Kotimaa

Teknisten aineiden opettajat: Uusi oppiaine yhdistäisi teknistä työtä ja teknologiaa

Uuden opetussuunnitelman jälkeen oppilaiden tekninen osaaminen on romahtanut, sanoo teknisten aineiden opettajien järjestö TAO.

Naisia tarvitaan teknologia-alalle, julistetaan nyt monessa paikassa. Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen paljon.

Tekniikan alan opiskelijoista edelleen vain noin 20 prosenttia on naisia, ja joissakin koulutusohjelmissa vain joka kymmenes opiskelija on nainen. Korkeakoulut ovat houkutelleet tyttöjä teknisille aloille muun muassa tapahtumilla, joilla tekniikan aloja tehdään tutuksi.

Peruskoulussa olisi kuitenkin jo nyt oppiaine, joka tuo tekniikan alaan liittyvät menetelmät ja teknologian luokkahuoneeseen: tekninen työ.

Oppiaineen taso ja suosio ovat kuitenkin romahtaneet uuden opetussuunnitelman jälkeen, sanoo teknisten aineiden opettajien järjestö TAO.

Tekninen työ ja tekstiilityö yhdistettiin vuonna 2016 käyttöön otetussa uudessa peruskoulun opetussuunnitelmassa yhteiseksi käsityöaineeksi. Samalla molempien tuntimäärät vähenivät useilla paikkakunnilla kolmesta vuosiviikkotunnista yhteen.

Yksi tunti siirrettiin tuntijaossa alakouluun, mutta teknisessä työssä tärkeät koneet ja laitteet ovat käytössä pääosin vasta seitsemännellä luokalla.

Oppituntien väheneminen näkyy valitettavasti oppilaiden oppimisessa, sanoo TAO:n varapuheenjohtaja, teknisen työn opettaja Terhi Söderling. Myös oppilaiden motoriset taidot ovat hänen mukaansa heikentyneet.


Teknisten aineiden opettajat ehdottavatkin peruskouluun ja lukioon uutta oppiainetta tekninen työ ja teknologia, joka mahdollistaisi matemaattisiin ja luonnontieteellisiin oppiaineisiin liittyvien teoreettisten käsitteiden ja sisältöjen tarkastelun käytännönläheisessä oppimisympäristössä.

Opetuksessa voitaisiin nostaa nykyistä enemmän esiin tekniikan ja luonnontieteiden yhteyksiä.

”Tekninen työ antaisi hyvät mahdollisuudet kokeilla käytännössä, miten teoreettisia taitoja voi soveltaa. Sanon usein kärjistäen, että matematiikka on minun tärkein apuaineeni”, Söderling kertoo.

Hän opettaa teknistä työtä espoolaisessa Lintumetsän koulussa. Söderlingillä itsellään on pätevyys sekä tekstiilityön että teknisen työn opettajana.

Nykyinen yhteinen oppiaine käsityö ei teknisen työn opettajien mukaan huomioi riittävästi teknisen työn vahvuuksia, joita ovat teknologinen yleissivistys, konkreettinen tekemällä oppiminen ja teknis-loogisen ajattelun kehittyminen. Motoristen taitojen kehittymisestä olisi hyötyä myös korkeakouluopinnoissa.

”Niitä vaaditaan vaikkapa hammaslääkärin tai kirurgin työssä”, Söderling muistuttaa.

Teknisen työn opettajat uskovat, että oppimisen yleinen heikkeneminen näkyy jatko-opinnoissa niin ammatillisissa opinnoissa kuin korkeakouluissakin.

Uudelle oppinaineelle olisi teknisen työn opettajien mukaan tarvetta myös lukiossa. Nykyään oppilaan koulutuspolussa on pahimmillaan viiden vuoden tauko konkreettisesta tekniikan opiskelusta ennen korkeakouluopintoja.

Monella aikuisella on teknisestä työstä vielä vanhat mielikuvat ”puukässästä”, vaikka tätä nykyä oppiaineen oppisisällöt ovat hyvin laajoja.

Lintumetsän seitsemäsluokkalaiset rakentavat kurssilla led-valaisimen, johon he juottavat virtapiirit ja suunnittelevat ulkomuodon itse. Apuna käytetään muun muassa 3d-tulostimia.


Oppilaat eivät kuitenkaan ehdi saada peruskoulun seitsemännellä luokalla pidettävältä kurssilta kuin pintaraapaisun sisällöistä, jolloin kokonaisuus välittyy sekavana eikä motivoi valitsemaan oppiainetta valinnaisena aineena.

Helsingin yliopiston yliopistonlehtoreiden Antti Hilmolan ja Manne Kallion tekemän tutkimuksen mukaan 8.–9. luokkien oppilaiden käsityön valinnat vähentyivät 43 prosenttia vuodesta 2017 vuoteen 2019.

Kyselyyn vastanneista opettajista yli puolet pitää romahduksen syynä opetussuunnitelmaan ja tuntijakoon tehtyjä muutoksia.

Oppilaiden taitojen heikentymisen lisäksi teknisten aineiden opettajat ovat huolissaan pätevien opettajien saannista. Teknisen työn sisältöjä on karsittu opettajien koulutuksissa.

Teknisen työn opettajia koulutettiin aiemmin Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella Raumalla, mutta se korvattiin yhteisellä käsityöopettajan koulutuksella vuonna 2013.

”Valmistuvien opettajien aineenhallinta ei ole riittävällä tasolla yläkoulun teknisen työn opetukseen. Esimerkiksi metalliteknologiaa opiskeltiin ennen Raumalla 25 opintopisteen verran. Nyt sitä on käsityön aineenopettajaopinnoissa enää noin 3,5 opintopistettä”, sanoo TAO:n varapuheenjohtaja Joonas Ryynänen.

Tämä näkyy selvimmin siten, että tekniseen työhön on vaikea saada sijaisia, sillä TAO:n teettämän kyselyn mukaan monet valmistuneet käsityönopettajat eivät katso taitojensa riittävän teknisen työn opettamiseen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Käsityöaineiden suosio on romahtanut


 Vuonna 2016 käyttöön otettujen opetussuunnitelman perusteiden mukaan oppilaat opiskelevat peruskoulussa käsityötä, joka sisältää yhtä aikaa teknisen työn ja tekstiilityön työtapoja ilman vuorottelua.

 Käsityön valinnat ovat vähentyneet kahdessa vuodessa yhteensä 43 prosenttia.

 Teknisen työn opettajakoulutus korvattiin Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella Raumalla käsityöopettajan koulutuksella vuonna 2013.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli ja Jonna puhuvat elämästään, peloistaan ja siitä, haluavatko he palata lapsineen Suomeen

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  4. 4

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  5. 5

   Kiinalla on valtit, hiipuvasta Venäjästä voi tulla arvaamaton – HS selvitti, kuka voittaa ja kuka häviää energiamurroksen ravistellessa maailmaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen ihan samalla viivalla homoseksuaalien kanssa Jumalan edessä omien syntieni kanssa”, sanoo Päivi Räsänen kirkkoa pelkäävälle homopapille

  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Yksi kuoli, kun naamioituneet miehet hyökkäsivät ravintolaan Ruotsissa

  9. 9

   Kirjailija Eira Mollberg sai kipeät haukut ja joi sen jälkeen kaksi vuotta aamusta iltaan – nyt hän kertoo, kuinka pääsi lopulta jaloilleen

   Tilaajille
  10. 10

   Mark Sallmen on pappi ja homo – nyt hän tulee julkisesti kaapista, ja se pelottaa häntä enemmän kuin mikään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  8. 8

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää