Kotimaa

Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

Suomi sai ensimmäistä kertaa tuomion ihmisoikeussopimuksen ydinartiklojen rikkomisesta. Ne suojaavat jokaisen elämää ja kieltävät kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun.

Suomi on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttamalla joulukuussa 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, johon kohdistui todellinen hengenvaara. Mies tapettiin kolme viikkoa paluun jälkeen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) päätti torstaina, että Suomi on rikkonut ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja eli toista ja kolmatta artiklaa.

Sopimuksen kakkosartiklassa turvataan jokaisen oikeus elämään, ja kolmas artikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Sopimusvaltiot eivät myöskään saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on uhattuna tai jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen katsotaan rikkoneen elämää suojaavaa kakkosartiklaa.

Kolmannen artiklan loukkaamisesta Suomi on saanut ehdollisen tuomion vuonna 2005. Päätöksen mukaan Suomi olisi loukannut kolmatta artiklaa, jos se olisi karkottanut verisestä hallinnostaan tunnetun Mobutu Sese Sekon hyväksi työskennelleen kongolaisen turvapaikanhakijan. Päätöksen jälkeen miehen karkotusaikeet peruttiin.

Suomi joutuu maksamaan ihmisoikeusloukkauksesta 20 000 euron korvaukset isänsä kohtelusta valittaneelle tyttärelle.

Lue myös: ”Vakavan pohdinnan paikka”, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo Suomen saamasta ihmisoikeustuomiosta

44-vuotias irakilaismies tuli Suomeen vuonna 2015 hakemaan turvapaikkaa.

Hän oli työskennellyt armeijassa Saddam Husseinin hallinnon aikana. Husseinin kukistuttua hänet palkattiin vuonna 2007 rikostutkijaksi sisäministeriön alaiseen virastoon, joka tutki ihmisoikeusrikoksia ja korruptiota.

Mies oli työpaikkansa ainoa sunnimuslimi. Hän kuulusteli satoja rikoksesta epäiltyjä ja eteni urallaan sunnitaustasta huolimatta.

Kun puolisotilaalliset shiiajoukot alkoivat saada yhä näkyvämmän ja virallisemman aseman Irakissa, työ vaikeutui. Viraston työ kohdistui usein tiedustelupalvelun ja shiiajoukkojen jäseniin.

Tunnelmat kiristyivät myös työpaikalla. Shiiataustainen kollega uhkasi hänen henkeään erään riidan yhteydessä.

Pian tämän jälkeen mies yritettiin tappaa ampumalla, kun hän oli poistumassa virastosta autonkuljettajansa kanssa. Mies ilmoitti murhayrityksestä poliisille, mutta hänelle selvisi, että Irakin viranomaiset eivät tee mitään turvatakseen hänen henkeään. Hän erosi työstään maaliskuussa 2015.

Pian tämän jälkeen hän joutui uuden murhayrityksen kohteeksi. Autopommi räjähti hänen autossaan vain minuutteja sen jälkeen, kun hän oli poistunut siitä vaimonsa kanssa.

Lisäksi pariskunnan tytär yritettiin siepata, mutta tämä onnistui pakenemaan. EIT:n käsittelyyn tapauksen vei juuri sieppausyrityksen kohteeksi joutunut tytär. Aikuinen nainen asuu nykyisin Suomessa.

Murhayritysten jälkeen koko perhe meni maan alle. Elokuussa 2015 mies, tytär ja poika pakenivat maasta, mutta vaimo ja kaksi muuta tytärtä jäivät piilopaikkaansa Irakiin.

Mies haki Suomesta turvapaikkaa syyskuussa 2015, mutta joulukuussa 2016 Maahanmuuttovirasto (Migri) hylkäsi hakemuksen.

Migri piti miehen kertomusta uskottavana ja piti totena, että mies oli joutunut kahden murhayrityksen kohteeksi Irakissa.

Migri ei kuitenkaan uskonut, että ampumisella ja autopommilla olisi mitään tekemistä miehen henkilökohtaisten ominaisuuksien tai taustan kanssa. Riitaa kollegan kanssa Migri piti kahden yksilön välisenä kiistana.

Migri arvioi, ettei Irakin viranomaisilla näyttänyt olevan mitään erityistä kiinnostusta mieheen. Se kuitenkin myönsi, että Irakissa sunniarabien on erittäin vaikea saada viranomaisilta suojelua.

Helsingin hallinto-oikeus piti Migrin kielteisen päätöksen voimassa.

Hallinto-oikeus piti murhayrityksiä osoituksena Bagdadin yleisestä turvallisuustilanteesta. Se ei uskonut, että iskut olisivat olleet suunnattuja juuri miestä vastaan. Tämän vuoksi oikeus piti epätodennäköisenä, että mies olisi vaarassa Irakissa.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt jutulle valituslupaa, joten mies lähti vapaaehtoisella palautuslennolla Irakiin 29. marraskuuta 2017.

Kolme viikkoa myöhemmin, todennäköisesti 17. joulukuuta, tuntemattomat hyökkääjät ampuivat miehen.

EIT viittasi tuomiossaan aiempiin päätöksiinsä, joiden mukaan ihmisiä ei saa palauttaa alueille, joissa heillä on vaara joutua hengenvaaraan tai kidutetuiksi. Tämä palautuskielto siis rajoittaa sopimusvaltioille sinänsä kuuluvaa oikeutta päättää, keillä on oikeus tulla maahan.

Koska toinen ja kolmas artikla turvaavat niin keskeisiä perusoikeuksia, se ei suojaa pelkästään viranomaisten vainolta. Se suojaa myös muiden toimijoiden muodostamalta uhalta.

Vaikka yksittäiset seikat eivät erikseen tarkasteltuna näyttäisi muodostavan riskiä, niiden yhdistelmä saattaa tehdä näin varsinkin yhdistettynä esimerkiksi yleiseen turvallisuustilanteeseen.

Aiemmin tapahtuneet pahoinpitelyt, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu antavat aiheen suhtautua uhkaan vakavasti.

Irakilaismies oli antanut Suomen viranomaisille yksityiskohtaista tietoa häneen kohdistuneesta uhasta ja siitä, miksi hän pelkäsi olevansa hengenvaarassa, EIT totesi.

Näitä tietoja Suomen viranomaiset tai tuomioistuimet eivät epäilleet. Siten ne hyväksyivät, että mies voisi olla joko Irakin viranomaisten tai ei-valtiollisten toimijoiden kiinnostuksen kohteena.

Mies oli aiemmin työskennellyt amerikkalaiselle yhtiölle, ja tämä lisäsi häneen kohdistunutta uhkaa.

Vaikka turvallisuustilanne Bagdadissa oli kaiken kaikkiaan huono, viranomaisten olisi EIT:n mukaan pitänyt pohtia, lisäsikö miehen oma tilanne riskiä.

EIT kummeksui suomalaisten johtopäätöstä, jonka mukaan mieheen kohdistuneet murhayritykset olisivat johtuneet vain yleisestä turvallisuustilanteesta Bagdadissa. Suomessa ei selvitetty riittävän vakavasti sitä mahdollisuutta, että kyse olisi ollut juuri mieheen kohdistuneista teoista.

Suomen viranomaiset ja tuomioistuimet olivat tietoisia ja niiden olisi pitänyt olla tietoisia niistä faktoista, jotka viittasivat miehen olevan todellisessa hengen ja terveyden vaarassa kotimaassaan, EIT totesi.

”Ihmisoikeustuomioistuin päättelee, että Suomen viranomaiset ja tuomioistuimet ovat epäonnistuneet tehtävässään toteuttaa ihmisoikeussopimuksen toisen ja kolmannen artiklan velvollisuuksia, kun ne käsittelivät valittajan isän turvapaikkahakemusta.”

EIT:lle valittanut tytär korosti sitä, ettei isän kertomukseen liittynyt uskottavuusongelmia. Tästä huolimatta Suomen viranomaiset eivät ymmärtäneet, että mieheen kohdistui todellinen uhka. Viranomaisten johtopäätökset olivat siten vääriä.

Tytär valitti joutuneensa myös itse epäinhimillisen kohtelun uhriksi, koska isän palautus ja väkivaltainen kuolema ovat aiheuttaneet hänelle huomattavaa kärsimystä.

Tältä osin EIT totesi, ettei ihmisoikeusloukkausta ollut tapahtunut ja hylkäsi vaatimuksen ilmeisen perusteettomana.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  5. 5

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää