Kotimaa

Suomen aseet ovat iäkkäissä käsissä – Poliisi toivoo, että aseen­omistajat miettivät, mitä aseille tehdään, kun pää ei enää pelaa

Aseluovutusten ruuhka on vasta alkamassa, kun suuret ikäluokat siivoavat varastojaan. Aseiden määrä vähenee todennäköisesti lähivuosina jyrkästi Suomessa.

Tarpeettomiksi käyneitä aseita tuodaan nyt runsaasti poliisilaitoksille ympäri maan. Aseitaan valtiolle luovuttavat ovat useimmiten vanhempia miehiä, joiden metsästysharrastus on iän myötä hiipunut.

”Suuret ikäluokat siivoavat varastojaan”, sanoo ylikonstaapeli Ilari Vilén Helsingin poliisista.

Pasilan poliisitalossa Helsingissä aseenluovuttajista on tänä syksynä kertynyt jo pienoinen ruuhka. Viimeisten viikkojen aikana Vilén on vastaanottanut kymmeniä aseita. Hän arvioi määrän olevan 30 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Ruuhka on pientä siihen nähden, mitä on tulossa. Vilénin arvion mukaan luovutettavien aseiden määrä tulee seuraavan vuosikymmenen aikana roimasti vielä kasvamaan.

Poliisin tilaston mukaan valtiolle luovutettujen aseiden määrä on kasvanut viimeiset kolme vuotta. Vuonna 2015 tarpeettomia aseita luovutettiin noin 11 000, ja viime vuonna jo yli 17 000.

Tänä vuonna aseita on luovutettu lokakuun loppuun mennessä noin 14 300.

HS kertoi perjantaina, että Suomessa on tällä haavaa hieman alle 1,5 miljoonaa luvanvaraista asetta. Aseiden hallussapito- ja rinnakkaislupia on voimassa hieman yli 1,6 miljoonaa kappaletta. Näistä luvista lähes 75 prosenttia on yli 51-vuotiailla.

Lue lisää: HS selvitti, missä Suomen kunnissa on eniten aseita: Kolmessa kunnassa aseita on enemmän kuin ihmisiä


Aselupien määrä on koko maassa romahtanut parhaista vuosistaan. Suomalaisilla on innokkaan metsästysharrastamisen ansiosta perinteisesti ollut paljon aseita, mutta nyt aseiden määrän ennakoidaan laskevan jyrkästi.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Tarja Ranta kehottaakin ikääntyviä aseenomistajia miettimään ajoissa, mitä aseille tapahtuu, kun itse ei niitä enää käytä.

”Toivoisimme, että ihmiset miettisivät hyvissä ajoin, kun kroppa ja erityisesti mieli pelaa, mitä aseille tehdään, kun itse ei enää kykene käymään metsällä tai kuolee.”

Ranta muistuttaa, että muussa tapauksessa aseet jäävät kuolinpesän setvittäväksi.

Kuolinpesille asetettu aikaraja aseiden suhteen on tiukka. Aseiden kohtalo on ratkaistava kuuden kuukauden sisällä henkilön kuoleman jälkeen.

”On selkeämpää, jos luvanhaltija on eläessään myynyt tai luovuttanut aseet pois ja luopunut luvistaan”, Ranta sanoo.

Aseiden luovutuksen voi myös selkeästi sopia etukäteen ja kirjata testamenttiin.

Ranta on huomannut, että yleensä näin ei ole tehty, vaan asiat jäävät perikunnan ratkottavaksi.

Vaihtoehtoja on kolme: Joku ottaa aseet itselleen, ne myydään tai luovutetaan valtiolle.

”Joku vaikkapa perillisistä voi ottaa aseet nimiinsä ja hankkia niihin luvat. Toisaalta aseet voidaan myydä eteenpäin uudelle omistajalle. Kolmas vaihtoehto on luovuttaa aseet valtiolle korvauksetta”, Ranta kuvaa.

Aseilla, jotka ovat 1960-luvulla hankittuja, ei ole juurikaan arvoa tänä päivänä eli niitä ei saa kaupaksi.

Aseet tarvitsevat öljyämistä ja muuta huoltoa, muistuttaa Ranta. Jos aseista huolehtiminen on harrastuksen hiipuessa jäänyt, ne voivat olla paitsi vanhoja myös rikki.

Ilari Vilen on huomannut aseomistusten tulevan perillisille myös yllätyksenä.

”Monellekin on ollut yllätys, että isäukolla olikin pyssy, josta ei ollut ikinä kuullutkaan mitään.”

Tänä syksynä aseitaan luovuttaneet ovat Vilénin mukaan olleet seitsemänkymppisiä ja heidän aseensa huonokuntoisia, arvottomia metsästysaseita – haulikoita ja kiväärejä.

”Yksipiippuisella haulikolla on nykymaailmassa vähäiset markkinat”, Vilén kuvaa.

Joskus luovutettavien aseiden seasta on saattanut tulla vastaan historiallisesti arvokas ase, mutta Vilénin mukaan nykyään enää hyvin harvoin.

”Meille luovutetaan vuodessa 300–500 asetta, joista 5–10 asetta ovat oikeasti arvokkaita.”

Tamperelaisessa asianajotoimisto Roihu Oy:ssä perunkirjotuksia ja pesänselvityksiä hoitava asianajaja Elisa Ilmoniemi sanoo, että kuolinpesistä aseet luovutetaan poliisille ”lähes aina”.

”Aseet ovat yleensä vanhoja ja sellaisia, että ne menevät hävitykseen.”

Vaikka aseluovuttajien ryysis Helsingissäkin kertoo metsästäjien vähenemisestä, Vilénin mukaan uusia, nuoremman polven harrastajia on viime aikoina ilmaantunut lajin pariin.

”Monilla ei ole minkäänlaisia juuria enää maaseudulle, mutta metsästys on ruvennut kiinnostamaan. Myös naisissa alkaa olla paljon metsästäjiä.”

Vilén arvelee, että ympäristöarvojen tärkeys ja metsästyksen monelle edustamat eettiset arvot saattavat tuoda uusia sukupolvia jatkossakin harrastuksen pariin.

Luovutettujen aseiden röykkiöt etenevät poliisilaitoksilta ympäri maan Riihimäen asehallintoyksikköön, josta ne päätyvät lopulta murskattaviksi.

Aseen voi myös deaktivoida eli tehdä toimintakyvyttömäksi. Sille tulee keskimäärin hintaa 200–300 euroa, eikä siihen juuri ryhdytä.

Deaktivoitu ase tulkitaan myös ampuma-aseeksi siten, että sitä koskevat samat säilytyssäännökset kuin toimivia aseita.

Kuolinpesien aseista on tallessa Vilénin arvion mukaan 70–80 prosenttia.

”Osa aseista jää pysyvästi kateisiin eli niitä ei pystytä jäljittämään, mihin ne ovat päätyneet. Joko ne on hävitetty aikoinaan tai osa on päätynyt jopa rikollisille.”

Tallessa olevista aseista yli puolet luvitetaan Vilénin mukaan eteenpäin joko perillisille tai muille uusille omistajille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  2. 2

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  7. 7

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  8. 8

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  9. 9

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  10. 10

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  7. 7

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  9. 9

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  10. 10

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää