Kotimaa

Tukes kieltää bloggari Maria Nordinia jakamasta verkkokurssillaan terveydelle vaarallisia väitteitä, asetti 100 000 euron uhkasakon

Tukesin mukaan kurssin markkinoinnissa viitattiin kurssin harjoitusten auttavan esimerkiksi vakavista allergioista paranemiseen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kieltää bloggari ja arkkitehti Maria Nordinin antamasta Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa.

Tukes asettaa kieltopäätöksen tehosteeksi Nordinille 100 000 euron uhkasakon. Jos Nordin ei noudata päätöstä, hallinto-oikeus voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tukes päätti asiasta maanantaina. Tukesin päätöksen mukaan Eroon oireista -verkkokurssin mainonnassa ja materiaalissa viitattiin erilaisten vakavien sairauksien parantumiseen kurssin harjoitusten avulla.

Nordin toi toistuvasti esiin verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa, että kurssin harjoitteet sopivat muun muassa allergioiden, Parkinsonin taudin, migreenin, astman, diabeteksen ja syövän oireiden lieventämiseen. Hän markkinoi niitä myös lasten sairauksien hoitoon.

Tukes ei kiellä koko kurssin tarjoamista, vaan kielto koskee sellaista sisältöä, joihin liittyy terveysvaara. Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholmin mukaan Tukes on puuttunut useisiin Nordinin väittämiin ja ohjeisiin.

”Kielto koskee esimerkiksi altistusohjeita allergioihin, lapsen allergioihin ja diagnosoitujen sairauksien hoitamatta jättämistä”, Nyholm sanoo.

Tukes alkoi selvittää Nordinin kurssia heinäkuussa omasta aloitteestaan. Tukes sai myös ihmisiltä runsaasti ilmoituksia etenkin Nordinin sosiaalisessa mediassa esittämistä terveysväitteistä. Niissä viitattiin esimerkiksi hengenvaarallisen pähkinäallergian parantumiseen ja todettiin, että myös lasten voimakkaita reaktioita voidaan kyseisellä menetelmällä parantaa.

Tukes pyysi Nordinilta asiasta selvitystä, jonka Nordin toimitti. Tukes pyysi asiantuntijalausunnon lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuutilta.

Prosessin aikana Nordin teki palveluunsa muutoksia. Tukes katsoi maanantaina päätöksen tekohetkellä, että muutosten jälkeen palvelu täyttää lainsäädännön minimivaatimukset. Siitä huolimatta Tukes teki päätöksen kiellosta ja uhkasakosta.

”Päätös ja uhkasakko laitettiin varmistamaan, ettei jatkossakaan tällaisia terveysvaaroja aiheudu. Eli mikäli hän jostain syystä palaisi näihin vanhoihin väitteisiin tai esittäisi samankaltaisia terveysväitteitä, siinä tapauksessa hallinto-oikeus voi määrätä sakon maksettavaksi. Se oli varmuuden vuoksi toimenpide tulevaisuutta ajatellen”, Nyholm sanoo.

Annina Nyholmin mukaan Tukes selvittää palvelujen turvallisuutta jatkuvasti. Siltä lähtee jatkuvasti selvityspyyntöjä palveluiden tarjoajille. Usein Tukes saa palvelun tarjoajalta tarvittavat tiedot tai palvelun tarjoaja tekee riittävät korjaukset, joten toimenpiteisiin ei ryhdytä.

Nyholmin mukaan Tukes puuttuu nyt ensimmäisen kerran tämän tyyppiseen palveluun.

”Verkkokurssit ovat tämän ajan tietynlainen ilmiö ja viranomaisillekin melko vieras tapa toimia. Tukesissa valvomme kuluttajaturvallisuuslakia, jonka avulla voidaan valvoa sellaisia palveluja, joille ei ole erityislainsäädäntöä. Tällaiset erilaiset hyvinvointipalvelut monilta osin ovat kuluttajapalveluihin”, Nyholm sanoo.

”Tukesilla on mahdollisuus puuttua niihin siltä osin kuin ne aiheuttavat vaaraa. Tukes ei ota kantaa esimerkiksi siihen, onko kursseilla tai hyvinvointipalveluissa annettavat ohjeet hyödyllisiä tai onko niistä tieteellistä näyttöä tai saako asiakas rahoilleen vastinetta. Vaan otetaan kantaa siihen, mikäli palvelu voi aiheuttaa vaaraa.”

Oikaisu 8.11. kello 12.14. Muutettu ingressiä, jossa aiemmin kerrottiin, että kurssin markkinoinnissa viitattiin kurssin harjoitusten auttavan muun muassa syövän parantumiseen tai oireiden lieventymiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää