Kotimaa

Tukesin ylitarkastaja HS:lle: ”Vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa” – Uhkasakon saanut Maria Nordin kiistää kurssinsa vaarallisuuden

Tukes: Nordinin palvelua on arvioitu kokonaisuutena ja uhkasakolla tehostettu kielto koskee osia, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa. Nordin kiistää, että hänen kurssillaan olisi ollut vaarallista sisältöä.

”Viranomaiset ovat tehneet tietenkin parhaansa, mutta olen yllättynyt. Tähän asti olen luottanut siihen, että viranomaiset ovat tarkkoja ja objektiivisia.”

Näin sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta uhkasakon saanut bloggari ja arkkitehti Maria Nordin HS:lle.

HS kertoi torstai-iltana, että Tukes kieltää Nordinia antamasta Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa.

Tukes asettaa kieltopäätöksen tehosteeksi Nordinille 100 000 euron uhkasakon. Jos Nordin ei noudata päätöstä, hallinto-oikeus voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Perjantaiaamuna HS:n haastattelema Nordin sanoi, että voimakas päätös kohdistettiin häneen sen vuoksi, koska hän on ollut paljon esillä.

”Olen jo ennestään ollut julkisuudessa. On helppo ottaa ihminen, joka on julkisuudessa, puhunut muutenkin asioista, jotka herättävät ristiriitaa.”

Maria Nordin yhä kiistää, että hänen kurssillaan olisi ollut vaarallista sisältöä. Nordinin mukaan hän ei ole esittänyt terveysväitteitä eikä väittänyt, että kurssin avulla ihminen voi parantua esimerkiksi pähkinäallergiasta.

”Mutta moni kurssilainen ollut allerginen ja harjoittanut menetelmää, ja sen jälkeen voinut syödä esimerkiksi pähkinöitä”, Nordin sanoi.

Tukesin mukaan Nordinin Eroon oireista -verkkokurssin yhteydessä esitettiin sellaisia ohjeita ja väittämiä, jotka aiheuttavat asiakkaille terveydellistä vaaraa. Tukesin mukaan Nordinin palvelun kokonaisuudessa viitattiin kurssin harjoitusten vaikuttavan erilaisiin vakaviin sairauksiin.

Tukes ei määrännyt koko palvelua lopetettavaksi vaan kielsi ne osiot, joiden se katsoi aiheuttavan vaaraa.

Tukesin mukaan Nordin on tehnyt palveluunsa muutoksia, joiden jälkeen palvelu täyttää lainsäädännön minimivaatimukset.

Nordinin mukaan kurssin sisältö on yhä sama kuin ennenkin. Hänen mukaansa muutokset ovat olleet asioiden korostamista ja täsmentämistä, sisältöön on lisätty joitakin lauseita.

Nordinin mukaan alusta asti hänen palvelussaan on ollut selkeästi esillä tieto, että kyse ei ole lääketieteellisestä hoidosta ja se ei sulje pois lääketieteellistä hoitoa.

”Lisäsin vielä tekstinä lauseen, että aina jos on syytä mennä lääkäriin, tulee mennä lääkäriin. Tämä lause oli videolla jo tätä ennen”, Nordin sanoo.

”Tein myös lisäyksen, että en ole terveydenhuoltoalan henkilö enkä esiinny sellaisena. Ja että nämä asiat, joista puhun eivät ole terveysväitteitä. Ja että ne ovat asioita, joista asiantuntijat voivat olla eri mieltä kanssani. Osa voi olla samaa mieltä, osa eri mieltä.”

Nordin aikoo jatkaa hyvinvointipalveluiden tarjoamista samaan tapaan.

”En minä eikä kukaan mukaan saa tarjota vaarallista palvelua ja esittää terveysväitteitä, jotka eivät pidä paikkansa”, Nordin sanoo.

”Mutta Tukes ja mitkään muutkaan eivät voi siihen puuttua, että ihmisillä on oikeus puhua. Minä käsittelen sairauden ja terveyden kokemusta, ihmisyyden kokemusta filosofisesta näkökulmasta. Kyllä ihmisillä on oikeus ja sananvapaus puhua tästä aiheesta ilman uhkasakon mahdollisuutta.”

Verkossa on tarjolla paljon erilaisia hyvinvointipalveluita, joista osa herättää ristiriitaisia näkemyksiä. Maria Nordinin palvelu oli ensimmäinen tämän kaltainen verkkopalvelu, johon Tukes kohdisti kieltopäätöksen ja uhkasakon.

Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholmin mukaan syy voimakkaaseen toimeen oli se, että Tukesin näkemyksen mukaan se on lievin keino varmistaa, ettei palvelu aiheuta käyttäjilleen vaaraa tulevaisuudessakaan.

”Valtava mediahuomio aiheutti sen, että tapaus tuli meidän tietoomme, ja sen käsittely päätettiin aloittaa, koska vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa”, Nyholm sanoo HS:lle perjantai-iltapäivänä.

Hänen mukaansa Tukes lähettää palveluntarjoajille paljon selvityspyyntöjä. Myös Nordin toimitti Tukesille pyynnöstä selvityksen. Juuri Nordinin lähettämän selvityksen perusteella Tukes päätti aloittaa tapauksen käsittelyn.

”Ne tiedot, mitkä häneltä saimme ja pääsimme tutustumaan enemmän materiaaliin, sen perusteella päätimme edetä asian käsittelyssä”, Nyholm sanoo.

Nordin kiistää esittäneensä terveysväitteitä. Nyholmin mukaan rajanvedot ovat vaikeita. Hänen mukaansa Tukes ei kiinnittänyt huomiota Nordinin palvelun yksittäisiin virkkeisiin vaan arvioi palvelua kokonaisuutena.

”Olemme arvioineet palvelun turvallisuutta kokonaisuutena, joka on muodostunut kurssimateriaalin lisäksi myös sosiaalisen median viestinnästä ja muusta viestinnästä. Olemme arvioineet palvelusta muodostuvaa kokonaiskuvaa ja -käsitystä”, Nyholm sanoo.

Maria Nordin kertoo tehneensä palveluunsa lähinnä täsmennyksiä ja tarkennuksia, joiden jälkeen Tukes katsoi palvelun täyttävän lain minimiehdot. Nyholmin mukaan täsmennykset ja tarkennukset ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten turvallisuutta voi parantaa.

”Täsmennykset voivat olla tosi ratkaisevia sen kannalta, mikä kokonaiskuva muodostuu. Ei välttämättä mittavia muutoksia, mutta hyviä täsmennyksiä, jotka luovat kokonaisuudessa ihan eri kuvan kuin alunperin. Vaikka on ehkä tarkoitettukin samaa”, Nyholm sanoo.

Hänen mukaansa ”harmaalla alueella” liikkuvia hyvinvointipalveluita on tarjolla paljon etenkin verkossa. Lainsäädäntöä palveluista ja hoidoista on vain vähän.

Tukes tarkastelee palveluita kuluttajaturvallisuuden näkökulmasta ja puuttuu vaaran aiheuttamiseen. Nyholmin mukaan viranomainen ei pysty ottamaan kantaa siihen, ovatko väitteet paikkaansa pitäviä, onko kurssi tehokas tai onko siitä rahoille vastinetta.

”Näihin palveluihin liittyy uusia näkökulmia, mitä ehkä lainsäädäntökään ei ehkä osaa ottaa huomioon. Toki tilanne on se, että uusien trendien kohdalla viranomainen ja lainsäädäntö tulevat aina vähän perässä. Se on aina ollut niin alaan ja tuotteisiin katsomatta”, Nyholm sanoo.

”Toki Tukesinkin toiveissa on julkisuudessa esiintynyt niin sanottu puoskarilaki, jolla pystyttäisiin suojelemaan ainakin erityisen herkkiä potilasryhmiä kuten vakavasti sairaita ja lapsia.”

Vaihtoehto- ja uskomushoitojen säätelemiseen liittyvästä niin sanotusta puoskarilaista on käyty keskustelua viime vuosina.

Edellisen hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) laittoi edellisen hallituskauden lopussa vaihtoehto- ja uskomushoitoja koskevan lainsäädäntöhankkeen uudelleen vireille. Hanke raukesi, kun hallitus kaatui.

”Nyt ollaan siinä tilanteessa, että uuteen hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus siitä, että tällä hallituskaudella sääntelytarpeet vaihtoehto- ja uskomushoitojen suhteen selvitetään”, kertoo johtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Siikavirran mukaan selvitystyö on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2021. Jos selvitystyö johtaa sääntelyehdotuksiin, mahdollisia toimenpiteitä voitaisiin tehdä hallituskauden loppupuolella.

Oikaisu 8.11.2019 kello 15.44: Toisin kuin uutisen otsikossa aiemmin virheellisesti väitettiin, Annina Nyholm on Tukesin ylitarkastaja, ei ylijohtaja. Oikaisu 11.11.2019 kello 12.20: Artikkelista poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan ravitsemus- ja terveysväiteasetus säätelisi myös verkkokursseja. Väiteasetus koskee vain elintarvikkeiden markkinointia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  2. 2

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  3. 3

   Espoo valvoi oikomishoidon potilaita mikrosirulla: paljastui ”masentava” totuus hammas­rautojen käytöstä

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen – ”Jos olisin lähtenyt käymään vessassa, en olisi ehkä antamassa tätä haastattelua”

  5. 5

   Rullakebab, tuo krapulamättöjen kuningas, kelpaa jo perheiden arkiruuaksi

  6. 6

   Samuel Nylundilta kysyttiin, onko hän pudonnut pirikattilaan: Poikkeuksellisen pirteän myyjän puhetulva saa asiakkaat säpsähtämään Vuosaaressa

  7. 7

   HS-analyysi: Kone saisi koko Thyssenkruppin puolella siitä summasta, mitä sen pelkistä hissitoiminnoista pyydetään

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, miksi stressi harmaannuttaa hiukset

  9. 9

   Vaalivoitto antoi Intian Modille lähes rajattoman vallan, ja maan pelätään nyt luisuvan kohti totalitarismia

   Tilaajille
  10. 10

   Rallisensaatio Kalle Rovanperä kerää katseet Monte Carlossa: ”Aika näyttää, miten Kalle pärjää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  7. 7

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  10. 10

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää