Kotimaa

HS selvitti tilastoista, millainen on keskivertoisä – Tutkijan mukaan suurin muutos liittyy lapsille annettuun aikaan

HS selvitti, millainen kuva tilastoista suomalaisisistä muodostuu. Tutkijan mukaan suurin muutos isyydessä liittyy lapsille annettuun aikaan. Isänä oleminen suojaa usein miehen hyvinvointia jopa lopun elämää.

Vähän yli 30-vuotiaana saadut kaksi lasta, puoliso ja päivässä 81 minuuttia pienten lasten hoitoa.

Tilastoista piirtyy karrikoitu kuva suomalaisesta keskivertoisästä, jonka varjoon jää piiloon erilaisia elämäntilanteita ja -tarinoita.

”Isäksi halutaan ja tullaan aiempaa myöhemmin, mutta lapsi näyttää kuuluvan useimmiten suomalaismiehen perheeseen. Myös miesten toivoma lapsiluku menee aika lailla yhteen naisten kanssa”, sanoo yliopistonlehtori, isyystutkija Johanna Terävä Jyväskylän yliopistosta.

Lapsettomiksi jäävien miesten määrän on arvioitu kasvavan, mutta tällä hetkellä eläkeikäisistä 65–83-vuotiaista miehistä 83 prosenttia on isiä. Noin puolella 34-vuotiaista miehistä on vähintään yksi lapsi.


Suurin isyydessä viime vuosikymmeninä tapahtunut muutos on se, että isät haluavat viettää lastensa kanssa yhä enemmän aikaa. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan isien alle kouluikäisten lasten hoitoon käyttämä aika on lähes kaksinkertaistunut 1980-luvulta tälle vuosikymmenelle tultaessa.

Terävän mukaan lapsi on nykyään isälle ylpeyttä aiheuttava asia, joka kuuluu identiteettiin, pönkittää mieheyttä ja tuo merkityksellisyyden tunteita.

”Antaisin kymmenen pistettä nykyisille siitä, että he ovat ymmärtäneet, että isyys tuottaa hyvinvointia. Isät haluavat olla lastensa kanssa, sillä he ovat huomanneet, että se tekee hyvää itselle, lapselle ja parisuhteelle”, Terävä sanoo.

”Isänä oleminen suojaa usein miehen hyvinvointia pitkällä tähtäimellä jopa lopun elämää, elleivät välit lapsiin katkea.”


Millaisia suomalaiset isät sitten ovat? Terävän mukaan he ovat aiempaa empaattisempia ja uhrautuvaisempia. Erityisesti isyyteen liittyvä ”tunnepuhe” on lisääntynyt.

”Tunteista puhuminen on aiempaa sallitumpaa ja sitä jopa vähän odotetaan. Isät käyttävät enemmän rakkaus- ja ihana-sanoja ja kehuvat lapsiaan. Tästä on paljon tutkimusta, että kehuminen on lapsille hyväksi.”

Isät myös esimerkiksi lukevat lapsilleen enemmän. Sen on todettu vaikuttavan lapsen sanavarastoon ja jopa älykkyyteen.

Tutkimusten mukaan isät ovat onnellisempia kuin lapsettomat miehet, Terävä sanoo. Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan näyttää siltä, että isät ovat onnellisempia kuin äidit.

Isät näyttävät keskittyvän paremmin lasten kanssa leikkimiseen siinä, kun äidit lasten kanssa ollessaan esimerkiksi siivoavat samalla keittiötä. Tämä voi toki johtua siitä, että kotityöt jäävät kaikkialla Euroopassa useammin naisten kuin miesten harteille.

”Isät kaapivat näin tavallaan kermat päältä. He osaavat nauttia lapsen kanssa olemisesta ja kokevat, että vuorovaikutus lapsen kanssa on palkitsevaa. He myös osaavat – tai voivat – priorisoida ajankäyttöä.”

Onnellisuuteen voi Terävän mukaan vaikuttaa myös se, että isillä on äitejä enemmän vapaa-aikaa. He harrastavat siinä, kun kaikki äidit eivät voi, osaa tai halua ottaa itselleen aikaa harrastuksiin.


Koko kuva suomalaisesta isyydestä ei ole silti vaaleanpunainen. Terävän mukaan hoivaavan, sitoutuneen ja läsnä olevan isän trendi koskettaa niitä, jotka pysyvät ajan hermolla. He ovat usein nuoria, hyvin koulutettuja ja hyvin toimeentulevia isiä.

On myös isiä, jotka eivät kykene tai halua ottaa vastuuta, Terävä sanoo. Hyvin vaikeista lähtökohdista tulevat miehet eivät ole välttämättä nähneet tasa-arvoista vanhemmuuden mallia ja ovat hukassa isyyden ihanteiden edessä.

”He tunnistavat hyvän isän kriteerit, mutta jos he eivät pysty täyttämään niitä, he saattavat kadota lapsen elämästä kokonaan. Siihen liittyy paljon syyllisyyttä, pelkoa ja häpeää.”

Isät ovat Terävän mukaan vanhemmuudessa äiteihin nähden alakynnessä. Kotona jyräävät usein perinteiset sukupuoliroolit, ja isät kokevat olevansa edelleen päävastuussa perheen toimeentulosta.

”Osa isistä tekee paljon ylitöitä ja ajattelee, että sillä saa katettua perheen kulutusta. Harrastukset maksavat, ja he haluavat turvata lapsille mahdollisimman virikkeellisen lapsuuden.”


Hallitus suunnittelee parhaillaan perhevapaauudistusta, jossa vanhempainvapaita on tarkoitus tasata vanhempien kesken niin kutsuttuun 5+5+5-malliin. Toistaiseksi perheet, joissa isä jää hoitamaan lasta kotiin vanhempainvapaalle, ovat yleensä olleet hyvin toimeentulevia, korkeasti koulutettuja ja tasa-arvoisesti ajattelevia.

”Muutkin olisivat voineet tehdä erilaisia lapsenhoitoon ja toimeentuloon liittyviä ratkaisuja, mutta isoihin muutoksiin ei ole oltu valmiita.”

Isät voivat Terävän mukaan jäädä alakynteen avo- ja avioerotilanteissa, jos lapsen- ja kodinhoidon vastuut ovat olleet äidillä eikä isä hallitse niihin liittyviä käytännön asioita. Miehillä on vähemmän sosiaalisia suhteita, eivätkä he välttämättä hae ongelmatilanteessa apua.

Vaikeissa tilanteissa isät saattavat Terävän mukaan luovuttaa huoltajuuskiistoja.

”He eivät jaksa viedä niitä eteenpäin, koska ajattelevat häviävänsä ja koska lapsi voi huonosti vanhempien taistelujen keskellä. Isät, jotka ovat erossa lapsistaan, voivat huonosti. Tästä on kuitenkin hirveän vähän tutkimustietoa.”

Toisaalta isyys voi Terävän mukaan myös vahvistua eron jälkeen.

”On havaittu, että vanhempien ero voi sysätä isän entistä syvemmälle isyyteen, ja se palkitsee sekä isää että lasta.”

 


Vaikka isistä tiedetään paljon, paljon on myös asioita, joita ei ole juurikaan tutkittu. Terävän mukaan tiedämme liian vähän esimerkiksi isien kasvatuskäytännöistä, yksinhuoltajaisistä ja miesten lapsettomuuskokemuksista.

Se tiedetään, miten suuri merkitys isällä on lapsen hyvinvoinnille. Isän kanssa eläneet lapset ovat tutkimusten mukaan aikuisena muita paremmin kouluttautuneita ja taloudellisesti vakavaraisempia. Heillä on vahvemmat sosiaaliset suhteet, parempi itsetunto ja vähemmän mielenterveysongelmia.

”Tyttäret, joilla on ollut hyvä isäsuhde, osaavat valita puolisonsa eri kriteereillä kuin ne, joiden isäsuhde on ollut hankala. Hyvän isäsuhteen saaneet kokevat myös omassa vanhemmuudessaan vähemmän vaikeuksia.”

Terävän mukaan äidit voisivat ottaa isiltä oppia joissakin asioissa. Näitä ovat esimerkiksi priorisointikyky, terve itsekkyys vanhemmuudessa ja lapsen haastaminen rakkaudella niin, että se kehittää ongelmaratkaisukykyä.

Kun Terävä tutki lasten isyyskäsityksiä, tärkeimmät lasten nimeämät isän ominaisuudet liittyivät hyväksymiseen ja läsnäoloon.

”Eräs lapsi sanoi, että tärkeintä on, että isä osaa rakastaa minua”, Terävä kertoo.

”Lapselle paras isä on se, joka tulee ulos ja antaa keinussa kovimmat vauhdit. Lapsille ei jää mieleen se, onko tiskipöytä ollut siisti.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin suosituin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin amerikkalaiskouluissa – Yhden hahmon taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisyritys panee vuokralaiset hoitamaan asunnonvälittäjän työt: ”Uskomme, että tästä tulee markkinoiden vallitseva toimintatapa”

  5. 5

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  6. 6

   Älytelevisiot pursuavat palveluita, mutta samaan aikaan vain muutaman vuoden ikäiset hyytyvät – Yksi pieni merkintä kertoo, onko televisio ajan tasalla vai ei

   Tilaajille
  7. 7

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  8. 8

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  9. 9

   HS Hongkongissa: ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  10. 10

   Helsingin seutua uhkaa ensi maanantaina liikennekaaos – HSL: ”Pahimmillaan meidän bussimme eivät juurikaan kulje”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  7. 7

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  8. 8

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää