Kotimaa

Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

Kahvilakäynti tulee hintoihinsa erityisesti turvatarkastuksen jälkeen. Finavia toivoo lisää toimijoita ja kilpailua. ”Kaikki eivät ehkä tule ajatelleeksi, että tänne on mahdollista tulla.”

Juustolla täytetty reissumies maksaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla noin kahdeksan euroa. Se on leivän hinta turvatarkastuksen jälkeen ja siinä on monen asiakkaan mielestä rahastamisen makua.

Ennen turvatarkastusta leivänsyöjä selviää euron, jopa kaksi halvemmalla. Myös Oulun lentoasemalla hinta on euron halvempi, vaikka kahvilaa operoi sama yrittäjä kuin Helsingissä.

Roimasti vähemmällä rahanmenolla pärjää rautatieasemilla. Helsingin päärautatieasemalla reissari juustolla maksaa 4,30 euroa, eikä hinta junassakaan ole sen kalliimpi.

Helsinki-Vantaan, Oulun, Turun ja Rovaniemen lentoasemilla kahviloita operoivan Select Service Partners Finlandin (SSP Finland) toimitusjohtaja Pia Jormanainen vetoaa matkustusympäristön korkeampiin kustannuksiin.

”Yleisesti ottaen matkustusympäristössä toimintakustannukset ovat korkeammat kuin keskustassa. Se johtuu monimutkaisemmasta toimitusketjusta, valvotusta ympäristöstä turvatarkastuksineen ja pidemmistä aukioloajoista.”

Lentoasemia ylläpitää ja kehittää Finavia. Finavian kaupallinen johtaja Nora Immonen korostaa, ettei Finavia määrittele hintoja millään tavoin.

”Mitä voimme tehdä, on varmistua siitä, että on riittävästi tarjontaa, joka pitää kilpailua yllä”, sanoo Immonen.

Toimijoiksi ei ole ollut Immosen mukaan suurta tunkua kilpailutuksissa, ja Finavia toivookin, että kiinnostuneet kahvila- ja ravintolayrittäjät entistä laajemmin harkitsisivat lentoasemaa toimintaympäristönä.

Juuri nyt siihen on Immosen mukaan erinomainen mahdollisuus, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle rakennetaan parhaillaan lisää uutta tilaa, johon kaavaillaan paljon uutta ravintolatilaa.

”Uudet tilat vastaavat myös hintakilpailun tarpeeseen. Mielellämme haluaisimme myös uusia osallistujia, kun toimijoita kilpailutetaan”, Immonen korostaa.

Hän painottaa, että toimijat valikoituvat lentoasemille kilpailutuksella ja EU:n kilpailu- ja hankintalain tarkan prosessin mukaisesti.

”Kaikki eivät ehkä tule ajatelleeksi, että tänne on mahdollista tulla. Totta kai täällä on tiettyjä erityispiirteitä, kuten pitkät aukioloajat ja korkeat laatuvaatimukset. Lentoasema on Suomen näyteikkuna maailmalle.”

Aiemmin Helsinki-Vantaan kenttä oli erityisesti kansainvälisesti katsoen pieni ja tilat kapeita ja pitkiä.

”Meillä ei ole ollut tilaa tehdä ihan sitä kaikkea, mitä on haluttu, vaan on jouduttu tekemään kompromisseja”, sanoo Immonen.

Hän iloitsee siitä, että nyt on rakennettu ja rakennetaan koko ajan uutta tilaa.

”Se mahdollistaa, että kentälle saadaan yhä useampia toimijoita ja vielä useammalle halulle ja kukkarolle sopivaa tarjontaa.”

Tällä hetkellä suurimpia ravintola-alan toimijoita Suomen lentokentillä ovat SSP Finland ja HMSHost Finland. Molemmilla on taustallaan iso kansainvälinen emoyhtiö, joka operoi lukuisilla maailman kentillä.

Finavialla on Helsinki-Vantaalla parhaillaan käynnissä miljardin euron kehitysohjelma. Terminaalien pinta-ala kasvaa 45 prosenttia ja laajenee yhteensä 103 000 neliömetriä.

Ohjelman avulla Finavia valmistautuu palvelemaan 30:a miljoonaa matkustajaa vuonna 2030. Helsinki-Vantaalla rikottiin ensimmäistä kertaa 20 miljoonan matkustajan raja viime vuonna.

Kehitysohjelman tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana.

Lentoaseman palveluiden on Immosen mielestä yhä enemmän vastattava monien erilaisten asiakkaiden tarpeisiin.

”Meillä on monia asiakasryhmiä. Joku on lähdössä hemmottelumatkalle ja haluaa ostaa viiniä ja katkarapuvoileivän, joku toinen taas haluaa työmatkallaan ostaa edullisen kahvin ja pullan tai leivän.”

Immonen vakuuttaa Finavian pyrkivän siihen, että palveluita löytyisi laaja kirjo.

”Haluamme uskoa, että asiakas valitsee niistä itselleen sopivimman.”

SSP Finlandin Pia Jormanainen arvioi, että kuluttajan valintaan kentällä vaikuttavat monet eri kriteerit, kuten ravintolan sijainti lähellä lähtöporttia sekä valikoima ja nopeus.

”Hyvä palvelu, miljöö, hinta-laatusuhde sekä siisteys ovat myös tärkeitä.”

Merkittävää valinnassa on Jormanaisen mukaan myös se, onko ravintolassa tilaa, matkustaako yksin vai perheen tai kavereiden kanssa ja onko menossa loma- vai työmatkalle. Brändin tunnettuus voi niin ikään ratkaista.

SSP Finland muokkaa Jormanaisen mukaan jatkuvasti menujaan vastamaan asiakkaiden tarpeita.

”Avasimme toukokuussa maailman ensimmäisen Muumi-kahvilan lentoasemaympäristössä. Se on suunnattu erityisesti aasialaisia matkustajia, lapsiperheitä ja Muumi-faneja silmällä pitäen.”

Tällä viikolla SSP Finland avasi Rovaniemen lentoasemalle uuden Ahkio-ravintolan, josta löytyy Lappi-teemaisten ruokien lisäksi aasialaismatkustajille muun muassa ramen-keittoja.

Jormanainen muistuttaa, että heidän pisteistään lentoasemilla löytyy vaihtoehtoja myös eri hintaluokissa. Esimerkiksi juustoruisleivänkin saa pakattuna mukaan lennolle alkaen hintaan 5,60 euroa.

SSP Finlandin operoimissa ravintoloissa hinnat ovat Jormanaisen mukaan samat riippumatta siitä, kummalla puolen turvatarkastuksia paikka sijaitsee.

Muiden ravintoloiden hintaeroille Finavian Nora Immonen löytää tiettyjä syitä, kuten sen, että toiminta on turvatarkastusten jälkeisellä puolella vielä astetta ”työvoimaintensiivisempää” kuin ennen turvaportteja.

”Kaikki ravintolaan menevät tuotteet joudutaan viemään läpivalaisun kautta, mikä tekee toiminnasta työläämpää. Samaten henkilökunta joutuu kulkemaan aina turvaporteista, myös kesken työpäivän.”

Helsinki-Vantaan lentoaseman kahvilat ja ravintolat työllistävät noin 800 ihmistä. Työntekijöitä haetaan jatkuvasti lisää, kuten palvelualalla laajemminkin.

Oikaisu 11.11. kello 6.38: Jutun otsikossa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että ravintolayrittäjä olisi kertonut ravintolatuotteiden läpivalaisusta. Läpivalaisusta kertoi Finavian edustaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  3. 3

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  4. 4

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  5. 5

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  6. 6

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Kontrollifriikin elämä on kuin ylipitkä vahtivuoro – Mutta kuinka oppia luottamaan, ettei kaikista langoista tarvitse pidellä kiinni?

  8. 8

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  9. 9

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  10. 10

   Huuhkajien EM-alkulohko on lähes varma: Suomi pelaa ottelunsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää