Kotimaa

Asiantuntijat arvioivat: Uusi opetus­suunnitelma vähentää lukio-opintojen sirpaleisuutta, mutta rohkeampaakin uudistusta olisi kaivattu

Lukiolaisten liitto perää panostusta opinto-ohjaukseen ja opinto-ohjaajien koulutukseen.

Lukion uudet opetussuunnitelman perusteet saavat asiantuntijoilta sekä kiitosta että kritiikkiä.

Erityistä kiitosta saa opintoihin sisällytetty laaja-alaisen, oppiainerajat ylittävä osaamisen kokonaisuus. Kokonaisuus koostuu kuudesta eri osa-alueesta, joiden uskotaan eheyttävän sirpaleisuudestaan moitittua lukio-opetusta.

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin kuuluvat hyvinvointi-, vuorovaikutus-, globaali- ja kulttuuriosaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen sekä eettisyys- ja ympäristöosaaminen.

Rohkeampaakin uudistusta olisi silti kaivattu.

Lue lisää: Lukio-opetus mullistuu: Kurssit muuttuvat opintopisteiksi, oppiaineiden rajat murtuvat helpommin

Lukioiden opetussuunnitelma tulee voimaan vain kuusi vuotta edellisen uudistuksen jälkeen. Joidenkin mukaan se on liian pian, sillä lukioissa on myös väsytty jatkuvaan uudistamiseen.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan uudistus oli kuitenkin tarpeen, sillä yhteiskunta on muuttunut.

Uuden opetussuunnitelman tarjoamia mahdollisuuksia luoda opintokokonaisuuksia yli oppiainerajojen pidetään hyvänä. Sellaista uudistusta kaivattiin jo edelliseen lukion opetussuunnitelmaan.

”Laajemmat kokonaisuudet sekä oppiaineen sisällä että eri oppiaineita integroiden auttavat opiskelijaa saamaan kokonaiskuvaa”, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri.

Mahdollisuus siirtyä kohti laajempia opintojaksoja vähentää hänen mielestään pirstaleisuutta, koepainotteisuutta ja siten omalta osaltaan kuormittavuutta.


Värri on Kuntaliiton edustajana osallistunut opetussuunnitelman valmistelun ohjausryhmään. Hänen mielestään perusteiden valmistelussa on kuultu laajasti kentän ääntä, sillä ohjausryhmän lisäksi valmistelussa ovat olleet mukana eri toimijoista koostuvat työryhmät.

Opetushallituksen mukaan opetussuunnitelman perusteita on ollut laatimassa yli kaksisataa lukion arjen asiantuntijaa, kuten opettajia, rehtoreita, opiskelijoita sekä tutkimuksen ja opettajankoulutuksen edustajia.

”Edellisellä uudistuskerralla kentän osallistaminen jäi aikataulusyistä varsin vaatimattomaksi”, Värri arvioi.

Jatko on pitkälti paikallisissa käsissä, sillä vaikka perusteet antavat valtakunnalliset kehykset, koulutuksen järjestävät luovat niistä omat paikalliset versionsa. Valtaosa koulutuksen järjestäjistä on kuntia, sillä 87 prosenttia opiskelijoista opiskelee kunnallisissa lukioissa.

Värrin mukaan lukion uudet opetussuunnitelman perusteet antavat aiempaa enemmän mahdollisuuksia laatia paikalliset opetussuunnitelmat paikallisten olosuhteiden mukaisesti.

”Suomi eriytyy ja ikäluokkien koot pienenevät, mikä tuo haasteita myös lukiokoulutuksen järjestämiseen tulevaisuudessa, jolloin paikalliset olosuhteet tulee voida huomioida.”

Värri arvioi, että monilla seuduilla paikallisia opetussuunnitelmia tehdäänkin aiempaa enemmän yhteistyössä lähiseutujen koulutuksen järjestäjien kesken.

Suomen lukiolaisten liitto on julkisuudessa nostanut esiin huolen etenkin lukiolaisten jaksamisesta. Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen pitää hyvänä asiana, että jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvät asiat on nostettu uusissa opetussuunnitelman perusteissa keskiöön.


HS lähetti keväällä kyselyn 15 lukioon, joihin sisäänpääsyyn vaadittiin keväällä 2018 yli 9:n keskiarvo.

Lue lisää: Osa lukiolaisista on niin stressaantuneita, että heitä ahdistaa ja itkettää joka päivä

Pajunen muistuttaa, että lukiolaisten jaksamisen parantuminen vaatii myös opinto-ohjaukseen ja opinto-ohjaajien koulutukseen panostamista. Suurempi mahdollisuus yksilöllisiin opintopolkuihin edellyttää samalla enemmän yksilöllistä opinto-ohjausta.

”Opinto-ohjauksen laatu heittelee tällä hetkellä todella paljon lukiosta toiseen. Liiton mukaan siihen, kuinka monta opiskelijaa yhdellä opinto-ohjaajalla on, tulisi olla jokin suositus.”

Pajunen pitää tärkeänä, että hyvinvointi on huomioitu yhtenä laaja-alaisen osaamisen osa-alueista, jolloin se koskettaa jokaista oppiainetta.


Pajusen mukaan myös opintopisteiden käyttöönotto on hyvä uudistus, mutta pisteet tulisi jatkossa ilmoittaa korkeakouluista tuttuina ECTS-opintopisteinä, joissa huomioitaisiin myös kotona tehtävä työmäärä entistä paremmin.

Rohkeampi uudistus olisi ollut tervetullut, sanoo Suomen rehtorit -yhdistyksen edustaja, Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen. Hän olisi myös halunnut lisätä valinnaisuutta. Uudessa lukiolaissa ei kuitenkaan puututa pakollisten ja valinnaisten aineiden suhteisiin.

”Siitä kärsivät nyt erityisesti lyhyet kielet, sillä 18 pakollisen aineen kyljessä ei kovin moni jaksa opiskella enää muita aineita.”

Laitinen muistuttaa, että ensi vuonna käyttöön otettava korkeakoulujen valintauudistus luo lukioon piilo-opetussuunnitelman, joka näkyy siten, että opiskelijat valitsevat pitkää matematiikkaa aiempaa enemmän.

Lukion uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön lukiossa elokuussa 2021. Laitisen mukaan tätä seuraavat kaksi ensimmäistä vuotta ovat rehtorien kannalta haastavia.

Samaan aikaan toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille järjestetään vanhan opetussuunnitelman mukainen kurssimuotoinen opetus ja uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta.


Se, kuinka paljon esimerkiksi oppiainerajoja ylittäviä opetusjaksoja saadaan luotua, on konkreettinen haaste, hän arvioi. Tavoitteiden saavuttaminen riippuu siten paljon paikallisesta toteutuksesta.

”Lukujärjestystekniikka ei saisi asettaa rajoituksia toteutukselle, mutta erilaiset pituudet voivat aiheuttaa ongelmia ja estää yhteisten opintojaksojen muodostamista.”

Vaarana on, että kaikki toteutetaan kuten ennenkin. Laitisen mielestä tämä koskee etenkin pieniä lukioita. Kun uusi opetussuunnitelma saadaan täyteen vauhtiin, se voi kuitenkin antaa uusia mahdollisuuksia, jotka saattavat uudistaa lukiota paljonkin.

”Jos oikein pitkälle halutaan mennä, viikkolukujärjestyksestä voidaan luopua, arviointiviikosta voidaan luopua ja vaikka koko jaksojärjestelmästä voidaan luopua.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lukio uudistuu


 Uusi lukiolaki tuli voimaan elokuussa 2019, minkä takia myös lukion opetussuunnitelman perusteet uusittiin.

 Uudistuksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia, tukea yksilöllistä oppimista sekä kehittää lukion toimintakulttuuria yhä yhteisöllisemmäksi ja osallistavammaksi.

 Pyrkimyksenä on nostaa suomalaisten koulutustasoa sekä lisätä lukiokoulutuksen vetovoimaa yleissivistävänä ja jatko-opintoihin valmistavana väylänä. Samalla halutaan vahvistaa koulutuksen laatua ja oppimistuloksia sekä sujuvoittaa siirtymistä toisen asteen opinnoista korkea-asteelle.

 Paikalliset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa 2021.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Käsiin kuolleita nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja puukko­hippaa lähiössä – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  5. 5

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää