Kotimaa

Ikäihmisille kokeillaan omaa teho­rokotetta

34 000 yli 65-vuotiasta saa kutsun ottaa tehostettu rokote. Tavoite on vähentää influenssan jälkitauteja.

Suomessa on alkanut poikkeuksellisen laaja tutkimus, jossa selvitetään ikäihmisille tarkoitetun influenssarokotteen tehoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja 13 kuntaa kutsuvat mukaan yli 65-vuotiaita asukkaita.

Tavoite on rokottaa 34 000 ihmistä tänä syksynä ja talvena. Tutkimus toistetaan ensi talvena, koska influenssavirukset muuntuvat nopeasti. Silloinkin mukaan toivotaan mukaan yhtä suurta joukkoa, samoja tai eri ihmisiä.

Tuloksia on odotettavissa ensi vuosikymmenellä.

Influenssarokotteet suojaavat sekä itse influenssalta että sen jälkitaudeilta kuten keuhkokuumeelta. Suoja perustuu vasteeseen, jota keho tuottaa rokotuksen jälkeen.

Ikääntyessä tämä vaste heikkenee. Siksi ikäihmisille on kehitetty oma rokote, jossa on nelinkertainen määrä vaikuttavaa ainetta.

Tällainen influenssarokote on jo käytössä Yhdysvalloissa. Rokotevalmistajan tavoite on tuoda valmiste myös Euroopan-markkinoille, ja siihen tarvitaan tutkimuksia, jotka osoittavat valmisteen tehon.

Eläkeikäisten influenssarokote on todettu tehokkaaksi kahdessa tutkimuksessa, jotka ilmestyivät lääketieteen huippulehdissä.

New England Journal of Medicine julkaisi vuonna 2014 tutkimuksen, jossa oli mukana 32 000 yli 65-vuotiasta Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Puolet osallistujista sai uutta tehostettua rokotetta ja puolet tavallista influenssarokotetta.

Tehorokotteen saaneista harvemmat sairastuivat influenssaan ja kokivat vähemmän sairaalahoitoja. Johtopäätös oli, että tehorokote antoi paremman suojan.

Tähän tulokseen tuli myös toinen tutkimus, joka ilmestyi vuonna 2017 The Lancet Respiratory Medicine -julkaisussa. Siinä oli mukana 92 000 hoitokodeissa asuvaa Yhdysvalloissa. Tehorokote vähensi sairaalahoitoja, joita he tarvitsivat keuhkosairauksien takia.

Uutta rokotetta verrataan tänä talvena käytössä olevaan influenssarokotteeseen. Sen paremmin rokotteen antaja kuin saajakaan ei tiedä, kumpi rokote on kyseessä.

Molemmissa valmisteissa on suoja samoja kahta A- ja kahta B-influenssavirusta vastaan.

”Haluamme selvittää rokotteen vaikutuksia varsinkin jälkitauteihin”, THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu sanoo.

”Meitä kiinnostavat etenkin verenkierto- ja hengityselinten sairaudet.”

Influenssan merkittävin jälkitauti on keuhkokuume. Ikäihmisille voi tulla influenssan jälkeen myös sepsis eli vakava yleistulehdus tai sydänkohtaus.

Myös perussairaus kuten sydämen vajaatoiminta voi pahentua, diabeteksen hoitotasapaino heilahtaa tai astma hankaloitua.

Tutkijat selvittävät rokotuksen jälkeen tulleita jälkitauteja rekistereistä. Tutkittavan itsensä ei tarvitse kuin käydä rokotettavana.

Sairaalakäynnit kertyvät THL:n hoitoilmoitusrekisteriin. Tutkijat seuraavat myös influenssan takia tehtyjä lääkärikäyntejä, lääkehoitoja ja kuolleisuutta.

”Tavoite on selvittää tehorokotteen mahdollisia hyötyjä tieteellisesti parhaassa mahdollisessa asetelmassa”, Palmu sanoo.

”Tulokset auttavat arvioinnissa, kannattaisiko tällainen rokote ottaa rokotusohjelmaan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Influenssakausi ei ole alkanut


 Talven influenssakausi ei ole vielä alkanut, THL kertoo.

 Yksittäisiä sairastumisia A- ja B-viriuksiin on todettu. Tutkitut A-virukset ovat olleet kantoja, joille talven rokote antaa suojan.

 Terveyskeskukset aloittavat influenssarokotukset marraskuussa. Niitä voidaan jatkaa aina epidemian alkamiseen asti. Rokotuksen antama suoja kehittyy parissa viikossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  5. 5

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  6. 6

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  7. 7

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  8. 8

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  9. 9

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  10. 10

   Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Maahanmuuttoteeman voimaa politiikassa eivät selitä faktat vaan niiden puute

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää