Kotimaa

Koulun joulujuhlaa ei pidä järjestää kirkossa, linjasi apulais­oikeusasiamies ja hermostutti poliitikot – Opetusministeri Andersson rauhoittelee: Joulukirkko ei ole katoamassa

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat jatkossakin mennä joulukirkkoon. ”Tuntuu, että tässä on aika paljon väärinkäsityksiä nyt liikkeellä”, Andersson sanoo.

Peruskoulun joulu- tai muuta lukukauden päättäjäisjuhlaa ei pitäisi järjestää kirkossa, katsoo eduskunnan apulais­oikeusasiamies tällä viikolla tekemässään ratkaisussa.

Apulais­oikeusasiamies Pasi Pölösen mukaan koulujen päättäjäisjuhlat ovat osa opetusta ja niiden tulisi soveltua kaikille. Kirkko on hänen mukaansa jo itsessään paikka, josta välittyy uskonnollisia merkityksiä.

Myöskään juhlien sisältö ei saa olla sellaista, että se voidaan katsoa uskonnon harjoittamiseksi. Asiaa ei muuta se, vaikka koulu järjestäisi osalle oppilaista vaihtoehtoisen tilaisuuden.

”Kyse on kaikille oppilaille yhteisestä opetukseen kuuluvasta juhlasta, joka on järjestettävä siten, että kaikki oppilaat voivat siihen osallistua vakaumuksestaan riippumatta”, ratkaisussa kerrotaan.

Päätös oli vastaus Uskonnottomat Suomessa ry:n tekemään kanteluun, jossa käsiteltiin kolmen kouvolalaisen koulun käytäntöjä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Koulu, josta päättäjäisiin liittyvä kantelu oli tehty, oli järjestänyt joulujuhlansa kirkossa, koska koululla ei rehtorin mukaan ollut omaa tarpeeksi isoa tilaa.

Päätöksessä ei sanota suoraan, että tämä olisi ollut laitonta. Apulais­oikeusasiamies Pölösen mukaan kirkko on kuitenkin ”lähtökohtaisesti ongelmallinen” paikka päättäjäisjuhlalle, sillä se on tarkoitettu jumalanpalvelusten järjestämiseen ja siitä välittyy näin uskonnollisia merkityksiä.

Juhlassa oli ollut myös muita uskonnollisia elementtejä: siellä laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin papin puhetta. Näin ollen juhlaa saattoi Pölösen mukaan pitää uskonnon harjoittamisena.

”Katson [koulun] menetelleen lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena. Menettely on voinut loukata oppilaiden ja heidän huoltajiensa uskonnon ja omantunnon vapautta sekä oppilaiden oikeutta osallistua yhdenvertaisesti koulun joulujuhlaan”, hän kirjoittaa.

Julkisuudessa päätöksestä on viikonloppuna käyty vilkasta keskustelua, ja ainakin osa keskusteluun osallistuneista poliitikoista vaikutti tulkinneen ratkaisua väärin.

Esimerkiksi keskustan puheenjohtaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni kirjoitti tuoreeltaan Twitterissä toivovansa, että ”koululaiset saavat käydä joulukirkossa jatkossakin”.

Myös kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydman ja Heikki Vestman ehättivät tiedotteessa esittää huolensa apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta otsikolla ”Koulun joulukirkkoa ei tule kieltää!”

Joulukirkkoa ei kuitenkaan ole kielletty, vaan kyse on koko koulun yhteisestä, lukukauden päättävän joulujuhlan järjestämisestä niin, että uskonnollista ohjelmaa ei ole liikaa. Eduskunnan perustuslaki­valiokunta on vuonna 2014 todennut, että koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä ”sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita”, kuten yksittäisten virsien laulamista.

Rydman tarkentaa HS:lle olevansa eri mieltä apulais­oikeusasiamiehen tulkinnasta, jonka mukaan kirkko ei olisi sopiva paikka joulujuhlalle.

”Kirkko juhlan järjestämisen tilana voitaneen katsoa tällaiseksi [perustuslaki­valiokunnan tarkoittamaksi] traditionaaliseksi tilaksi. Pidän linjanvetoa aika omituisena”, hän katsoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tivasi Twitterissä kommenttia aiheeseen opetusministeri Li Anderssonilta (vas).

”Toivon, että opetusministeri lausuisi selkeän kantansa, että jatkossakin Suomen kouluissa saa laulaa Enkeli taivaan, käydä joulukirkossa ja ylläpitää Suomen kansalle rakkaita perinteitä kuten ennenkin. Eihän linja ole muuttunut, Li Andersson?” Orpo kysyi.

Andersson totesi Twitterissä, että uskonnonvapaus takaa jokaiselle vapauden uskoa tai olla uskomatta. Andersson korosti, ettei perinteinen joulukirkko ole katoamassa mihinkään.

”Kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat myös jatkossa mennä joulukirkkoon. Kaikille oppilaille tarkoitetut yhteiset joulujuhlat järjestetään kuitenkin yhteisessä paikassa, kuten koulussa”, Andersson kirjoitti.

”Yksittäisten virsien laulaminen on tästä erillinen kysymys. Ne kuuluvat monien yhteisten juhlien perinteisiin.”

Andersson totesi myös, että aiheesta tuntuu olevan liikkeellä paljon väärinkäsityksiä.

Ylellä myös keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoi apulaisoikeusasiamiehen päätöksen olevan perustuslaki­valiokunnan kannan vastainen.

Valiokunta ei pitänyt vuoden 2014 kannanotossaan ongelmallisina ”vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista”.

Apulais­oikeusasiamiehen päätöksessä tämä kannanotto oli kuitenkin huomioitu ja siihen viitataan. Apulaisoikeusasiamiehen tuoreessa linjauksessa todetaan, että kantelussa ei ollut kyse yksittäisestä jumalanpalveluksesta, vaan koulun yhteisen päättäjäisjuhlan korvaamisesta kirkossa järjestetyllä juhlalla.

Päätöksessä ei siis sanota, etteikö kouluissa voisi järjestää esimerkiksi joulukirkko­käyntejä.

Vihreiden poliitikko Jyrki Kasvi huomautti, että tapauksesta käyty keskustelu osoittaa hyvin, miten suuri merkitys tilalla lopulta on.

”Mikä mekkala siitä nousisi, jos esim. koulun joulujuhla pidettäisiin jonkin toisen uskonnon pyhitetyssä tilassa”, Kasvi kirjoitti twiitissään.

Uskonnolliset perinteet koulujen tilaisuuksissa ovat herättäneet keskustelua aiemminkin. Ainakin Helsingissä osa kouluista on ”karsinut” esimerkiksi virsien laulamista, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

”Meillä on hyvin monikulttuuriset koulut ja myös paljon kirkkoon kuulumattomia oppilaita. Olemme pyrkineet järjestämään juhlat niin, että ne eivät loukkaa ketään”, Pohjolainen sanoo.

Pohjolaisen mukaan myös Helsingin kaupunki aikoo tutustua apulais­oikeusasiamiehen ratkaisuun, mutta hänen tietojensa mukaan Helsingin koulujen joulujuhlia ei ole järjestetty kirkoissa.

”Tietääkseni joissain kouluissa saattaa olla joulukirkko erillisenä tapahtumana, mutta se on niille jotka kuuluvat kirkkoon.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin Opetushallitus ohjeistaa kouluja


 Peruskouluissa voidaan järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia, kuten jumalanpalveluksia tai ruokarukouksia, mutta ketään ei voi velvoittaa osallistumaan niihin.

 Uskonnollisista tilaisuuksista pois jääville on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä ”vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa”.

 Myös kaikille tarkoitettuihin, opetukseen kuuluviin juhliin voi sisältyä ”joitakin uskontoon viittaavia elementtejä”, jotka ovat perinteisiä ja kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin. Esimerkkinä kerrotaan yksittäisen virren laulaminen.

 Jos oppilaan huoltaja ei halua tämän osallistuvan kaikkeen juhlan ohjelmaan, voidaan tarvittaessa sopia ”oppilasta koskevista yksilöllisistä järjestelyistä ja mahdollisesta vaihtoehtoisesta toiminnasta”.

Lähde: Opetushallitus

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: Jasse Tuominen vei Suomen johtoon – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  7. 7

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  8. 8

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   60-vuotias mies sai potkut, koska ei suostunut siirtymään töihin Suomesta Ruotsiin – Oikeus tuomitsi potkut laittomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää