Kotimaa

Tukesin ylitarkastaja HS:lle: ”Vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa” – Uhkasakon saanut Maria Nordin kiistää kurssinsa vaarallisuuden

Tukes: Nordinin palvelua on arvioitu kokonaisuutena ja uhkasakolla tehostettu kielto koskee osia, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa. Nordin kiistää, että hänen kurssillaan olisi ollut vaarallista sisältöä.

”Viranomaiset ovat tehneet tietenkin parhaansa, mutta olen yllättynyt. Tähän asti olen luottanut siihen, että viranomaiset ovat tarkkoja ja objektiivisia.”

Näin sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta uhkasakon saanut bloggari ja arkkitehti Maria Nordin HS:lle.

HS kertoi torstai-iltana, että Tukes kieltää Nordinia antamasta Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa.

Tukes asettaa kieltopäätöksen tehosteeksi Nordinille 100 000 euron uhkasakon. Jos Nordin ei noudata päätöstä, hallinto-oikeus voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Perjantaiaamuna HS:n haastattelema Nordin sanoi, että voimakas päätös kohdistettiin häneen sen vuoksi, koska hän on ollut paljon esillä.

”Olen jo ennestään ollut julkisuudessa. On helppo ottaa ihminen, joka on julkisuudessa, puhunut muutenkin asioista, jotka herättävät ristiriitaa.”

Maria Nordin yhä kiistää, että hänen kurssillaan olisi ollut vaarallista sisältöä. Nordinin mukaan hän ei ole esittänyt terveysväitteitä eikä väittänyt, että kurssin avulla ihminen voi parantua esimerkiksi pähkinäallergiasta.

”Mutta moni kurssilainen ollut allerginen ja harjoittanut menetelmää, ja sen jälkeen voinut syödä esimerkiksi pähkinöitä”, Nordin sanoi.

Tukesin mukaan Nordinin Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä esitettiin sellaisia ohjeita ja väittämiä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa. Tukesin mukaan Nordinin palvelun kokonaisuudessa viitattiin kurssin harjoitusten vaikuttavan erilaisiin vakaviin sairauksiin.

Tukes ei määrännyt koko palvelua lopetettavaksi vaan kielsi ne osiot, joiden se katsoi aiheuttavan vaaraa.

Tukesin mukaan Nordin on tehnyt palveluunsa muutoksia, joiden jälkeen palvelu täyttää lainsäädännön minimivaatimukset.

Nordinin mukaan kurssin sisältö on yhä sama kuin ennenkin. Hänen mukaansa muutokset ovat olleet asioiden korostamista ja täsmentämistä, sisältöön on lisätty joitakin lauseita.

Nordinin mukaan alusta asti hänen palvelussaan on ollut selkeästi esillä tieto, että kyse ei ole lääketieteellisestä hoidosta ja se ei sulje pois lääketieteellistä hoitoa.

”Lisäsin vielä tekstinä lauseen, että aina jos on syytä mennä lääkäriin, tulee mennä lääkäriin. Tämä lause oli videolla jo tätä ennen”, Nordin sanoo.

”Tein myös lisäyksen, että en ole terveydenhuoltoalan henkilö enkä esiinny sellaisena. Ja että nämä asiat, joista puhun eivät ole terveysväitteitä. Ja että ne ovat asioita, joista asiantuntijat voivat olla eri mieltä kanssani. Osa voi olla samaa mieltä, osa eri mieltä.”

Nordin aikoo jatkaa hyvinvointipalveluiden tarjoamista samaan tapaan.

”En minä eikä kukaan mukaan saa tarjota vaarallista palvelua ja esittää terveysväitteitä, jotka eivät pidä paikkansa”, Nordin sanoo.

”Mutta Tukes ja mitkään muutkaan eivät voi siihen puuttua, että ihmisillä on oikeus puhua. Minä käsittelen sairauden ja terveyden kokemusta, ihmisyyden kokemusta filosofisesta näkökulmasta. Kyllä ihmisillä on oikeus ja sananvapaus puhua tästä aiheesta ilman uhkasakon mahdollisuutta.”

Verkossa on tarjolla paljon erilaisia hyvinvointipalveluita, joista osa herättää ristiriitaisia näkemyksiä. Maria Nordinin palvelu oli ensimmäinen tämän kaltainen verkkopalvelu, johon Tukes kohdisti kieltopäätöksen ja uhkasakon.

Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholmin mukaan syy voimakkaaseen toimeen oli se, että Tukesin näkemyksen mukaan se on lievin keino varmistaa, ettei palvelu aiheuta käyttäjilleen vaaraa tulevaisuudessakaan.

”Valtava mediahuomio aiheutti sen, että tapaus tuli meidän tietoomme, ja sen käsittely päätettiin aloittaa, koska vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa”, Nyholm sanoo HS:lle perjantai-iltapäivänä.

Hänen mukaansa Tukes lähettää palveluntarjoajille paljon selvityspyyntöjä. Myös Nordin toimitti Tukesille pyynnöstä selvityksen. Juuri Nordinin lähettämän selvityksen perusteella Tukes päätti aloittaa tapauksen käsittelyn.

”Ne tiedot, mitkä häneltä saimme ja pääsimme tutustumaan enemmän materiaaliin, sen perusteella päätimme edetä asian käsittelyssä”, Nyholm sanoo.

Nordin kiistää esittäneensä terveysväitteitä. Nyholmin mukaan rajanvedot ovat vaikeita. Hänen mukaansa Tukes ei kiinnittänyt huomiota Nordinin palvelun yksittäisiin virkkeisiin vaan arvioi palvelua kokonaisuutena.

”Olemme arvioineet palvelun turvallisuutta kokonaisuutena, joka on muodostunut kurssimateriaalin lisäksi myös sosiaalisen median viestinnästä ja muusta viestinnästä. Olemme arvioineet palvelusta muodostuvaa kokonaiskuvaa ja -käsitystä”, Nyholm sanoo.

Maria Nordin kertoo tehneensä palveluunsa lähinnä täsmennyksiä ja tarkennuksia, joiden jälkeen Tukes katsoi palvelun täyttävän lain minimiehdot. Nyholmin mukaan täsmennykset ja tarkennukset ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten turvallisuutta voi parantaa.

”Täsmennykset voivat olla tosi ratkaisevia sen kannalta, mikä kokonaiskuva muodostuu. Ei välttämättä mittavia muutoksia, mutta hyviä täsmennyksiä, jotka luovat kokonaisuudessa ihan eri kuvan kuin alunperin. Vaikka on ehkä tarkoitettukin samaa”, Nyholm sanoo.

Hänen mukaansa ”harmaalla alueella” liikkuvia hyvinvointipalveluita on tarjolla paljon etenkin verkossa. Lainsäädäntöä palveluista ja hoidoista on vain vähän.

Tukes tarkastelee palveluita kuluttajaturvallisuuden näkökulmasta ja puuttuu vaaran aiheuttamiseen. Nyholmin mukaan viranomainen ei pysty ottamaan kantaa siihen, ovatko väitteet paikkaansa pitäviä, onko kurssi tehokas tai onko siitä rahoille vastinetta.

”Näihin palveluihin liittyy uusia näkökulmia, mitä ehkä lainsäädäntökään ei ehkä osaa ottaa huomioon. Toki tilanne on se, että uusien trendien kohdalla viranomainen ja lainsäädäntö tulevat aina vähän perässä. Se on aina ollut niin alaan ja tuotteisiin katsomatta”, Nyholm sanoo.

”Toki Tukesinkin toiveissa on julkisuudessa esiintynyt niin sanottu puoskarilaki, jolla pystyttäisiin suojelemaan ainakin erityisen herkkiä potilasryhmiä kuten vakavasti sairaita ja lapsia.”

Vaihtoehto- ja uskomushoitojen säätelemiseen liittyvästä niin sanotusta puoskarilaista on käyty keskustelua viime vuosina.

Edellisen hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) laittoi edellisen hallituskauden lopussa vaihtoehto- ja uskomushoitoja koskevan lainsäädäntöhankkeen uudelleen vireille. Hanke raukesi, kun hallitus kaatui.

”Nyt ollaan siinä tilanteessa, että uuteen hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus siitä, että tällä hallituskaudella sääntelytarpeet vaihtoehto- ja uskomushoitojen suhteen selvitetään”, kertoo johtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Siikavirran mukaan selvitystyö on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2021. Jos selvitystyö johtaa sääntelyehdotuksiin, mahdollisia toimenpiteitä voitaisiin tehdä hallituskauden loppupuolella.

Oikaisu 8.11.2019 kello 15.44: Toisin kuin uutisen otsikossa aiemmin virheellisesti väitettiin, Annina Nyholm on Tukesin ylitarkastaja, ei ylijohtaja. Oikaisu 11.11.2019 kello 12.20: Artikkelista poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan ravitsemus- ja terveysväiteasetus säätelisi myös verkkokursseja. Väiteasetus koskee vain elintarvikkeiden markkinointia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  2. 2

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  5. 5

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  6. 6

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  7. 7

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  8. 8

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  9. 9

   Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

  10. 10

   Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää