Kotimaa

Asiantuntijat arvioivat: Uusi opetus­suunnitelma vähentää lukio-opintojen sirpaleisuutta, mutta rohkeampaakin uudistusta olisi kaivattu

Lukiolaisten liitto perää panostusta opinto-ohjaukseen ja opinto-ohjaajien koulutukseen.

Lukion uudet opetussuunnitelman perusteet saavat asiantuntijoilta sekä kiitosta että kritiikkiä.

Erityistä kiitosta saa opintoihin sisällytetty laaja-alaisen, oppiainerajat ylittävä osaamisen kokonaisuus. Kokonaisuus koostuu kuudesta eri osa-alueesta, joiden uskotaan eheyttävän sirpaleisuudestaan moitittua lukio-opetusta.

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin kuuluvat hyvinvointi-, vuorovaikutus-, globaali- ja kulttuuriosaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen sekä eettisyys- ja ympäristöosaaminen.

Rohkeampaakin uudistusta olisi silti kaivattu.

Lue lisää: Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin

Lukioiden opetussuunnitelma tulee voimaan vain kuusi vuotta edellisen uudistuksen jälkeen. Joidenkin mukaan se on liian pian, sillä lukioissa on myös väsytty jatkuvaan uudistamiseen.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan uudistus oli kuitenkin tarpeen, sillä yhteiskunta on muuttunut.

Uuden opetussuunnitelman tarjoamia mahdollisuuksia luoda opintokokonaisuuksia yli oppiainerajojen pidetään hyvänä. Sellaista uudistusta kaivattiin jo edelliseen lukion opetussuunnitelmaan.

”Laajemmat kokonaisuudet sekä oppiaineen sisällä että eri oppiaineita integroiden auttavat opiskelijaa saamaan kokonaiskuvaa”, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri.

Mahdollisuus siirtyä kohti laajempia opintojaksoja vähentää hänen mielestään pirstaleisuutta, koepainotteisuutta ja siten omalta osaltaan kuormittavuutta.


Värri on Kuntaliiton edustajana osallistunut opetussuunnitelman valmistelun ohjausryhmään. Hänen mielestään perusteiden valmistelussa on kuultu laajasti kentän ääntä, sillä ohjausryhmän lisäksi valmistelussa ovat olleet mukana eri toimijoista koostuvat työryhmät.

Opetushallituksen mukaan opetussuunnitelman perusteita on ollut laatimassa yli kaksisataa lukion arjen asiantuntijaa, kuten opettajia, rehtoreita, opiskelijoita sekä tutkimuksen ja opettajankoulutuksen edustajia.

”Edellisellä uudistuskerralla kentän osallistaminen jäi aikataulusyistä varsin vaatimattomaksi”, Värri arvioi.

Jatko on pitkälti paikallisissa käsissä, sillä vaikka perusteet antavat valtakunnalliset kehykset, koulutuksen järjestävät luovat niistä omat paikalliset versionsa. Valtaosa koulutuksen järjestäjistä on kuntia, sillä 87 prosenttia opiskelijoista opiskelee kunnallisissa lukioissa.

Värrin mukaan lukion uudet opetussuunnitelman perusteet antavat aiempaa enemmän mahdollisuuksia laatia paikalliset opetussuunnitelmat paikallisten olosuhteiden mukaisesti.

”Suomi eriytyy ja ikäluokkien koot pienenevät, mikä tuo haasteita myös lukiokoulutuksen järjestämiseen tulevaisuudessa, jolloin paikalliset olosuhteet tulee voida huomioida.”

Värri arvioi, että monilla seuduilla paikallisia opetussuunnitelmia tehdäänkin aiempaa enemmän yhteistyössä lähiseutujen koulutuksen järjestäjien kesken.

Suomen lukiolaisten liitto on julkisuudessa nostanut esiin huolen etenkin lukiolaisten jaksamisesta. Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen pitää hyvänä asiana, että jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvät asiat on nostettu uusissa opetussuunnitelman perusteissa keskiöön.


HS lähetti keväällä kyselyn 15 lukioon, joihin sisäänpääsyyn vaadittiin keväällä 2018 yli 9:n keskiarvo.

Lue lisää: Osa lukiolaisista on niin stressaantuneita, että heitä ahdistaa ja itkettää joka päivä

Pajunen muistuttaa, että lukiolaisten jaksamisen parantuminen vaatii myös opinto-ohjaukseen ja opinto-ohjaajien koulutukseen panostamista. Suurempi mahdollisuus yksilöllisiin opintopolkuihin edellyttää samalla enemmän yksilöllistä opinto-ohjausta.

”Opinto-ohjauksen laatu heittelee tällä hetkellä todella paljon lukiosta toiseen. Liiton mukaan siihen, kuinka monta opiskelijaa yhdellä opinto-ohjaajalla on, tulisi olla jokin suositus.”

Pajunen pitää tärkeänä, että hyvinvointi on huomioitu yhtenä laaja-alaisen osaamisen osa-alueista, jolloin se koskettaa jokaista oppiainetta.


Pajusen mukaan myös opintopisteiden käyttöönotto on hyvä uudistus, mutta pisteet tulisi jatkossa ilmoittaa korkeakouluista tuttuina ECTS-opintopisteinä, joissa huomioitaisiin myös kotona tehtävä työmäärä entistä paremmin.

Rohkeampi uudistus olisi ollut tervetullut, sanoo Suomen rehtorit -yhdistyksen edustaja, Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen. Hän olisi myös halunnut lisätä valinnaisuutta. Uudessa lukiolaissa ei kuitenkaan puututa pakollisten ja valinnaisten aineiden suhteisiin.

”Siitä kärsivät nyt erityisesti lyhyet kielet, sillä 18 pakollisen aineen kyljessä ei kovin moni jaksa opiskella enää muita aineita.”

Laitinen muistuttaa, että ensi vuonna käyttöön otettava korkeakoulujen valintauudistus luo lukioon piilo-opetussuunnitelman, joka näkyy siten, että opiskelijat valitsevat pitkää matematiikkaa aiempaa enemmän.

Lukion uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön lukiossa elokuussa 2021. Laitisen mukaan tätä seuraavat kaksi ensimmäistä vuotta ovat rehtorien kannalta haastavia.

Samaan aikaan toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille järjestetään vanhan opetussuunnitelman mukainen kurssimuotoinen opetus ja uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta.


Se, kuinka paljon esimerkiksi oppiainerajoja ylittäviä opetusjaksoja saadaan luotua, on konkreettinen haaste, hän arvioi. Tavoitteiden saavuttaminen riippuu siten paljon paikallisesta toteutuksesta.

”Lukujärjestystekniikka ei saisi asettaa rajoituksia toteutukselle, mutta erilaiset pituudet voivat aiheuttaa ongelmia ja estää yhteisten opintojaksojen muodostamista.”

Vaarana on, että kaikki toteutetaan kuten ennenkin. Laitisen mielestä tämä koskee etenkin pieniä lukioita. Kun uusi opetussuunnitelma saadaan täyteen vauhtiin, se voi kuitenkin antaa uusia mahdollisuuksia, jotka saattavat uudistaa lukiota paljonkin.

”Jos oikein pitkälle halutaan mennä, viikkolukujärjestyksestä voidaan luopua, arviointiviikosta voidaan luopua ja vaikka koko jaksojärjestelmästä voidaan luopua.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lukio uudistuu


 Uusi lukiolaki tuli voimaan elokuussa 2019, minkä takia myös lukion opetussuunnitelman perusteet uusittiin.

 Uudistuksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia, tukea yksilöllistä oppimista sekä kehittää lukion toimintakulttuuria yhä yhteisöllisemmäksi ja osallistavammaksi.

 Pyrkimyksenä on nostaa suomalaisten koulutustasoa sekä lisätä lukiokoulutuksen vetovoimaa yleissivistävänä ja jatko-opintoihin valmistavana väylänä. Samalla halutaan vahvistaa koulutuksen laatua ja oppimistuloksia sekä sujuvoittaa siirtymistä toisen asteen opinnoista korkea-asteelle.

 Paikalliset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa 2021.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Virkarikos­tutkinnassa kuullaan tänään tärkeintä todistajaa tähän mennessä: Gordon Sondland puhui suoraan Trumpin kanssa jopa kiovalaisen ravintolan terassilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää