Kotimaa

Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

Kahvilakäynti tulee hintoihinsa erityisesti turvatarkastuksen jälkeen. Finavia toivoo lisää toimijoita ja kilpailua. ”Kaikki eivät ehkä tule ajatelleeksi, että tänne on mahdollista tulla.”

Juustolla täytetty reissumies maksaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla noin kahdeksan euroa. Se on leivän hinta turvatarkastuksen jälkeen ja siinä on monen asiakkaan mielestä rahastamisen makua.

Ennen turvatarkastusta leivänsyöjä selviää euron, jopa kaksi halvemmalla. Myös Oulun lentoasemalla hinta on euron halvempi, vaikka kahvilaa operoi sama yrittäjä kuin Helsingissä.

Roimasti vähemmällä rahanmenolla pärjää rautatieasemilla. Helsingin päärautatieasemalla reissari juustolla maksaa 4,30 euroa, eikä hinta junassakaan ole sen kalliimpi.

Helsinki-Vantaan, Oulun, Turun ja Rovaniemen lentoasemilla kahviloita operoivan Select Service Partners Finlandin (SSP Finland) toimitusjohtaja Pia Jormanainen vetoaa matkustusympäristön korkeampiin kustannuksiin.

”Yleisesti ottaen matkustusympäristössä toimintakustannukset ovat korkeammat kuin keskustassa. Se johtuu monimutkaisemmasta toimitusketjusta, valvotusta ympäristöstä turvatarkastuksineen ja pidemmistä aukioloajoista.”

Lentoasemia ylläpitää ja kehittää Finavia. Finavian kaupallinen johtaja Nora Immonen korostaa, ettei Finavia määrittele hintoja millään tavoin.

”Mitä voimme tehdä, on varmistua siitä, että on riittävästi tarjontaa, joka pitää kilpailua yllä”, sanoo Immonen.

Toimijoiksi ei ole ollut Immosen mukaan suurta tunkua kilpailutuksissa, ja Finavia toivookin, että kiinnostuneet kahvila- ja ravintolayrittäjät entistä laajemmin harkitsisivat lentoasemaa toimintaympäristönä.

Juuri nyt siihen on Immosen mukaan erinomainen mahdollisuus, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle rakennetaan parhaillaan lisää uutta tilaa, johon kaavaillaan paljon uutta ravintolatilaa.

”Uudet tilat vastaavat myös hintakilpailun tarpeeseen. Mielellämme haluaisimme myös uusia osallistujia, kun toimijoita kilpailutetaan”, Immonen korostaa.

Hän painottaa, että toimijat valikoituvat lentoasemille kilpailutuksella ja EU:n kilpailu- ja hankintalain tarkan prosessin mukaisesti.

”Kaikki eivät ehkä tule ajatelleeksi, että tänne on mahdollista tulla. Totta kai täällä on tiettyjä erityispiirteitä, kuten pitkät aukioloajat ja korkeat laatuvaatimukset. Lentoasema on Suomen näyteikkuna maailmalle.”

Aiemmin Helsinki-Vantaan kenttä oli erityisesti kansainvälisesti katsoen pieni ja tilat kapeita ja pitkiä.

”Meillä ei ole ollut tilaa tehdä ihan sitä kaikkea, mitä on haluttu, vaan on jouduttu tekemään kompromisseja”, sanoo Immonen.

Hän iloitsee siitä, että nyt on rakennettu ja rakennetaan koko ajan uutta tilaa.

”Se mahdollistaa, että kentälle saadaan yhä useampia toimijoita ja vielä useammalle halulle ja kukkarolle sopivaa tarjontaa.”

Tällä hetkellä suurimpia ravintola-alan toimijoita Suomen lentokentillä ovat SSP Finland ja HMSHost Finland. Molemmilla on taustallaan iso kansainvälinen emoyhtiö, joka operoi lukuisilla maailman kentillä.

Finavialla on Helsinki-Vantaalla parhaillaan käynnissä miljardin euron kehitysohjelma. Terminaalien pinta-ala kasvaa 45 prosenttia ja laajenee yhteensä 103 000 neliömetriä.

Ohjelman avulla Finavia valmistautuu palvelemaan 30:a miljoonaa matkustajaa vuonna 2030. Helsinki-Vantaalla rikottiin ensimmäistä kertaa 20 miljoonan matkustajan raja viime vuonna.

Kehitysohjelman tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana.

Lentoaseman palveluiden on Immosen mielestä yhä enemmän vastattava monien erilaisten asiakkaiden tarpeisiin.

”Meillä on monia asiakasryhmiä. Joku on lähdössä hemmottelumatkalle ja haluaa ostaa viiniä ja katkarapuvoileivän, joku toinen taas haluaa työmatkallaan ostaa edullisen kahvin ja pullan tai leivän.”

Immonen vakuuttaa Finavian pyrkivän siihen, että palveluita löytyisi laaja kirjo.

”Haluamme uskoa, että asiakas valitsee niistä itselleen sopivimman.”

SSP Finlandin Pia Jormanainen arvioi, että kuluttajan valintaan kentällä vaikuttavat monet eri kriteerit, kuten ravintolan sijainti lähellä lähtöporttia sekä valikoima ja nopeus.

”Hyvä palvelu, miljöö, hinta-laatusuhde sekä siisteys ovat myös tärkeitä.”

Merkittävää valinnassa on Jormanaisen mukaan myös se, onko ravintolassa tilaa, matkustaako yksin vai perheen tai kavereiden kanssa ja onko menossa loma- vai työmatkalle. Brändin tunnettuus voi niin ikään ratkaista.

SSP Finland muokkaa Jormanaisen mukaan jatkuvasti menujaan vastamaan asiakkaiden tarpeita.

”Avasimme toukokuussa maailman ensimmäisen Muumi-kahvilan lentoasemaympäristössä. Se on suunnattu erityisesti aasialaisia matkustajia, lapsiperheitä ja Muumi-faneja silmällä pitäen.”

Tällä viikolla SSP Finland avasi Rovaniemen lentoasemalle uuden Ahkio-ravintolan, josta löytyy Lappi-teemaisten ruokien lisäksi aasialaismatkustajille muun muassa ramen-keittoja.

Jormanainen muistuttaa, että heidän pisteistään lentoasemilla löytyy vaihtoehtoja myös eri hintaluokissa. Esimerkiksi juustoruisleivänkin saa pakattuna mukaan lennolle alkaen hintaan 5,60 euroa.

SSP Finlandin operoimissa ravintoloissa hinnat ovat Jormanaisen mukaan samat riippumatta siitä, kummalla puolen turvatarkastuksia paikka sijaitsee.

Muiden ravintoloiden hintaeroille Finavian Nora Immonen löytää tiettyjä syitä, kuten sen, että toiminta on turvatarkastusten jälkeisellä puolella vielä astetta ”työvoimaintensiivisempää” kuin ennen turvaportteja.

”Kaikki ravintolaan menevät tuotteet joudutaan viemään läpivalaisun kautta, mikä tekee toiminnasta työläämpää. Samaten henkilökunta joutuu kulkemaan aina turvaporteista, myös kesken työpäivän.”

Helsinki-Vantaan lentoaseman kahvilat ja ravintolat työllistävät noin 800 ihmistä. Työntekijöitä haetaan jatkuvasti lisää, kuten palvelualalla laajemminkin.

Oikaisu 11.11. kello 6.38: Jutun otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että ravintolayrittäjä olisi kertonut ravintolatuotteiden läpivalaisusta. Läpivalaisusta kertoi Finavian edustaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  2. 2

   Tekoäly luki sydänkäyrää lääkäreitä paremmin – ennusti hyvin potilaan todennäköisyyden kuolla vuoden sisällä

  3. 3

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  5. 5

   Vihreät ehdottaa isovanhemman vapaata: Ansiosidonnaisella rahalla voisi jäädä hoitamaan lapsenlastaan

  6. 6

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  7. 7

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  8. 8

   Suora lähetys: Trumpin virkarikos­tutkinnan julkiset kuulemiset käynnissä, Ukrainan-lähettilään mukaan Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan

  9. 9

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  10. 10

   Yli 800 ulkomaisen opiskelijan oleskeluluvat juuttuivat käsittelyyn, osa korkea­kouluista joutuu palauttamaan kymmenien­tuhansien eurojen arvosta luku­vuosimaksuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  2. 2

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  5. 5

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  6. 6

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  7. 7

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  8. 8

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  9. 9

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  10. 10

   Keskellä kalleinta Tapiolaa ränsistyy kokonainen kerrostalo: Mistä on kyse?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  8. 8

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää