Kotimaa

Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

Kahvilakäynti tulee hintoihinsa erityisesti turvatarkastuksen jälkeen. Finavia toivoo lisää toimijoita ja kilpailua. ”Kaikki eivät ehkä tule ajatelleeksi, että tänne on mahdollista tulla.”

Juustolla täytetty reissumies maksaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla noin kahdeksan euroa. Se on leivän hinta turvatarkastuksen jälkeen ja siinä on monen asiakkaan mielestä rahastamisen makua.

Ennen turvatarkastusta leivänsyöjä selviää euron, jopa kaksi halvemmalla. Myös Oulun lentoasemalla hinta on euron halvempi, vaikka kahvilaa operoi sama yrittäjä kuin Helsingissä.

Roimasti vähemmällä rahanmenolla pärjää rautatieasemilla. Helsingin päärautatieasemalla reissari juustolla maksaa 4,30 euroa, eikä hinta junassakaan ole sen kalliimpi.

Helsinki-Vantaan, Oulun, Turun ja Rovaniemen lentoasemilla kahviloita operoivan Select Service Partners Finlandin (SSP Finland) toimitusjohtaja Pia Jormanainen vetoaa matkustusympäristön korkeampiin kustannuksiin.

”Yleisesti ottaen matkustusympäristössä toimintakustannukset ovat korkeammat kuin keskustassa. Se johtuu monimutkaisemmasta toimitusketjusta, valvotusta ympäristöstä turvatarkastuksineen ja pidemmistä aukioloajoista.”

Lentoasemia ylläpitää ja kehittää Finavia. Finavian kaupallinen johtaja Nora Immonen korostaa, ettei Finavia määrittele hintoja millään tavoin.

”Mitä voimme tehdä, on varmistua siitä, että on riittävästi tarjontaa, joka pitää kilpailua yllä”, sanoo Immonen.

Toimijoiksi ei ole ollut Immosen mukaan suurta tunkua kilpailutuksissa, ja Finavia toivookin, että kiinnostuneet kahvila- ja ravintolayrittäjät entistä laajemmin harkitsisivat lentoasemaa toimintaympäristönä.

Juuri nyt siihen on Immosen mukaan erinomainen mahdollisuus, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle rakennetaan parhaillaan lisää uutta tilaa, johon kaavaillaan paljon uutta ravintolatilaa.

”Uudet tilat vastaavat myös hintakilpailun tarpeeseen. Mielellämme haluaisimme myös uusia osallistujia, kun toimijoita kilpailutetaan”, Immonen korostaa.

Hän painottaa, että toimijat valikoituvat lentoasemille kilpailutuksella ja EU:n kilpailu- ja hankintalain tarkan prosessin mukaisesti.

”Kaikki eivät ehkä tule ajatelleeksi, että tänne on mahdollista tulla. Totta kai täällä on tiettyjä erityispiirteitä, kuten pitkät aukioloajat ja korkeat laatuvaatimukset. Lentoasema on Suomen näyteikkuna maailmalle.”

Aiemmin Helsinki-Vantaan kenttä oli erityisesti kansainvälisesti katsoen pieni ja tilat kapeita ja pitkiä.

”Meillä ei ole ollut tilaa tehdä ihan sitä kaikkea, mitä on haluttu, vaan on jouduttu tekemään kompromisseja”, sanoo Immonen.

Hän iloitsee siitä, että nyt on rakennettu ja rakennetaan koko ajan uutta tilaa.

”Se mahdollistaa, että kentälle saadaan yhä useampia toimijoita ja vielä useammalle halulle ja kukkarolle sopivaa tarjontaa.”

Tällä hetkellä suurimpia ravintola-alan toimijoita Suomen lentokentillä ovat SSP Finland ja HMSHost Finland. Molemmilla on taustallaan iso kansainvälinen emoyhtiö, joka operoi lukuisilla maailman kentillä.

Finavialla on Helsinki-Vantaalla parhaillaan käynnissä miljardin euron kehitysohjelma. Terminaalien pinta-ala kasvaa 45 prosenttia ja laajenee yhteensä 103 000 neliömetriä.

Ohjelman avulla Finavia valmistautuu palvelemaan 30:a miljoonaa matkustajaa vuonna 2030. Helsinki-Vantaalla rikottiin ensimmäistä kertaa 20 miljoonan matkustajan raja viime vuonna.

Kehitysohjelman tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana.

Lentoaseman palveluiden on Immosen mielestä yhä enemmän vastattava monien erilaisten asiakkaiden tarpeisiin.

”Meillä on monia asiakasryhmiä. Joku on lähdössä hemmottelumatkalle ja haluaa ostaa viiniä ja katkarapuvoileivän, joku toinen taas haluaa työmatkallaan ostaa edullisen kahvin ja pullan tai leivän.”

Immonen vakuuttaa Finavian pyrkivän siihen, että palveluita löytyisi laaja kirjo.

”Haluamme uskoa, että asiakas valitsee niistä itselleen sopivimman.”

SSP Finlandin Pia Jormanainen arvioi, että kuluttajan valintaan kentällä vaikuttavat monet eri kriteerit, kuten ravintolan sijainti lähellä lähtöporttia sekä valikoima ja nopeus.

”Hyvä palvelu, miljöö, hinta-laatusuhde sekä siisteys ovat myös tärkeitä.”

Merkittävää valinnassa on Jormanaisen mukaan myös se, onko ravintolassa tilaa, matkustaako yksin vai perheen tai kavereiden kanssa ja onko menossa loma- vai työmatkalle. Brändin tunnettuus voi niin ikään ratkaista.

SSP Finland muokkaa Jormanaisen mukaan jatkuvasti menujaan vastamaan asiakkaiden tarpeita.

”Avasimme toukokuussa maailman ensimmäisen Muumi-kahvilan lentoasemaympäristössä. Se on suunnattu erityisesti aasialaisia matkustajia, lapsiperheitä ja Muumi-faneja silmällä pitäen.”

Tällä viikolla SSP Finland avasi Rovaniemen lentoasemalle uuden Ahkio-ravintolan, josta löytyy Lappi-teemaisten ruokien lisäksi aasialaismatkustajille muun muassa ramen-keittoja.

Jormanainen muistuttaa, että heidän pisteistään lentoasemilla löytyy vaihtoehtoja myös eri hintaluokissa. Esimerkiksi juustoruisleivänkin saa pakattuna mukaan lennolle alkaen hintaan 5,60 euroa.

SSP Finlandin operoimissa ravintoloissa hinnat ovat Jormanaisen mukaan samat riippumatta siitä, kummalla puolen turvatarkastuksia paikka sijaitsee.

Muiden ravintoloiden hintaeroille Finavian Nora Immonen löytää tiettyjä syitä, kuten sen, että toiminta on turvatarkastusten jälkeisellä puolella vielä astetta ”työvoimaintensiivisempää” kuin ennen turvaportteja.

”Kaikki ravintolaan menevät tuotteet joudutaan viemään läpivalaisun kautta, mikä tekee toiminnasta työläämpää. Samaten henkilökunta joutuu kulkemaan aina turvaporteista, myös kesken työpäivän.”

Helsinki-Vantaan lentoaseman kahvilat ja ravintolat työllistävät noin 800 ihmistä. Työntekijöitä haetaan jatkuvasti lisää, kuten palvelualalla laajemminkin.

Oikaisu 11.11. kello 6.38: Jutun otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että ravintolayrittäjä olisi kertonut ravintolatuotteiden läpivalaisusta. Läpivalaisusta kertoi Finavian edustaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  7. 7

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää