Kotimaa

Koulun joulujuhlaa ei pidä järjestää kirkossa, linjasi apulais­oikeusasiamies ja hermostutti poliitikot – Opetusministeri Andersson rauhoittelee: Joulukirkko ei ole katoamassa

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat jatkossakin mennä joulukirkkoon. ”Tuntuu, että tässä on aika paljon väärinkäsityksiä nyt liikkeellä”, Andersson sanoo.

Peruskoulun joulu- tai muuta lukukauden päättäjäisjuhlaa ei pitäisi järjestää kirkossa, katsoo eduskunnan apulais­oikeusasiamies tällä viikolla tekemässään ratkaisussa.

Apulais­oikeusasiamies Pasi Pölösen mukaan koulujen päättäjäisjuhlat ovat osa opetusta ja niiden tulisi soveltua kaikille. Kirkko on hänen mukaansa jo itsessään paikka, josta välittyy uskonnollisia merkityksiä.

Myöskään juhlien sisältö ei saa olla sellaista, että se voidaan katsoa uskonnon harjoittamiseksi. Asiaa ei muuta se, vaikka koulu järjestäisi osalle oppilaista vaihtoehtoisen tilaisuuden.

”Kyse on kaikille oppilaille yhteisestä opetukseen kuuluvasta juhlasta, joka on järjestettävä siten, että kaikki oppilaat voivat siihen osallistua vakaumuksestaan riippumatta”, ratkaisussa kerrotaan.

Päätös oli vastaus Uskonnottomat Suomessa ry:n tekemään kanteluun, jossa käsiteltiin kolmen kouvolalaisen koulun käytäntöjä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Koulu, josta päättäjäisiin liittyvä kantelu oli tehty, oli järjestänyt joulujuhlansa kirkossa, koska koululla ei rehtorin mukaan ollut omaa tarpeeksi isoa tilaa.

Päätöksessä ei sanota suoraan, että tämä olisi ollut laitonta. Apulais­oikeusasiamies Pölösen mukaan kirkko on kuitenkin ”lähtökohtaisesti ongelmallinen” paikka päättäjäisjuhlalle, sillä se on tarkoitettu jumalanpalvelusten järjestämiseen ja siitä välittyy näin uskonnollisia merkityksiä.

Juhlassa oli ollut myös muita uskonnollisia elementtejä: siellä laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin papin puhetta. Näin ollen juhlaa saattoi Pölösen mukaan pitää uskonnon harjoittamisena.

”Katson [koulun] menetelleen lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena. Menettely on voinut loukata oppilaiden ja heidän huoltajiensa uskonnon ja omantunnon vapautta sekä oppilaiden oikeutta osallistua yhdenvertaisesti koulun joulujuhlaan”, hän kirjoittaa.

Julkisuudessa päätöksestä on viikonloppuna käyty vilkasta keskustelua, ja ainakin osa keskusteluun osallistuneista poliitikoista vaikutti tulkinneen ratkaisua väärin.

Esimerkiksi keskustan puheenjohtaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni kirjoitti tuoreeltaan Twitterissä toivovansa, että ”koululaiset saavat käydä joulukirkossa jatkossakin”.

Myös kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydman ja Heikki Vestman ehättivät tiedotteessa esittää huolensa apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta otsikolla ”Koulun joulukirkkoa ei tule kieltää!”

Joulukirkkoa ei kuitenkaan ole kielletty, vaan kyse on koko koulun yhteisestä, lukukauden päättävän joulujuhlan järjestämisestä niin, että uskonnollista ohjelmaa ei ole liikaa. Eduskunnan perustuslaki­valiokunta on vuonna 2014 todennut, että koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä ”sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita”, kuten yksittäisten virsien laulamista.

Rydman tarkentaa HS:lle olevansa eri mieltä apulais­oikeusasiamiehen tulkinnasta, jonka mukaan kirkko ei olisi sopiva paikka joulujuhlalle.

”Kirkko juhlan järjestämisen tilana voitaneen katsoa tällaiseksi [perustuslaki­valiokunnan tarkoittamaksi] traditionaaliseksi tilaksi. Pidän linjanvetoa aika omituisena”, hän katsoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tivasi Twitterissä kommenttia aiheeseen opetusministeri Li Anderssonilta (vas).

”Toivon, että opetusministeri lausuisi selkeän kantansa, että jatkossakin Suomen kouluissa saa laulaa Enkeli taivaan, käydä joulukirkossa ja ylläpitää Suomen kansalle rakkaita perinteitä kuten ennenkin. Eihän linja ole muuttunut, Li Andersson?” Orpo kysyi.

Andersson totesi Twitterissä, että uskonnonvapaus takaa jokaiselle vapauden uskoa tai olla uskomatta. Andersson korosti, ettei perinteinen joulukirkko ole katoamassa mihinkään.

”Kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat myös jatkossa mennä joulukirkkoon. Kaikille oppilaille tarkoitetut yhteiset joulujuhlat järjestetään kuitenkin yhteisessä paikassa, kuten koulussa”, Andersson kirjoitti.

”Yksittäisten virsien laulaminen on tästä erillinen kysymys. Ne kuuluvat monien yhteisten juhlien perinteisiin.”

Andersson totesi myös, että aiheesta tuntuu olevan liikkeellä paljon väärinkäsityksiä.

Ylellä myös keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoi apulaisoikeusasiamiehen päätöksen olevan perustuslaki­valiokunnan kannan vastainen.

Valiokunta ei pitänyt vuoden 2014 kannanotossaan ongelmallisina ”vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista”.

Apulais­oikeusasiamiehen päätöksessä tämä kannanotto oli kuitenkin huomioitu ja siihen viitataan. Apulaisoikeusasiamiehen tuoreessa linjauksessa todetaan, että kantelussa ei ollut kyse yksittäisestä jumalanpalveluksesta, vaan koulun yhteisen päättäjäisjuhlan korvaamisesta kirkossa järjestetyllä juhlalla.

Päätöksessä ei siis sanota, etteikö kouluissa voisi järjestää esimerkiksi joulukirkko­käyntejä.

Vihreiden poliitikko Jyrki Kasvi huomautti, että tapauksesta käyty keskustelu osoittaa hyvin, miten suuri merkitys tilalla lopulta on.

”Mikä mekkala siitä nousisi, jos esim. koulun joulujuhla pidettäisiin jonkin toisen uskonnon pyhitetyssä tilassa”, Kasvi kirjoitti twiitissään.

Uskonnolliset perinteet koulujen tilaisuuksissa ovat herättäneet keskustelua aiemminkin. Ainakin Helsingissä osa kouluista on ”karsinut” esimerkiksi virsien laulamista, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

”Meillä on hyvin monikulttuuriset koulut ja myös paljon kirkkoon kuulumattomia oppilaita. Olemme pyrkineet järjestämään juhlat niin, että ne eivät loukkaa ketään”, Pohjolainen sanoo.

Pohjolaisen mukaan myös Helsingin kaupunki aikoo tutustua apulais­oikeusasiamiehen ratkaisuun, mutta hänen tietojensa mukaan Helsingin koulujen joulujuhlia ei ole järjestetty kirkoissa.

”Tietääkseni joissain kouluissa saattaa olla joulukirkko erillisenä tapahtumana, mutta se on niille jotka kuuluvat kirkkoon.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin Opetushallitus ohjeistaa kouluja


 Peruskouluissa voidaan järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia, kuten jumalanpalveluksia tai ruokarukouksia, mutta ketään ei voi velvoittaa osallistumaan niihin.

 Uskonnollisista tilaisuuksista pois jääville on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä ”vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa”.

 Myös kaikille tarkoitettuihin, opetukseen kuuluviin juhliin voi sisältyä ”joitakin uskontoon viittaavia elementtejä”, jotka ovat perinteisiä ja kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin. Esimerkkinä kerrotaan yksittäisen virren laulaminen.

 Jos oppilaan huoltaja ei halua tämän osallistuvan kaikkeen juhlan ohjelmaan, voidaan tarvittaessa sopia ”oppilasta koskevista yksilöllisistä järjestelyistä ja mahdollisesta vaihtoehtoisesta toiminnasta”.

Lähde: Opetushallitus

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Poika uhmaa poliisia, äiti haukkuu mielen­osoittajia torakoiksi: Hongkongin kriisi repii ahtaasti asuvia perheitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  7. 7

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää