Kotimaa

Tukesin ylitarkastaja HS:lle: ”Vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa” – Uhkasakon saanut Maria Nordin kiistää kurssinsa vaarallisuuden

Tukes: Nordinin palvelua on arvioitu kokonaisuutena ja uhkasakolla tehostettu kielto koskee osia, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa. Nordin kiistää, että hänen kurssillaan olisi ollut vaarallista sisältöä.

”Viranomaiset ovat tehneet tietenkin parhaansa, mutta olen yllättynyt. Tähän asti olen luottanut siihen, että viranomaiset ovat tarkkoja ja objektiivisia.”

Näin sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta uhkasakon saanut bloggari ja arkkitehti Maria Nordin HS:lle.

HS kertoi torstai-iltana, että Tukes kieltää Nordinia antamasta Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa.

Tukes asettaa kieltopäätöksen tehosteeksi Nordinille 100 000 euron uhkasakon. Jos Nordin ei noudata päätöstä, hallinto-oikeus voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Perjantaiaamuna HS:n haastattelema Nordin sanoi, että voimakas päätös kohdistettiin häneen sen vuoksi, koska hän on ollut paljon esillä.

”Olen jo ennestään ollut julkisuudessa. On helppo ottaa ihminen, joka on julkisuudessa, puhunut muutenkin asioista, jotka herättävät ristiriitaa.”

Maria Nordin yhä kiistää, että hänen kurssillaan olisi ollut vaarallista sisältöä. Nordinin mukaan hän ei ole esittänyt terveysväitteitä eikä väittänyt, että kurssin avulla ihminen voi parantua esimerkiksi pähkinäallergiasta.

”Mutta moni kurssilainen ollut allerginen ja harjoittanut menetelmää, ja sen jälkeen voinut syödä esimerkiksi pähkinöitä”, Nordin sanoi.

Tukesin mukaan Nordinin Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä esitettiin sellaisia ohjeita ja väittämiä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa. Tukesin mukaan Nordinin palvelun kokonaisuudessa viitattiin kurssin harjoitusten vaikuttavan erilaisiin vakaviin sairauksiin.

Tukes ei määrännyt koko palvelua lopetettavaksi vaan kielsi ne osiot, joiden se katsoi aiheuttavan vaaraa.

Tukesin mukaan Nordin on tehnyt palveluunsa muutoksia, joiden jälkeen palvelu täyttää lainsäädännön minimivaatimukset.

Nordinin mukaan kurssin sisältö on yhä sama kuin ennenkin. Hänen mukaansa muutokset ovat olleet asioiden korostamista ja täsmentämistä, sisältöön on lisätty joitakin lauseita.

Nordinin mukaan alusta asti hänen palvelussaan on ollut selkeästi esillä tieto, että kyse ei ole lääketieteellisestä hoidosta ja se ei sulje pois lääketieteellistä hoitoa.

”Lisäsin vielä tekstinä lauseen, että aina jos on syytä mennä lääkäriin, tulee mennä lääkäriin. Tämä lause oli videolla jo tätä ennen”, Nordin sanoo.

”Tein myös lisäyksen, että en ole terveydenhuoltoalan henkilö enkä esiinny sellaisena. Ja että nämä asiat, joista puhun eivät ole terveysväitteitä. Ja että ne ovat asioita, joista asiantuntijat voivat olla eri mieltä kanssani. Osa voi olla samaa mieltä, osa eri mieltä.”

Nordin aikoo jatkaa hyvinvointipalveluiden tarjoamista samaan tapaan.

”En minä eikä kukaan mukaan saa tarjota vaarallista palvelua ja esittää terveysväitteitä, jotka eivät pidä paikkansa”, Nordin sanoo.

”Mutta Tukes ja mitkään muutkaan eivät voi siihen puuttua, että ihmisillä on oikeus puhua. Minä käsittelen sairauden ja terveyden kokemusta, ihmisyyden kokemusta filosofisesta näkökulmasta. Kyllä ihmisillä on oikeus ja sananvapaus puhua tästä aiheesta ilman uhkasakon mahdollisuutta.”

Verkossa on tarjolla paljon erilaisia hyvinvointipalveluita, joista osa herättää ristiriitaisia näkemyksiä. Maria Nordinin palvelu oli ensimmäinen tämän kaltainen verkkopalvelu, johon Tukes kohdisti kieltopäätöksen ja uhkasakon.

Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholmin mukaan syy voimakkaaseen toimeen oli se, että Tukesin näkemyksen mukaan se on lievin keino varmistaa, ettei palvelu aiheuta käyttäjilleen vaaraa tulevaisuudessakaan.

”Valtava mediahuomio aiheutti sen, että tapaus tuli meidän tietoomme, ja sen käsittely päätettiin aloittaa, koska vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa”, Nyholm sanoo HS:lle perjantai-iltapäivänä.

Hänen mukaansa Tukes lähettää palveluntarjoajille paljon selvityspyyntöjä. Myös Nordin toimitti Tukesille pyynnöstä selvityksen. Juuri Nordinin lähettämän selvityksen perusteella Tukes päätti aloittaa tapauksen käsittelyn.

”Ne tiedot, mitkä häneltä saimme ja pääsimme tutustumaan enemmän materiaaliin, sen perusteella päätimme edetä asian käsittelyssä”, Nyholm sanoo.

Nordin kiistää esittäneensä terveysväitteitä. Nyholmin mukaan rajanvedot ovat vaikeita. Hänen mukaansa Tukes ei kiinnittänyt huomiota Nordinin palvelun yksittäisiin virkkeisiin vaan arvioi palvelua kokonaisuutena.

”Olemme arvioineet palvelun turvallisuutta kokonaisuutena, joka on muodostunut kurssimateriaalin lisäksi myös sosiaalisen median viestinnästä ja muusta viestinnästä. Olemme arvioineet palvelusta muodostuvaa kokonaiskuvaa ja -käsitystä”, Nyholm sanoo.

Maria Nordin kertoo tehneensä palveluunsa lähinnä täsmennyksiä ja tarkennuksia, joiden jälkeen Tukes katsoi palvelun täyttävän lain minimiehdot. Nyholmin mukaan täsmennykset ja tarkennukset ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten turvallisuutta voi parantaa.

”Täsmennykset voivat olla tosi ratkaisevia sen kannalta, mikä kokonaiskuva muodostuu. Ei välttämättä mittavia muutoksia, mutta hyviä täsmennyksiä, jotka luovat kokonaisuudessa ihan eri kuvan kuin alunperin. Vaikka on ehkä tarkoitettukin samaa”, Nyholm sanoo.

Hänen mukaansa ”harmaalla alueella” liikkuvia hyvinvointipalveluita on tarjolla paljon etenkin verkossa. Lainsäädäntöä palveluista ja hoidoista on vain vähän.

Tukes tarkastelee palveluita kuluttajaturvallisuuden näkökulmasta ja puuttuu vaaran aiheuttamiseen. Nyholmin mukaan viranomainen ei pysty ottamaan kantaa siihen, ovatko väitteet paikkaansa pitäviä, onko kurssi tehokas tai onko siitä rahoille vastinetta.

”Näihin palveluihin liittyy uusia näkökulmia, mitä ehkä lainsäädäntökään ei ehkä osaa ottaa huomioon. Toki tilanne on se, että uusien trendien kohdalla viranomainen ja lainsäädäntö tulevat aina vähän perässä. Se on aina ollut niin alaan ja tuotteisiin katsomatta”, Nyholm sanoo.

”Toki Tukesinkin toiveissa on julkisuudessa esiintynyt niin sanottu puoskarilaki, jolla pystyttäisiin suojelemaan ainakin erityisen herkkiä potilasryhmiä kuten vakavasti sairaita ja lapsia.”

Vaihtoehto- ja uskomushoitojen säätelemiseen liittyvästä niin sanotusta puoskarilaista on käyty keskustelua viime vuosina.

Edellisen hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) laittoi edellisen hallituskauden lopussa vaihtoehto- ja uskomushoitoja koskevan lainsäädäntöhankkeen uudelleen vireille. Hanke raukesi, kun hallitus kaatui.

”Nyt ollaan siinä tilanteessa, että uuteen hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus siitä, että tällä hallituskaudella sääntelytarpeet vaihtoehto- ja uskomushoitojen suhteen selvitetään”, kertoo johtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Siikavirran mukaan selvitystyö on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2021. Jos selvitystyö johtaa sääntelyehdotuksiin, mahdollisia toimenpiteitä voitaisiin tehdä hallituskauden loppupuolella.

Oikaisu 8.11.2019 kello 15.44: Toisin kuin uutisen otsikossa aiemmin virheellisesti väitettiin, Annina Nyholm on Tukesin ylitarkastaja, ei ylijohtaja. Oikaisu 11.11.2019 kello 12.20: Artikkelista poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan ravitsemus- ja terveysväiteasetus säätelisi myös verkkokursseja. Väiteasetus koskee vain elintarvikkeiden markkinointia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihin

   Tilaajille
  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  5. 5

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä ajattelet, kun kumppani tuo sinulle kukkakimpun? Vastaus kertoo jotain oleellista mielesi toiminnasta ja jopa parisuhteen tilasta

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   Kuningatar Elisabetin imago sai feministisiä sävyjä, kun pukijan annettiin avata kuninkaallinen vaate­kaappi koko kansalle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  5. 5

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  8. 8

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  9. 9

   700 paketti­lajittelijan työehdot turvataan, lupaa pääministeri Rinne

  10. 10

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää