiin

Lukiolaisten jaksamisesta on oltu huolissaan. Tuoreimmassa kouluterveyskyselyssä koulu-uupumusta kertoi kokeneensa 16 prosenttia lukiolaisista. Uuden opetussuunnitelman perusteissa painopistettä tuodaan hyvinvointiin kahdella tapaa.

Hyvinvointi on yksi laaja-alaisen osaamisen alue, joka täytyy huomioida jokaisessa oppiaineessa. Siten vastuu opiskelijoiden hyvinvoinnista kuuluu jokaiselle opettajalle.

Lukiossa hyvinvointiin panostetaan myös opinto-ohjauksella. Opiskelijoille tarjotaan entistä kattavampaa ja pitkäkestoisempaa opinto-ohjausta sekä tarvittaessa erityistä tukea.

Opinto-ohjausta lisätään

Opiskelijalla on oikeus saada säännöllisesti tarpeidensa mukaista henkilökohtaista sekä opintoihin ja jatko-opintoihin hakeutumiseen liittyvää ohjausta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan hänelle sopiva opiskelusuunnitelma.

Opiskelijalla on oikeus saada jatko-ohjausta entisestä oppilaitoksestaan lukion jälkeenkin. Ohjausta on annettava myös muihin opintoihin hakeutumiseen tai silloin, kun opiskelija aikoo erota lukiosta.

Yhteistyötä korkeakoulujen ja työelämän kanssa

Lukiossa rakennetaan entistä ahkerammin yhteyksiä ympäröivään maailmaan. Lukioita kannustetaan yhteistyöhön erityisesti korkeakoulujen kanssa. Lisäksi rohkaistaan kansainväliseen yhteistyöhön sekä työelämäyhteyksien luontiin.

Oppilaiden osallisuutta lisätään

Lukioiden toimintakulttuurissa painotetaan aiempaa vahvemmin osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Opiskelijoita kannustetaan ottamaan entistä paremmin mukaan myös paikallisten opetussuunnitelmien tekoon.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Valtakunnalliset kehykset lukiokoulutukselle


 Lukion opintosuunnitelman perusteet (lops) on asiakirja, joiden perusteella koulutuksen järjestäjät ja lukiot työstävät omat opetussuunnitelmansa.

 Paikalliset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa 2021.

 Uudet lukion opetussuunnitelman perusteet on laadittu vuonna 2018 hyväksyttyjen lukiolain ja valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

 Lukiokoulutuksen laajuus ja kesto pysyvät uudistuksessa entisellään. Lukio on edelleen kolmivuotinen koulutus, jota järjestetään erikseen nuorten ja aikuisten oppimäärinä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää