Kotimaa

Liki tuhat suomalaista osallistui keväällä Eurooppa puhuu -projektiin – nyt tapahtuma palkittiin

Kuusitoista eurooppalaismediaa järjesti lukijoilleen mahdollisuuden keskustella toisenlaisia arvoja edustavien ihmisten kanssa. Iso osa ihmisistä ei halua sulkeutua mihinkään samanmielisten kaikukammioon, sanoo HS:n toimittaja Jarno Hartikainen.

Saksalaisen die Zeit Online -lehden järjestämä Eurooppa puhuu -projekti voitti lauantaina Jean Monnet 2019 -palkinnon, joka jaetaan Euroopan yhdentymistä edistäville hankkeille.

Palkinnon myöntää voittoa tavoittelematon EuropeanConstitution.eu-järjestö, ja sen suojelijoina toimivat Euroopan komissio ja parlamentti.

Eurooppa puhuu -hankkeeseen osallistui yhteensä kuusitoista eurooppalaista mediaa, muun muassa Helsingin Sanomat, The Financial Times, La Repubblica, Politiken, Morgenbladet ja Gazeta Wyborcza.

Mediat pyysivät lukijoitaan ilmoittautumaan, jos nämä halusivat tavata vastakkaisia arvoja edustavan ihmisen toisesta Euroopan maasta. Tapaamispäivä oli EU-vaalien alla 11. toukokuuta 2019.

Lopulta noin 16 000 eurooppalaista 33 maasta tapasi toisensa Brysselissä die Zeitin järjestämässä tapahtumassa tai keskusteli keskenään puhelimen tai videon välityksellä.

Suomesta projektiin ilmoittautui liki tuhat ihmistä. Helsingin Sanomat raportoi päivän tapahtumista sekä Brysselissä että Helsingissä.

Keskustelun päämäärä oli puhkoa samanmielisten kuplia ja saada ihmiset ymmärtämään toistensa mielipiteitä isoissa Eurooppaa jakavissa kiistakysymyksissä, kuten maahanmuutossa tai ilmastomuutoksen torjunnassa.

Helsingin Sanomat osallistui Eurooppa puhuu -projektiin, koska eurooppalaiset ovat kovin erimielisiä maanosan suunnasta ja arvoista. Euroopan unioni koetaan etäiseksi, mutta Eurooppa puhuu -projekti antoi erilaisille mielipiteille kasvot.


Eurooppa puhuu -tapahtuman suosio oli iso yllätys, sanoo HS:n toimittaja Jarno Hartikainen, joka raportoi Eurooppa puhuu -tapahtumasta Brysselistä.

”Pelkona oli, että ihmiset eivät innostu tapahtumasta. Sitten kun ilmoittautumisia alkoi tulla, kävi nopeasti selväksi, että ihmisillä oli kauhean iso halu ja tarve puhua toisille eurooppalaisille”, Hartikainen sanoo.

Paikan päällä Brysselissä tunnelma oli hieno, Hartikainen kuvailee. Kulttuurikeskus Bozar oli täynnä puheen sorinaa, kun eri maista saapuneet ihmiset keskustelivat isoista aiheista.

”Se on ehkä se keskeinen oppi: ihmiset ovat kauhean kiinnostuneita ymmärtämään, kuinka erilaisista lähtökohdista tai olosuhteista tulevat ihmiset ajattelevat. Iso osa ihmisistä ei halua sulkeutua mihinkään samanmielisten kaikukammioon.”

Myös palkinnon myöntänyt Louis Drounau, EuropeanConstitution.eu-järjestön puheenjohtaja, kiitteli sitä, että hankkeeseen osallistuneet mediat halusivat laajentaa raportointiaan kansallisista kansainvälisiin kysymyksiin, mikä lähentää eurooppalaisia.

“30 vuotta rautaesiripun repeämisen jälkeen tämä on edelleen erittäin tärkeää”, hän sanoi tiedotteen mukaan.

Eurooppa puhuu oli Helsingin Sanomissa jatkoa Suomi puhuu -hankkeelle, joka järjestettiin maaliskuussa. Siinä keskenään erimieliset suomalaiset pääsivät tapaamaan toisiaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  10. 10

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää