Kotimaa

HS selvitti: Poliisi puuttunut huumeidenkäyttöön useimmin Seinäjoella ja Vaasassa, harvimmin Joensuussa ja Espoossa

Huumeiden käyttörikokset ovat yleistyneet koko vuosikymmenen ajan.

Huumausaineen käyttörikokset ovat yleistyneet tuntuvasti tällä vuosikymmenellä. Helsingin Sanomat selvitti poliisin rikostilastojen perusteella, missä kaupungeissa poliisi on puuttunut asukaslukuun suhteutettuna eniten huumeidenkäyttöön.

Kahdestakymmenestä suurimmasta kaupungista suhteessa eniten käyttörikoksia on kirjattu tämän vuoden tammi–syyskuussa Seinäjoella, Vaasassa ja Turussa. Seuraavaksi eniten tapauksia on ollut tänä vuonna Helsingissä ja Kuopiossa.

Suurimmista kaupungeista vähiten käyttörikoksia on tullut ilmi Joensuussa, Espoossa, Lappeenrannassa, Mikkelissä ja Vantaalla.

Noin 60 pienessä kunnassa poliisi ei kirjannut yhtään huumausaineen käyttörikosta syyskuun loppuun mennessä. Tällaisia kuntia ovat muun muassa Pornainen, Kustavi, Kuhmoinen, Sysmä, Muonio ja Utsjoki.Voit katsoa myös pienempien kuntien tilanteet alla olevalla laskurilla:Huumausaineiden käyttörikokset ovat nyt ajankohtainen aihe, koska kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta etenee eduskunnan käsittelyyn.

Lue lisää: Pitäisikö kannabista saada käyttää ilman rangaistusta? HS kysyi kaikkien eduskuntapuolueiden kannan kansalaisaloitteeseen.

Sekä Poliisihallituksessa että Tilastokeskuksessa on yritetty kansalaisaloitteen vuoksi selvittää viime viikkoina sitä, kuinka suuri osa huumausaineen käyttörikoksista koskee kannabista.

Kumpikin taho joutui toteamaan, ettei määrää voi luotettavasti selvittää poliisin tilastojen perusteella.

Kukaan ei siten tiedä, kuinka paljon kannabiksen käytöstä määrätään nykyisin sakkoja ja huomautuksia. Tilastoista ja tietojärjestelmistä selviää vain eri huumausaineita koskevien käyttörikosten kokonaismäärät.

”Kannabiksen osuus on varmasti huomattava kaikista käyttörikoksista”, uskoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi.

Huumausaineen käyttörikokset ovat lisääntyneet koko 2010-luvun. Poliisi kirjasi vuonna 2010 noin 12 000 tapausta, vuonna 2015 noin 15 000 ja viime vuonna noin 19 000.

Poliisitarkastaja Saukoniemi uskoo, että käyttörikosten lisääntyminen johtuu yksinkertaisesti huumeidenkäytön yleistymisestä. Esimerkiksi tuoreet jätevesitutkimusten tulokset ovat kertoneet, että suurissa kaupungeissa on käytetty tänä vuonna ennätyksellisen paljon amfetamiinia ja kokaiinia.

Saukoniemen mukaan poliisin valvonta ei ole lisääntynyt viime vuosina, eivätkä valvonnan muutokset selitä ilmi tulleiden rikosten lisääntymistä.

”Poliiseja on nyt vähemmän kuin ennen. Olisi kiinnostavaa tietää, miten paljon käyttörikokset olisivat lisääntyneet, jos poliisin resurssit olisivat pysyneet samana kuin ennen tai jopa parantuneet”, Saukoniemi sanoo.

Poliisi havaitsee huumeidenkäyttötapauksia erityisen paljon liikennevalvonnan yhteydessä. Viime vuonna jäi kiinni hieman alle 8 000 rattijuoppoa, jotka olivat käyttäneet huumeita.

Käyttörikoksia tulee ilmi myös muun muassa erilaisten häiriökäyttäytymisten, kotihälytysten sekä huumeiden katukaupan valvonnan yhteydessä.

Huumausaineen käyttörikoksesta seuraa sakot tai huomautus, jos huumeidenkäyttäjä ei ole syyllistynyt samalla muihin rikoksiin.

Poliisi ratkaisee tapauskohtaisen harkinnan perusteella, onko huomautus riittävä seuraamus.

”Mietimme aikaisemmin käyttörikosta koskevaa ohjeistusta päivitettäessä, voisiko huomautukselle määrittää tarkat rajat huumausaineen määrän perusteella. Se ei onnistu, koska jos rajat määritettäisiin, niin se tarkoittaisi käytännössä käytön laillistamista tai depenalisointia, vaikka faktisesti huomautuskin voidaan katsoa rangaistukseksi”, Saukoniemi sanoo.

Käyttäjä voi selvitä huomautuksella erityisesti silloin, kun hänellä on ollut hallussaan vain esimerkiksi yksi käyttöannos huumetta ja käyttö on tapahtunut muualla kuin julkisella paikalla. Myös käyttäjän nuori ikä voi puoltaa huomautuksen antamista.

Lue lisää: Yksi kannabiskäry voi tuhota urasuunnitelmat vuosiksi – poliisin merkintä saattaa estää pääsyn näihin ammatteihin ja työpaikkoihin.

Poliisi tekee alle 18-vuotiaista käyttäjistä ilmoituksen lastensuojeluviranomaiselle.

Jos nuori on ensikertalainen, poliisi järjestää puhuttelutilaisuuden, johon kutsutaan myös hänen huoltajansa sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomainen. Tänä vuonna on pidetty yli 250 puhuttelutilaisuutta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Huumausaineen käyttörikos on lievin huumerikos


 Huumausaineen käyttörikos on Suomen lainsäädännön lievin huumerikos. Käyttörikoksesta on kyse, jos henkilö käyttää tai pitää hallussaan omaa käyttöään varten pientä määrää huumetta.

 Esimerkiksi hasiksen osalta rajana on kymmenen grammaa, marihuanan osalta 15 grammaa, amfetamiinin osalta kolme grammaa ja kokaiinin osalta 1,5 grammaa. Rajan alittava määrä katsotaan käyttörikokseksi, jos hallussapitäjä ei levitä huumetta muille tai salakuljeta sitä valtiorajan yli.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Maahanmuuttajien kielikoulutusta arvostellaan tehottomuudesta – Uudellamaalla valvonta kiristyi ja useilta yhtiöiltä vaadittiin rahoja takaisin

  9. 9

   Justin Bieber kastettiin koripallo­tähden kylpy­ammeessa, Kanye West perusti oman kirkon: Uskonnosta tuli viihdettä, jolla mega­kirkot tahkoavat satoja miljoonia

   Tilaajille
  10. 10

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää