
Samanikäisistä suomalaismiehistä joka kymmenes on kokenut ahdistelua netissä.
Tiedot selviävät Tilastokeskuksen tuoreesta Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2019 -tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitetään vuosittain muun muassa suomalaisten internetin käyttöä.
Nettiahdistelun määrää selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa. Selvitystarve on kasvanut julkisen keskustelun seurauksena.
”Kysymys oli vuodenvaihteen Oulun tapahtumien innoittama. Halusimme selvittää sen, miten paljon suomalaiset joutuvat epäasiallisen tai epämiellyttäväksi koetun seksuaalisen lähestymisen kohteeksi”, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Perttu Melkashttps://www.hs.fi/haku/?query=perttu+melkas.
Tulokset eivät olleet yllätys, sillä ne ovat yhdensuuntaisia syksyllä julkaistun Kouluterveyskyselyn kanssa. Sen mukaan esimerkiksi lähes puolet ammattikouluissa opiskelevista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää. Varsinkin netissä tapahtuva seksuaalinen ahdistelu ja ehdottelu ovat lisääntyneet merkittävästi muutamassa vuodessa.
Lue lisää: Lähes puolet ammattikoulujen tytöistä on kokenut Helsingissä seksuaalista häirintää – Katso HS:n laskurista, mikä on kotikuntasi tilannehttps://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006241964.html
Tilastokeskus selvitti myös nettikiusaamisen ja vihapuheen määriä. Niistä kysyttiin nyt kolmannen kerran.
”On huomionarvoista ja ehkä yllättävääkin, että nettiahdistelu on yleisempää kuin nettikiusaaminen”, Melkas sanoo.
Kaikista vastaajista nettikiusaamisen kohteeksi on joutunut kuusi prosenttia ja nettiahdistelun kohteeksi kymmenen prosenttia.
Tulosten mukaan noin 18 prosenttia 16–34-vuotiaista naisista on joutunut nettikiusauksen kohteeksi. Heistä on esimerkiksi levitetty yksityisiä tai perättömiä tietoja tai jaettu kuvia ilman lupaa.
Samanikäisistä miehistä noin 9 prosenttia on kokenut vastaavaa nettihäirintää.
Nettihäirinnän määrä on kasvanut kahdessa vuodessa merkittävästi. Noin 11 prosenttia 16–34-vuotiaista naisista vastasi kaksi vuotta sitten kokeneensa nettihäirintää.
Silloin samanikäisistä miehistä noin 7 prosenttia kertoi kokeneensa nettihäirintää.
Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös sosiaalisessa mediassa havaitun vihapuheen yleisyyttä. Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että vihapuheen määrä olisi hienoisesti vähenemässä.
Kaksi vuotta sitten 39 prosenttia vastaajista ilmoitti nähneensä kolmen viime kuukauden aikana sosiaalisessa mediassa vihamielisiä tai halventavia viestejä, joilla hyökätään ihmisryhmiä tai henkilöitä vastaan.
Nyt vastaajista 35 prosenttia ilmoitti nähneensä vihapuhetta.
- Seksuaalinen häirintä Seuraa
- Internet Seuraa
- Sosiaalinen media Seuraa
- Vihapuhe Seuraa
- Toni Lehtinen Seuraa
Kommentit