Kotimaa

Kohti vapautta -uusnatsiliikkeen epäillään jatkavan kielletyn järjestön toimintaa – Saavatko uusnatsit marssia itsenäisyyspäivänä Helsingissä?

Uusnatsit aikovat marssia itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Paikallispoliisin on arvioitava, onko kyse tosiasiallisesti kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnasta.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Kohti vapautta -uusnatsiliikkeen edustajat syyllistyvät laittomaan yhdistystoiminnan harjoittamiseen. Liike aikoo marssia Helsingissä tulevana itsenäisyyspäivänä.

Rikosepäily perustuu siihen, että väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) epäillään jatkavan toimintaansa Kohti vapautta -liikkeen nimissä.

”Meillä on syytä epäillä Kohti vapautta -liikkeen taustahenkilöiden ja aatteellisen toiminnan perusteella, että sen toiminta rikkoo kieltopäätöstä”, sanoo keskusrikospoliisin rikostarkastaja Erkki Rossi.

Keskusrikospoliisi aloitti viime keväänä esitutkinnan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta. Ensin esitutkinta koski pelkästään aineiston julkaisua Vastarinta.com-nettisivulla, mutta myöhemmin tutkinta on laajentunut myös Kohti vapautta -liikkeen toimintaan.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Konsta Arvelinin mukaan poliisi voi myöhemmin vaatia myös Kohti vapautta -liikettä lakkautettavaksi oikeudessa, jos sen todetaan jatkavan laittomasti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa.

Pohjoismainen vastarintaliike on ollut avoimesti kansallissosialistinen liike, jonka lakkauttamista Poliisihallitus on vaatinut oikeudessa, koska se toimii poliisin mukaan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus ovat määränneet liikkeen lakkautettavaksi, mutta asian käsittely on yhä kesken korkeimmassa oikeudessa. Korkein oikeus on määrännyt liikkeen toiminnan väliaikaisesti kielletyksi.

Lue lisää: Hovioikeus määräsi uusnatsijärjestön lakkautettavaksi – ”Tavoittelee kansallissosialismia käytännössä sellaisena kuin se ilmeni Hitlerin aikaisessa Saksassa”.

Keskusrikospoliisi epäilee, että laiton yhdistystoiminnan jatkaminen alkoi heti korkeimman oikeuden määräämän toimintakiellon jälkeen.

Viimeisimpinä tapahtumina tutkintaan on otettu mukaan Kohti vapautta -liikkeen toiminta viime viikonloppuna Helsingin keskustassa. Liikkeen nettisivujen mukaan sen jäsenet jakoivat tuolloin kutsuja kansallissosialistiselle marssille itsenäisyyspäiväksi Helsinkiin.

Rossin mukaan keskusrikospoliisi on tutkinut liikkeen Kohti vapautta -liikkeen toimintaa jo ennen viime viikonlopun tapahtumia.

”Liikkeellä on ollut aiemminkin tapahtumia muun muassa Turussa ja Hämeenlinnassa. Lisäksi olemme seuranneet sen toimintaa netissä”, rikostarkastaja Rossi sanoo.

Kohti vapautta -liike kiistää olevansa jatkumoa Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle.

”Osalla jäsenistöstä voi olla taustaa PVL:ssä, mutta ei kaikilla. Myöskään kaikki PVL:n jäsenet eivät ole Kohti Vapautta! -liikkeen jäseniä. Nähdäksemme edellä mainituilla yksityiskohdilla ei pitäisi olla edes kovin paljoa merkitystä, sillä tietääksemme PVL:n jäsenille ei ole määrätty kieltoa osallistua poliittiseen toimintaan. Myöskään kansallissosialismi ei ole Suomessa kriminalisoitu, joten väitteet ’laittomasta poliittisesta toiminnasta’ ovat tuulesta temmattuja”, liikkeen nettisivuilla kerrotaan.

Kohti vapautta -liike kieltäytyi sähköpostitse kommentoimasta HS:lle sitä, ketkä liikettä johtavat ja toimivatko tietyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtajat liikkeen riveissä.

HS tiedusteli myös sitä, millainen rooli Kohti vapautta -liikkeellä on kansallissosialistien marssin koollekutsumisessa tai järjestämisessä itsenäisyyspäivänä.

”Itsenäisyyspäivän tapahtuman järjestäjiin kuuluu väkeä useista eri järjestöistä ja henkilöitä, jotka eivät kuulu mihinkään järjestöön. Paikalla on myös perinteisesti ollut useamman järjestön tunnuksia esillä”, liike kirjoitti vastauksessaan.

Suojelupoliisin mukaan Kohti vapautta -liikkeen toimintamuotoina ovat muun muassa propagandalehtisten ja tarrojen jakaminen, mielenilmaukset ja omien verkkosivujen ylläpito.

”Kohti vapautta -liikkeen julkilausuttuna ideologian perustana on kansallissosialismi, minkä vuoksi liikkeen toiminta kiinnostaa myös suojelupoliisia. Se on kuitenkin kannattajamäärältään ja toimintatavoiltaan sellainen, ettei sen arvioida uhkaavan kansallista turvallisuutta”, suojelupoliisista kerrottiin keskiviikkona.Poliisihallitus lähetti maanantaina paikallispoliiseille itsenäisyyspäivän mielenosoituksia koskevan ohjeen. Sen mukaan poliisi voi tapauskohtaisen harkinnan perusteella keskeyttää tai päättää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksen.

Poliisihallituksen ohjeen mukaan mielenosoitukset ja katutoiminta ovat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tosiasiallista toimintaa, joka on kielletty väliaikaisen toimintakiellon perusteella.

Poliisihallituksen ohjeessa ei mainita Kohti vapautta -liikettä nimeltä. Ohjeen perusteella Helsingin poliisin on kuitenkin arvioitava, onko Kohti vapautta -liikkeen mahdollisessa itsenäisyyspäivän marssissa kyse tosiasiallisesti toimintakiellon alaisesta toiminnasta, johon poliisin on puututtava.

”Poliisi voi viime kädessä keskeyttää tai päättää mielenosoituksen”, poliisitarkastaja Arvelin sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  3. 3

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Teleoperaattori Dna poistetaan Helsingin pörssistä

  6. 6

   Obaman palkkaamat neuvottelijat varovat ärsyttämästä Valkoista taloa, mutta Madridin ilmasto­kokouksessa kytee myös kapina

  7. 7

   Romanikerjäläiset eivät ole tarjonneet huumeita lapsille – huumekauppiaat ovat

  8. 8

   Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demokraattipuolueessa on tapahtunut historiallinen käänne

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin keskusta on täynnä vaarallisesti pysäköityjä autoja: HS löysi alle tunnissa kolmekymmentä autoa aivan suojatien edestä

  10. 10

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  3. 3

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää