Kotimaa

Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

Maanantaina alkanut lakko voi tietää viikkojen viivettä kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakeluun. Ensi viikolla tiedossa voi olla myös muiden kuljetusliittojen tukitoimia.

Posti pyrkii jakamaan joulupaketit ja -kortit perille ennen joulua, vaikka Posti- ja logistiikka-alan unionin (Pau) maanantaina alkanut lakko kestäisi ilmoitetun enimmäisajan eli neljä viikkoa.

”Tavoite on saada joulupaketit perille jouluun mennessä, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa. Joulukorttien kohdalla on sama tavoite eli ne pyritään saamaan perille ennen joulua”, sanoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

”Korttien perillemenon kannalta on erittäin tärkeää, että ihmiset laittavat kortit punaisiin kuoriin, jolloin ne ohittavat tiettyjä prosessivaiheita.”

Joululähetyksistä suurimmassa vaarassa ovat ulkomailta tuleva lentoposti.

”Ulkomailta tulevia paketteja ei edes lähetä Suomeen niin kauan kuin meidän ulkomaan tuotanto eli Siipitien keskus on työtaistelun piirissä. Näiden pakettien saapuminen jouluun mennessä on vaarassa, jos lakko kestää neljä viikkoa.”

Ainasoja sanoo, että Euroopasta lähetettävä lentoposti voi ehtiä perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa. ”Se riippuu siitä, kuinka iso suma kentillä on sitten odottamassa tänne päin lähtöä.”

Ruotsista paketit tulevat pääosin kumipyörillä, joten ne todennäköisesti ehtivät jouluksi perille.

Ainasoja sanoo, että Postilla ei ole vielä arvioita siitä, kuinka moni Postin työntekijöistä on lakossa.

”Tiettyä lukua tai prosenttiosuutta ei pysty vielä antamaan, koska henkilöstön määrä vaihtelee normaalinakin päivänä runsaasti. Osa toiminnoista toimii kohtuullisesti, mutta esimerkiksi perusjakelussa haasteet ovat isompia.”

Hän sanoo, että osa postilaatikkoon tai postiluukkuun jaettavasta postista voi siirtyä jopa ensi vuodeksi. ”Jos jossakin toimipaikassa emme pysty neljään viikkoon jakamaan lainkaan postia, niin jakamista odottava jono on niin suuri, että tasapainottaminen ottaa aikaa.”

Postilakko koskee noin 10 000:ta postin jakelu-, käsittely- ja kuljetustyöntekijää. Postin palvelupisteet sekä varasto- ja rahtipalvelut toimivat normaalisti. HS keräsi vastauksia keskeisiin käytännön kysymyksiin.

Miten lakko vaikuttaa postin kulkuun?

Painetut lähetykset – kirjeet, aikakauslehdet ja mainokset – voivat Postin mukaan viivästyä jopa useita viikkoja.

Suomen sisäiset paketit kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla muutaman päivän viiveitä. Poikkeuksena ovat kaikkein pienimmät paketit, sillä ne kulkevat kirjepostissa.

Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. Sen sijaan se vaikuttaa päiväpostin mukana tulevien lehtien jakeluun.

Lakon ulkopuolelle on rajattu terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä välttämättömiä lähetyksiä, kuten esimerkiksi laboratoriolähetyksiä sekä palvelutalojen ja koulujen ruokakuljetuksia.

Myöskään Postin kilpailijoiden, kuten Matkahuollon, kautta kulkevat paketit eivät kuulu lakon piiriin. Matkahuollon mukaan kuljetusajat voivat olla hieman tavallista pidempiä, koska lähetysten määrä lisääntyy lakon vuoksi.

Entä viranomais- ja pankkiposti?

Sairaalapostista osa on rajattu lakon ulkopuolelle, mutta esimerkiksi kirjepostin häiriöt koskevat myös sairaaloista lähteviä kirjeitä. Tähän on myös varauduttu: esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ilmoittaa soittavansa potilaille kiireellisistä ajoista.

”Lakon alkaessa potilaille soitetaan myös vähemmän kiireellisistä ajanvarauksista, mikäli ei voida varmistua kirjeen ehtimisestä ajoissa”, Husin verkkosivuilla kerrotaan.

Kelan mukaan erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen saattaa myöhästyä, jos hakemukset tai niihin liittyvät liitteet ja selvitykset juuttuvat postiin.

Asiakkaita suositellaankin hoitamaan asiansa verkossa. Jos se ei onnistu, esimerkiksi hakemuksia voi tehdä myös puhelimitse tai toimittaa Kelan palvelupisteisiin.

Myös Verohallinto ja te-toimistot ohjaavat asiakkaitaan nettiin.

”Jos [päätöksen muutoksenhaun] määräaika on lakon vuoksi menossa ohi, selvitä muutosvaatimuksessasi, minä päivänä päätöksen todellisuudessa sait”, Verohallinnon verkkosivulla neuvotaan.

Lakko voi viivästyttää myös pankkipostin, esimerkiksi postitse lähetettävien maksukorttien saapumista. Visa-korttejaan uudistava OP kehottaa verkkosivuillaan ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, jos vanhan kortin voimassaoloaika umpeutuu eikä uusi ehdi perille.

Mitä tapahtuu, jos lasku ei tule perille lakon vuoksi?

E-laskuihin lakko ei vaikuta, mutta postissa tulevat laskut ja maksuvaatimukset voivat viivästyä huomattavasti.

Jos maksuaikaa on laskun saapuessa jäljellä hyvin vähän, vastaanottajalla ei automaattisesti ole oikeutta saada lisäaikaa. Käytännössä sitä kuitenkin yleensä heltiää.

”Tässä tapauksessa, kun tilanne on poikkeuksellinen ja syynä sekä lähettäjän että maksajan vastuupiirin ulkopuolinen tekijä, niin kyllähän joustoa kuuluisi olla”, sanoo ryhmäpäällikkö Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Jos eräpäivä on jo mennyt, kannattaa olla viipymättä yhteydessä velkojaan. Myös kuluttajaneuvontaan voi ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa.

”Tällaiset tilanteet pitää arvioida tapauskohtaisesti, mutta uskoisin, että ne hoidetaan vastuullisesti. Kuluttajan kannattaa tietenkin reklamoida, jos saa mielestään aiheettomia viivästysseuraamuksia tai perintäkuluja”, Hannula sanoo.

”Hyvän perintätavan näkökulmasta laskuttajien ja perintätoimistojen olisi hyvä huomioida tämä tilanne, kun asetetaan eräpäiviä.”

Näin moni on tehnytkin. Valtakunnan­voudinvirasto tiedotti perjantaina, että esimerkiksi ulosoton maksukehotusten lähettämistä lykätään lakon vuoksi. Myös esimerkiksi Hus on ilmoittanut siirtävänsä joidenkin laskujen eräpäivää myöhemmäksi.

Kuinka kauan vaikutukset kestävät?

Paun sunnuntaisen ilmoituksen mukaan lakkoilu kestäisi neljä viikkoa eli joulukuun 8. päivään asti. Neuvottelupöytään palataan seuraavan kerran keskiviikkona.

Kirje- ja aikakauslehtisuman purkaminen voi kestää vielä viikkoja sen jälkeen, kun lakko on päättynyt.

Posti arvioi ennen Paun ilmoitusta lakon mahdollisesta pitkittymisestä, että joulukortit ja -paketit ehtisivät ajoissa perille. Posti suosittelee lähettämään joulukortit niille tarkoitetussa punaisessa kuoressa.

Kulkevatko ulkomaanlähetykset?

Luukkuun jaettavien ulkomaisten kirjeiden, lehtien ja mainosten jakelu keskeytyy samalla tavalla kuin Suomen sisältä tulevien.

Ilmailualan unioni aikoo ryhtyä tukilakkoon, joka vaikuttaa postin käsittelyyn lentoasemilla. Postin tiedotteen mukaan paketit ja kirjelähetykset, jotka tulevat Euroopan ulkopuolelta lentoteitse, toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Sama koskee Euroopan ulkopuolelle lähtevää lentopostia.

EU-alueen sisällä paketit viivästyvät vähemmän, koska suurin osa kuljetetaan maanteitse. Postin mukaan viive lienee muutamia päiviä. Ruotsista ja Baltiasta saapuvat ja sinne toimitettavat lähetykset pyritään jakamaan normaalisti, mutta niissäkin muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia.

Mitä muita vaikutuksia lakolla on?

Lakko saattaa vaikuttaa arkeen laajemminkin, jos myös muut kuljetusliitot ryhtyvät tukilakkoihin. Useat liitot ovat kertoneet julkisuudessa valmiudestaan tukitoimiin.

Rautatiealan unionin tukilakko voisi toteutuessaan häiritä junaliikennettä. Puheenjohtaja Tero Palomäen mukaan liitto päättää tukitoimistaan torstaina, mutta nopeampiinkin toimiin on valmiudet, jos Posti murtaisi lakkoa ”esimerkiksi laittamalla postijunan liikkeelle”.

”Keskiviikkona on vielä sovittelu ja toivotaan, että asia ratkeaa, mutta kyllä me nyt vähän pelkäämme, että ei ratkea. Umpisolmu on niin paha”, Palomäki kertoo.

”Ensi viikon kuluessa tehdään varmasti ratkaisuja siitä, millä tavalla tullaan tukemaan”, sanoi viikonloppuna myös Suomen Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting.

”Ääripäässä on tietysti se, että tulee vaikutuksia ulkomaanliikenteeseen, eli alukset voivat pysähtyä. Mutta päätöksiä ei vielä ole tehty.”

Zitting toimii myös Kuljetusliitot KL:n hallituksen puheenjohtajana. Hän ei sunnuntaina kommentoinut muiden jäsenliittojen tilannetta.

Auto- ja kuljetusalan AKT:sta kerrottiin perjantaina Maaseudun Tulevaisuudelle, että myös se päättää tukitoimiensa yksityiskohdista ensi viikolla. HS ei sunnuntaina tavoittanut AKT:n johtoa.

Vaikuttaako lakko HS:n jakeluun?

Suurin osa painetuista Helsingin Sanomista kannetaan tilaajille varhaisjakeluna, joka on lakon ulkopuolella. Valtaosa Helsingin Sanomien tilaajista saa lehtensä juuri aamuyön jakokierroksella.

Lakko koskee kuitenkin niin sanotussa perusjakelussa tilaajille toimitettavia Helsingin Sanomia. Päiväpostin mukana lehti tulee joillekin tuhansille tilaajille niillä alueilla, joilla erillistä varhaisjakelua ei ole.

Lakko vaikeuttaa myös perjantaisin päiväkannossa kulkevan HS Viikon jakelua.

”Arvioimme, että saamme erikoisjärjestelyillä ainakin osan päiväjakelusta ja HS Viikon tilauksista hoidettua. Pyrimme siihen, että tilaajillemme aiheutuisi lakosta mahdollisimman vähän harmia”, kertoo HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

HS ilmestyy lakon aikana tavanomaiseen tapaan digitaalisena. Näköislehti löytyy osoitteesta HS.fi/lehdet. Näköislehti on lakon ajan maksuton.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  7. 7

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  10. 10

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää