Kotimaa

THL: Itämeren silakat sisältävät yhä vähemmän ympäristö­myrkkyjä, ja niiden terveys­vaikutukset ylittävät myrkkyjen haitat

Silakoita voi syödä entistä paremmalla mielellä, sillä isotkin silakat alittavat tuoreiden jo EU:n asettamat raja-arvot. Riskiryhmiä koskevat syöntirajoitukset pysyvät kuitenkin voimassa.

Itämereltä pyydettyjä silakoita voi syödä entistä paremmalla mielellä, sillä ne sisältävät yhä vähemmän ympäristömyrkyiksi määriteltyjä dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. Tuoreiden mittaustulosten mukaan pitoisuudet ovat pienentyneet jopa 80 prosenttia viimeisten 40 vuoden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Päästörajoitukset ovat tepsineet. Isokin ruokasilakka alittaa nyt EU:n kaloille ja kalatuotteille asettamat raja-arvot. Tutkijat pitävät kehitystä merkittävänä, sillä nykyisin yli 17-senttiselle silakalle on asetettu sekä vienti- että syöntirajoituksia.

Vaikka Itämeren silakat yhä sisältävät pieniä määriä dioksiineja, ne ovat terveellistä ruokaa, korostaa THL. Terveysvaikutukset ylittävät ympäristömyrkkyjen haitat.

”Ruokaviraston suosituksia noudattaen kotimaista kalaa voi syödä turvallisesti. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kalan syöminen ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitauteja”, kertoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta.

Riskiryhmiä koskevien syöntirajoitusten purkamista ei Kivirannan mielestä kuitenkaan kannata kiirehtiä. ”Asiasta on ensin keskusteltava EU-komission kanssa. Viesti silakan terveyshyödyistä on jo saatu perille, sillä hyöty-riskianalyysi on tekeillä. Ensimmäistä kertaa komissio miettii pelkän riskinarvion lisäksi hyötynäkökulmia”, hän sanoo.

Silakansyönnin lisääntymisestä olisi tutkimuksen mukaan hyötyä paitsi terveydelle myös kalateollisuudelle, sillä kalastaminen ihmisravinnoksi olisi kannattavampaa kuin silakan pyynti rehuksi.

Silakka on kaupallisen kalastuksen tärkein kalalaji Suomessa. Suomella on pysyvä poikkeuslupa myydä silakkaa, mutta vienti muihin EU-maihin on kielletty. Kansallisen poikkeusluvan taustalla on kalansyönnin kokonaishyötyjen ja -riskien arviointi.

Dioksiini-pitoisuuksien aleneminen voi avata mahdollisuuksia myös viennille.

”Alle 19-senttinen silakka alittaa jo EU:n raja-arvot ja vaikuttaa todennäköiseltä, että muutaman vuoden kuluttua myös alle 21-senttinen. Tämä on merkittävä muutos, koska nyt yli 17 sentin mittainen silakka on EU lainsäädännössä dioksiinien takia vientiin kelpaamatonta. Tämä tarkoittaa yli 30 prosenttia Selkämeren silakkasaaliista”, kertoo THL:n erikoistutkija Panu Rantakokko tiedotteessa.

Torstaina julkistetut mittaustulokset ovat osa Kalakas- ja Tukala-hankkeita, joissa selvitettiin Selkämeren silakan dioksiini- ja PCB-pitoisuuksia vuosina 2016–2019. Tutkimusten yhteydessä laadittiin malli, jonka avulla on mahdollista ennustaa pitoisuuksien laskua eri silakan kokoluokissa tästä eteenpäin.

Kalansyöntisuositukset pysyvät voimassa, kertoo erityisasiantuntija Elina Pahkala maa- ja metsätalousministeriöstä.

”Suosituksia mietitään toki aina, kun uusia tieteellisiä tietoja on saatavilla. Niitä ei kuitenkaan ole nyt syytä ryhtyä muuttamaan”, Pahkala sanoo.

”Itämeren silakan kohdalla kehitys on kyllä ollut erittäin hyvä, ja suomalaisten saama altistus on vähentynyt. Efsan tuorein arvio kuitenkin madalsi altistuksen määrää.”

Ruokaviraston syöntisuositusten mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei kannata syödä isoja, yli 17-senttisiä silakoita eikä Itämerestä pyydettyjä lohia tai taimenia useammin kuin kerran tai kaksi kuukaudessa. Pienempien silakoiden syömiselle ei ole asetettu rajoja.

Dioksiinien haitallisuudesta saatiin uutta tietoa vuosi sitten, kun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa julkaisi uuden arvionsa. Efsan mukaan ihmisten altistuminen dioksiineille ja PCB-yhdisteille on tiedettyä haitallisempaa.

Silakka on saalismäärältään Itämeren tärkein kala. Silti sitä näkyy harvoin suomalaisessa ruokapöydässä.

Yli sadan miljoonan kilon vuosittaisesta saaliista vain kolme prosenttia päätyy kuluttajille. Valtaosa menee kalankasvattamoille ja turkistarhoihin rehuksi.

Silakan syöminen olisi kuitenkin myös ekologinen valinta, sillä kotimaista luonnonkalaa syömällä voi vaikuttaa Itämeren tilaan. Kalojen mukana Itämerestä poistuu myös rehevöittäviä ravinteita.

Ympäristömyrkkyjen vaaroihin herättiin 1970–1980-luvuilla, kun oli havaittu, että suuria silakoita syömällä voi altistua suurelle määrälle dioksiineja ja pcb-yhdisteitä. Niitä varastoituu ennen kaikkea rasvaisiin kaloihin.

Dioksiinipitoisuudet ovat kuitenkin vähentyneet dramaattisesti 1990-luvulta lähtien.

Keväällä 2018 laajassa tutkimuksessa saatiin selville, että Pohjanlahden ja Suomenlahden silakoiden dioksiinien ja pcb-yhdisteiden pitoisuudet ovat pienentyneet alle puoleen 2000-luvulla. Kansainvälinen hyöty-riskianalyysi suositteli silakan käytön lisäämistä terveyssyistä.

Dioksiinien ja PCB-yhdisteiden päästöjä on rajoitettu voimakkaasti kansainvälisin sopimuksin ja rajoituksin, mikä näkyy tutkimustuloksissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  9. 9

   Tivi: Apotti-järjestelmän hinta onkin lähes 200 miljoonaa arvioitua suurempi

  10. 10

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää