
Tutkimuksen mukaan sähköpotkulaudat tuottavat jopa enemmän kasvihuonepäästöjä henkilöajokilometriä kohden kuin ne kulkumuodot, joita niillä yritetään korvata.
Tutkimuksen nostavat esiin yliaktuaari Matti Kokkonenhttps://www.hs.fi/haku/?query=matti+kokkonen ja kehittämispäällikkö Juha-Pekka Konttinenhttps://www.hs.fi/haku/?query=juha-pekka+konttinen ja yliaktuaari Eetu Toivanenhttps://www.hs.fi/haku/?query=eetu+toivanen tuoreessa Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogin artikkelissaanhttps://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2019/ovatko-sahkopotkulaudat-hyva-vaihtoehto-kaupunkiliikenteessa/.
Tutkimuksen mukaan sähköpotkulaudalla ajo oli melkein aina ympäristöystävällisempää kuin henkilöautoilu. Sen sijaan laudat hävisivät ympäristöystävällisyydessä busseille silloin, kun bussissa on korkea matkustajamäärä.
Sähköpotkulautailun ympäristöhaitat koostuvat suurimmaksi osaksi potkulautojen keräämiseen ja uudelleen sijoittamiseen liittyvistä päästöistä sekä sähköpotkulautojen materiaalien ja komponenttien tuottamisesta aiheutuvista päästöistä.
Sen sijaan sähköpotkulautojen lataamiseen käytettävän sähkön ympäristövaikutus on pieni, vain noin viisi prosenttia sähköpotkulautailun kokonaisympäristövaikutuksesta.
Valtaosa käyttäjistä korvaa sähköpotkulaudoilla kävelyä tai pyöräilyä. Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimuksessahttps://news.ncsu.edu/2019/08/impact-of-e-scooters/ näin kertoi tehneensä 49 prosenttia käyttäjistä.
Suomessa ensimmäiset sähköpotkulaudat otettiin käyttöön tänä kesänä Helsingissä, Tampereella ja Turussa.
Laudoista on käyty vilkasta keskustelua muun muassa Helsingin valtuustossahttps://www.hs.fi/paivanlehti/22072019/art-2000006180543.html. Niiden on pelätty vaikeuttavan muun muassa aurausta talvella.
Lue lisää: Helsinki pelkää: kaduilla lojuvat sähköpotkulaudat tukkivat lumiaurojen tienhttps://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006300904.html
Myös Helsingin seudun liikenteen (HSL) pilottitutkimuksessahttps://www.hsl.fi/uutiset/2019/hsln-potkulautapilotin-kayttajat-pitavat-asemallista-palvelua-parempana-kuin-asematonta 66 prosenttia kertoi korvanneensa laudoilla juuri kävelyä ja pyöräilyä. Lisäksi HSL:n pilottikäyttäjistä melkein puolet kertoi käyttäneensä sähköpotkulautoja huvikseen.
Suomessa sähköpotkulautojen käytöstä ei ole tarkkaa tietoa. HSL:n pilottikokeilussa potkulaudoilla ajettiin noin 17 000 matkaa toukokuun puolivälistä lokakuun loppuun.
Myös sähköpotkulaudoilla tapahtuneet onnettomuudet ovat puhuttaneet julkisuudessa.
Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilastossahttp://www.tilastokeskus.fi/til/ton/ sähköpotkulaudat luokitellaan kirjoittajien mukaan samaan luokkaan polkupyöräilijöiden kanssa.
Polkupyöräonnettomuudet ovat heidän mukaansa vahvasti aliedustettuna tilastossa ja sama koskee myös sähköpotkulautailijoille sattuneita onnettomuuksia.
HS:n tietojen mukaan Helsingin Töölön sairaalassa on hoidettu toukokuun jälkeen yhteensä 74 potilasta sähköpotkulaudoilla tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi. Näistä potilaista 33 on saanut leikkaushoitoa vaativia vammoja.
Kokonaisuudessaan Töölön tuodut potilaat ovat vain jäävuoren huippu kaikista sähköpotkulaudoista johtuvista tapaturmista.
Lue lisää: Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaahttps://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006307107.html
- Liikenne Seuraa
- Onnettomuudet Seuraa
- Pauliina Grönholm Seuraa
Kommentit