Kotimaa

Oppilaat ja opettajat ovat harjoitelleet tietoisuus­taitoja, ja tulokset ovat lupaavia: ”Joidenkin mukana olleiden elämä tuntuu muuttuneen kokonaan”

Jo tuhannet oppilaat ja sadat opettajat ovat harjoitelleet tietoisuustaitoja ja havainneet, että ne tuovat jaksamista, rauhallisuutta ja parempaa unta.

Levollisempaa oloa ja rauhallisuutta, parempaa jaksamista, keskittymiskykyä ja unta. Näin huimia tuloksia on saatu opettamalla tietoisuustaitoja opettajille ja oppilaille.

Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkimuslaitoksen Terve oppiva mieli -niminen hanke alkoi oppilaisiin kohdistuneella tutkimuksella, jossa noin kolme- ja puolituhatta 12–15-vuotiasta oppilasta osallistui kerran viikossa hyvinvoinnin oppitunnille. Tunnilla joko rentouduttiin tai harjoiteltiin tietoisuustaitoja (mindfulness) kiinnittämällä huomio omassa mielessä ja kehossa tapahtuviin asioihin.

Tietoisuustaitoharjoitus osoittautui tehokkaammaksi kuin rentoutuminen. Lisäksi oppilaiden raportoimat tulokset osoittivat, että heidän keskittymiskykynsä kohentui ja perheen ja kavereiden kanssa meni paremmin, HS kertoi syksyllä 2017.

Hanke laajeni opettajiin kolme vuotta sitten. Tavoitteena on tukea henkilökunnan jaksamista ala- ja yläkouluissa sekä päiväkodeissa.

Taitoja on opetettu lähes 350 opettajalle, ja tulokset ovat olleet taas lupaavia.

”Opettajien kommentteja on ollut jopa liikuttavaa lukea”, kertoo Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkija Salla-Maarit Volanen. Hän on ollut mukana molemmissa hankkeissa.

”Joidenkin mukana olleiden elämä tuntuu muuttuneen kokonaan.”

Tutkimukset osoittavat, että myötätunto, hyvinvointi ja onnellisuus ovat taitoja, joita voi oppia ja kehittää.

”Voimme käyttää omaa mieltämme muuttaaksemme tapaa, jolla ajattelemme”, Volanen selittää.

”Keskeistä on tarkkaavaisuus eli kyky itse päättää, mihin huomionsa suuntaa, ja keskittyä olennaiseen.”

Jos tarkkaavaisuus harhailee, voi olla vaikea tunnistaa tunteitaan, tarpeitaan ja ajatuksiaan. Tiukassa paikassa reagoimmekin sen mukaan, mitä päälle hyökynyt tunne määrää.

Tietoisuustaidot taas auttavat tunnistamaan päälle tulevan tunteen. Vaikka se olisi yhä kamala, voi hengitellä hetken ja yrittää rauhoittua. Sen jälkeen tilanteessa näkee ehkä myös jotakin myönteistä.

Tarkkaavaisuutta harjoitellaan yksinkertaisimmillaan niin, että huomio kiinnitetään johonkin ja pidetään siinä. Kun ajatus karkaa, se palautetaan aina takaisin.

”Ajatuksemme ovat automaatiolla lähes puolet valveillaoloajasta”, Volanen sanoo.

”Mieli harhailee, murehtii ja stressaa automaattisesti. Ajattelemme päivittäin kymmeniätuhansia ajatuksia, mutta vain pieni osa niistä on uusia. Sen sijaan pyöritämme samoja ajatuksia päivästä toiseen.”

Säännöllisissä harjoituksissa alkaa oppia, miten oma mieli toimii: havaitsee esimerkiksi, että mielellä on taipumus korostaa uhkia, vaikka ne eivät olisi todellisia.

Harjoitukset kehittävät muun muassa itsesäätelyä, joka vaikuttaa elämässä pärjäämiseen. Tutkimuksista tiedetään, että viisivuotiaan itsesäätelytaidot ennustavat sitä, miten hän pärjää nuorena aikuisena. Vaikutus on suurempi kuin kouluarvosanoilla, perhetaustalla tai älykkyysosamäärällä.

Näitä taitoja tarvitaan nykyään ehkä vielä enemmän kuin ennen, koska tarkkaavaisuus on koetuksella ärsykkeiden tulvassa, Volanen arvioi. Toisaalta tulevaisuuden työelämä odottaa meiltä varsinkin luovuutta sekä kykyä ratkaista mutkikkaita ongelmia ja tehdä yhteistyötä. Kaikkiin niihin tarvitaan tarkkaavaisuutta.

Kun opettaja harjoittaa tietoisuustaitoja, myös oppilaat hyötyvät, koska he aistivat hänen vireystilansa ja samaistuvat siihen. Jos opettaja on levollinen, oppilaat tuntevat olevansa turvassa ja oppivat, Volanen kuvailee.

Terve oppiva mieli -hankkeessa mukana olleet opettajat kertovat, että harjoitukset ovat helpottaneet työtä. Läsnäolo ja rauhoittuminen paranivat, armollisuus ja myötätunto itseä kohtaan lisääntyivät, keskittymiskyky koheni, ikäviä tunteita ja epätietoisuutta sieti enemmän kuin ennen, ja unen laatu parani.

”Olo on levollisempi. En hermostu niin helposti”, yksi opettaja kertoi.

”Oppilaat rauhoittuvat helpommin”, toinen totesi.

Yli puolet osallistuneista koki, että vuorovaikutus oppilaiden kanssa koheni.

Laaja-alainen erityisopettaja Liisa Mattila suoritti koulutuksen viime lukuvuonna. Kahdeksan viikon verkkokurssi syksyllä opetti taidot, ja kuuden viikon jatko-osa keväällä auttoi siirtämään niitä oppilaille.

”Kaikki ryhmässäni olleet opettajat kokivat saaneensa paljon tukea työhönsä ja jaksamiseensa. Kannustan kaikkia kokeilemaan tätä, jo oman työhyvinvoinnin kannalta.”

Myös oppilaiden vastaanotto on ollut innostunutta.

”He pyytävät lisää, kun tapaamme käytävällä.”

Mattila havaitsi oppilaissa kaksi muutosta. Ensinnäkin itsesäätelytaidot vahvistuivat harjoittelun ansiosta. Se näkyi sekä pikkukoululaisilla että isommilla.

”Tietoisuustaidot lisäävät itsetuntemusta.”

Lapset myös oppivat tuntemaan myötätuntoa itseään kohtaan, kun kaikki ei mennyt täydellisesti.

”Jo alakoululaiset voivat olla äärettömän ankaria itseään kohtaan. Harjoittelu auttoi ymmärtämään, että virheetkin kuuluvat ihmisyyteen. Virheen satuttua voi suhtautua itseensä lempeästi, niin kuin suhtautuisi ystävän virheeseen.”

Lisätietoja koulutuksista, aikatauluista ja kouluttajista sekä nauhoitteita oppilaille ja koulujen ja päiväkotien henkilöstölle: www.terveoppivamieli.fi
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Hyväksyvää tietoista läsnäoloa


 Tietoisuustaitoja kutsutaan myös tietoiseksi läsnäoloksi. Taidot ovat keskittymistä nykyhetkeen eli tietoisuutta siitä, mitä juuri nyt tapahtuu.

 Harjoituksessa huomio suunnataan tiettyyn kohteeseen, kuten omaan hengitykseen, tunteisiin, ajatuksiin tai ympäröiviin ääniin. Esiin tuleviin asioihin suhtaudutaan uteliaasti ja hyväksyvästi.

 Tutkimukset osoittavat, että säännöllisellä harjoittelulla voi oppia suhtautumaan myös arjen tilanteisiin rauhallisesti ja arvottamatta.

 Stressin on osoitettu lievittyvän ja onnellisuuden lisääntyvän.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  7. 7

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää